Σε μία «επαναστατική» πρόταση για τη διάσωση του ολλανδικού ποδοσφαίρου προχώρησε η ΑΖ Αλκμάρ, όπως αποκαλύπτουν τα ΜΜΕ της χώρας. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι διοικούντες της AZ πρότειναν το 25% και το 15% των εσόδων από τη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ αντίστοιχα να τοποθετηθούν σε ένα κοινό ταμείο για τις ομάδες που πλήττονται οικονομικά.

Συγκεκριμένα, το πλάνο είναι διετίας, καθώς θεωρείται δεδομένο πως ο αντίκτυπος της κρίσης του κορονοϊού στη χώρα θα είναι σημαντικός σε οικονομικό επίπεδο για τις περισσότερες ομάδες. Η πρόταση της ΑΖ Αλκμάρσυζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ερεντιβίζιε και της ολλανδικής Ομοσπονδίας και είναι ανεξάρτητη από την απόφαση για το αν θα συνεχίσει ή όχι το πρωτάθλημα. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΑΖ είναι -τη δεδομένη στιγμή- στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, ισόβαθμη με τον Άγιαξ που υπερτερεί στα μεταξύ τους παιχνίδια. 


Αυτό σημαίνει πως, αν ολοκληρωθεί έτσι η σεζόν, θα αγωνιστεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με αρκετές πιθανότητες να βρεθεί στους ομίλους. Επομένως, δεν πρόκειται για μία πρόταση που δεν επηρεάζει οικονομικά και την ίδια, αλλά δείχνει πως σε αυτή τη δύσκολη στιγμή θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των ομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε ομάδα που συμμετέχει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ «καρπώνεται» 15.500.000 ευρώ, ενώ από εκεί και πέρα ανάλογα με τους βαθμούς που θα μαζέψει, την παρουσία που είχε την τελευταία 10ετία, αλλά και το Market Pool, τα ποσά μπορούν να αυξηθούν σημαντικά. Αντίστοιχα, στο Γιουρόπα Λιγκ τα έσοδα κυμαίνονται περίπου στο 1/3 εκείνων του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και πάλι είναι σημαντικά για την επιβίωση των ομάδων.