Επανέφεραν από το παράθυρο ιδιωτικοποιήσεις και συμβούλους για διαβατήρια

Κατατέθηκε στη Βουλή ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός

 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει από το παράθυρο τα κονδύλια για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και την αγορά υπηρεσιών από διεθνείς οίκους για τα «χρυσά» διαβατήρια, μέσα από τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί 26 από τις συνολικά 37 τροπολογίες, οι οποίες εγκρίθηκαν από τη Βουλή (οι περισσότερες ομόφωνα και οι υπόλοιπες με μεγάλη πλειοψηφία) κατά τη διαδικασία της πρώτης ψηφοφορίας στις 17 Δεκεμβρίου 2020.

Μεταξύ των τροπολογιών που δεν υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό είναι η «αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, με εξαίρεση το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το ΧΑΚ και το Ταμείο Αλληλεγγύης». Δηλαδή παρά την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για αποκοπή των πιο πάνω κονδυλίων, η κυβέρνηση τα επανέφερε μέσα από τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Επίσης, η Βουλή σταύρωσε κονδύλι ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την «αγορά υπηρεσιών από διεθνείς οίκους για τις αιτήσεις του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος» (σ.σ.: «χρυσά» διαβατήρια), ώστε να απαιτείται γραπτή συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών για την αποδέσμευσή του, αλλά η κυβέρνηση το επανέφερε μέσα από τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό και μάλιστα χωρίς οποιαδήποτε ρήτρα για να απαιτείται συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών.

Ακόμη, η κυβέρνηση αν και υιοθέτησε την τροπολογία για αποκοπή ποσοστού 10% από τα κονδύλια για συμβουλευτικές υπηρεσίες, έβαλε μια ουρά στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό ώστε να εξαιρούνται από την πιο πάνω πρόνοια «οι δαπάνες για τη διενέργεια ελέγχων δέουσας επιμέλειας, για τους αιτούντες απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας». Σημειώνεται ότι στην τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, δεν υπήρχε η πιο πάνω εξαίρεση.

Επιπρόσθετα, η Βουλή σταύρωσε κονδύλι ύψους 110 χιλ. ευρώ για την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, αλλά η κυβέρνηση το επανέφερε στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό και μάλιστα χωρίς οποιαδήποτε ρήτρα για να απαιτείται συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών.

Επίσης, η Βουλή έβαλε σημείωση στα κονδύλια για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να στηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου και να διασφαλιστεί ότι μέρος των κονδυλίων θα διοχετευτούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά η κυβέρνηση αφαίρεσε τη σημείωση.

Ακόμη, η κυβέρνηση ξεσταύρωσε τα κονδύλια για τις συμβάσεις των λεωφορείων, το Επενδυτικό Ταμείο, την Εταιρεία Υδρογονανθράκων, την αναστήλωση αρχαίων μνημείων και μια σειρά από έργα όπως η νότια επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά, ο δρόμος από το Μακάρειο μέχρι τον νέο δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού, και τη διεύρυνση/βελτίωση της Λεωφόρου Αγίας Φυλάξεως και των Λεωφόρων Γλάδστωνος και Θεσσαλονίκης στη Λεμεσό.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.