Επανέναρξη θεάτρων με αμφιβολία για το μέλλονΜε ικανοποίηση, αισιοδοξία αλλά και ανησυχία για το μέλλον επέστρεψαν τα θέατρα την Τετάρτη 1η Ιουλίου.

Όπως δήλωσε ο Σάββας Κυριακίδης, καλλιτεχνικός σύμβουλος του ΘΟΚ, η αγάπη των ηθοποιών για το χώρο στάθηκε πιο ψηλά από την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας. Ανέφερε ότι «το θέατρο είναι κατ’ εξοχήν μια τέχνη που απαιτεί την επικοινωνία και πολλές φορές την επαφή μεταξύ των ηθοποιών και η κατάσταση με την πανδημία δημιούργησε μια αμηχανία, όμως η επιθυμία των ηθοποιών να συνυπάρξει με το κοινό, μας δικαίωσε όλους».

Ικανοποιημένη για την προσέλευση του κόσμου από τις πρώτες κιόλας παραστάσεις, δηλώνει η Γεωργία Ντέτσερ, γενική διευθύντρια του Ριάλτο. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και αγκάλιασε την προσπάθεια του θεάτρου από την αρχή στις drive in προβολές και έπειτα στις παραστάσεις.

Ομόφωνη ήταν η άποψη ότι η βιωσιμότητα των θεάτρων δε μπορεί να εξασφαλιστεί με το υφιστάμενο πρωτόκολλο. Ο Βάσος Αργυρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Παττιχείου Θεάτρου εξήγησε στον Άστρα το λόγο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Με το 50-60% του κόσμου οι πλείστες παραγωγές δεν θα είναι βιώσιμες». Ελπίζει ότι ο Σεπτέμβριος θα φέρει την κανονικότητα ή τουλάχιστον το 80% των ατόμων, θέτοντας το ως στόχο για να καταφέρουν οι παραγωγές να ανταπεξέλθουν.

Αισιόδοξο παρ’ όλ’ αυτά είναι το μήνυμα που αφήνει ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος λέγοντας ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε ως καλλιτέχνες είναι να κοιτάμε μπροστά, να αρχίσουμε ξανά το δικό μας ταξίδι της δημιουργίας και να προσκαλέσουμε τον κόσμο να μας ακολουθήσει σε αυτό το ταξίδι.»

Άντρια Ζαμανή