Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και κίνητρο η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων

Η πρόταση του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο επεξηγήθηκε από τον Τ. Τσιελεπή σε εκδήλωση στο ΕΚ

 

Την πρόταση του ΑΚΕΛ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων παρουσίασε στη χθεσινή εκδήλωση της ομάδας The Left-GUE/NGL με θέμα «Το Κυπριακό πρόβλημα: Quo Vadis» το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπή. Η πρόταση εξυπηρετεί δύο στόχους. Ο πρώτος αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με υπογράμμιση της επιμονής μας σε λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Περαιτέρω εκφράζεται η ετοιμότητα να συνεχίσει η διαπραγμάτευση από κει που είχε μείνει με την Κοινή Διακήρυξη του 2014 το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τις συγκλίσεις. Θα ήταν μεγάλο λάθος η εγκατάλειψη του κεκτημένου των συνομιλιών, αφού αυτό θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε νέες ατέρμονες συζητήσεις. Επαναβεβαιώνονται ειδικότερα η ισχύς των συγκλίσεων που αφορούν την πολιτική ισότητα και ειδικότερα την αποτελεσματική συμμετοχή τόσο στα όργανα όσο και στις αποφάσεις των ομοσπονδιακών οργάνων. Σε αυτές περιλαμβάνεται ρητώς η εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο, καθώς και η μία θετική τουρκοκυπριακή ψήφος για λήψη οποιασδήποτε απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Έχει και αυτή η θέση βαρύνουσα σημασία αφού στην τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι ισχυρή η εντύπωση ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα και τις σχετικές συγκλίσεις.

Εκφράζεται παράλληλα η ετοιμότητα να υποβληθούν στον κατάλληλο χρόνο γεφυρωτικές προτάσεις μόνο για τα εκκρεμούντα θέματα του Πλαισίου των Έξι Σημείων του Γ.Γ., με στόχο τη σύντομη κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη.

Το 2ο σκέλος της πρότασης ξεκινά με επαναβεβαίωση των συγκλίσεων αναφορικά με το φυσικό αέριο και τις θαλάσσιες ζώνες. Σύμφωνα με αυτές, οι θαλάσσιες ζώνες θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα (θα συνδιαχειρίζονται οι δύο κοινότητες), οι φυσικοί πόροι επίσης θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα, και ρυθμίζεται η κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων (στα οποία θα περιλαμβάνονται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες). Επίσης, γίνεται εισήγηση ώστε με την κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη να συζητηθεί το ζήτημα της εμπλοκής των Τουρκοκυπρίων στα θέματα του φυσικού αερίου. Επίσης, με τη λύση, το ήδη υφιστάμενο Ταμείο να μετατραπεί σε ομοσπονδιακό ταμείο υδρογονανθράκων. Μετά τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία αρχίζουν διαπραγμάτευση με στόχο την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.