Επανέρχεται ο ΘΟΚ – Νέα απάντηση σε ΥΠΠΑΝ για τη φράση σε θεατρική παράσταση

«Σε συνέχεια της χθεσινής συμπληρωματικής ανακοίνωσης του ΥΠΑΝ (15.12.2022), για την παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», διευκρινίζουμε ότι η φράση – «μπορεί ένα αγόρι να θέλει να είναι κορίτσι και ένα κορίτσι να θέλει να είναι αγόρι;»- στην οποία αναφέρθηκε το ΥΠΑΝ, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε οποιαδήποτε παράσταση του έργου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΘΟΚ.

Αναλυτικά:

«Σημειώνουμε ότι ως ΘΟΚ διαφωνούμε με την απόφαση της Επιτροπής για την επιλεκτική απομόνωση και αφαίρεση της φράσης «Μπορεί ένα αγόρι να αγαπήσει ένα αγόρι και ένα κορίτσι να αγαπήσει ένα κορίτσι;», που υπήρχε και στις μαθητικές παραστάσεις μέχρι τις 7.12.2022, υπενθυμίζοντας ότι η παράσταση εμπεριέχει μεταξύ άλλων έννοιες και μηνύματα για τη φιλία, την αγάπη την ελευθερία έκφρασης των συναισθημάτων, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ομορφιά της πολυπολιτισμικότητας».

Τι υποστήριξε το ΥΠΠΑΝ

«Η θεατρική πρόταση του ΘΟΚ αρχικά δεν μιλούσε για «αγόρι που αγαπά άλλο αγόρι», αλλά για «αγόρι που θέλει να είναι κορίτσι» και για «κορίτσι που θέλει να είναι αγόρι», υποστήριξε σε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικά:

«Σε σχέση με το ζήτημα της παρακολούθησης θεατρικής παράστασης από μαθητές δημοτικών σχολείων, συμπληρωματικά προς τη χθεσινή ανακοίνωση και λαμβάνοντας υπόψη δημόσιο σχολιασμό και παρατηρήσεις, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας πρέπει να διευκρινίσει και να πληροφορήσει για τα πραγματικά γεγονότα και όσα πρέπει να έχει υπόψη του ο όποιος ενδιαφερόμενος.

Εκείνο το οποίο περιλαμβανόταν στη διασκευή του κλασικού έργου του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» και απασχόλησε την Επιτροπή Έγκρισης Θεαμάτων δεν ήταν, εξ αρχής, η φράση «μπορεί ένα αγόρι να αγαπά ένα αγόρι;».

Η διασκευή του που προτάθηκε για θέαση από μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων περιλάμβανε το ερώτημα: «Μπορεί ένα αγόρι να θέλει να είναι κορίτσι και ένα κορίτσι να θέλει να είναι αγόρι;». Αυτό ήταν το ερώτημα που θα απευθυνόταν προς το κοινό, δηλαδή τους μαθητές/μαθήτριες.

Επομένως, το πραγματικό ερώτημα είναι κατά πόσον είναι σκόπιμο σε παιδιά της ηλικίας των 5, των 6, των 7 και των 8 χρόνων να τίθενται τέτοια ζητήματα.

Επιπρόσθετο ερώτημα είναι ποια σχέση έχει ένας τέτοιος προβληματισμός φύλου με αυτό το κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μπορεί βεβαίως να αναγνωριστεί καλλιτεχνική ευχέρεια και για τέτοιους προβληματισμούς και διασκευές σε μια θεατρική παράσταση. Παραμένει όμως το ερώτημα αν μια τέτοια θεατρική παράσταση θα πρέπει να απευθύνεται σε κοινό με παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Για όποιο ενδιαφερόμενο δημοσιεύουμε ξανά το αναλυτικό σημείωμα με τα όσα διαδραματίσθηκαν, για να γίνει αντιληπτό ότι το ζήτημα δεν ήταν αν «ένα αγόρι μπορεί να αγαπά ένα άλλο αγόρι», αλλά ότι η παράσταση, η όλη πρόταση και οι σχετικές συνεννοήσεις παρουσίασαν κάποια προβλήματα».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.