Επανέρχονται από φέτος οι Επαρχιακοί και Παγκύπριοι Αγώνες στίβου Δημοτικής Εκπαίδευσης

Επανέρχονται από φέτος, μετά από περίπου μια δεκαετία διακοπής, οι Επαρχιακοί και Παγκύπριοι Αγώνες στίβου για μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο Υπουργείο Παιδείας, με θέμα τη διεξαγωγή των αγώνων, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι σε συνεργασία με την ΚΟΕΑΣ, θα διοργανώσουν φέτος αγώνες στίβου για τα δημοτικά σχολεία.

Συγκεκριμένα, είπε ότι αρχίζουν να γίνονται από αυτή τη σχολική χρονιά επαρχιακοί, όπως και παγκύπριοι αγώνες στίβου για μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων.

Κρίνοντας, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, από τις τελευταίες εξαιρετικές επιδόσεις των Κύπριων μαθητών αθλητών τόσο στην παγκόσμια γυμνασιάδα στη Γαλλία, όπως και σε άλλες αθλητικές διοργανώσεις ανάλογων ηλικιών, καθώς και ευρύτερα από τις επιδόσεις και τις επιτυχίες του κυπριακού αθλητισμού σε διεθνείς διοργανώσεις τα τελευταία δυο χρόνια, «πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές, τις οποίες θέλουμε να αξιοποιήσουμε και να διευρύνουμε».


«Για το σκοπό αυτό θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερο τα παιδιά, από μικρές ηλικίες, να επιδίδονται στον αθλητισμό και να αναπτύξουμε σε βάθος τον κλασικό αθλητισμό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι σε συνδυασμό με τη γενικότερη δραστηριότητα και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΚΟΕΑΣ, θα δοθεί έτσι η ευκαιρία να αναπτυχθούν λειτουργίες ενός «φυτωρίου ταλέντων».

«Κυρίως όμως θα ενθαρρυνθεί το σύνολο των παιδιών, ανεξαρτήτως επιδόσεων, να έχουν αθλητική δραστηριότητα, με όλα τα πολλαπλά οφέλη. Να επιδίδονται σε σωματική άσκηση προστατεύοντας και βελτιώνοντας την υγείας τους, να κοινωνικοποιούνται μέσα από τον αθλητισμό και τις αρχές και αξίες του, μακριά από άλλες μη επιθυμητές ασχολίες, αλλά και να επωφελούνται ως προς τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας και τη διάπλαση του χαρακτήρα τους», σημείωσε.

Ανέφερε πως περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στη συνέχεια, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.


«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει διευρυμένο ενδιαφέρον από σημαντικό αριθμό παιδιών, αφού θα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα σχολεία και ότι και οι γονείς/κηδεμόνες θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να αξιοποιήσουν τέτοιες ευκαιρίες. Μέσα από μια τέτοια δραστηριότητα το όφελος θα είναι τόσο συλλογικό, για τον αθλητισμό μας, αλλά και ατομικό για κάθε παιδί και κάθε οικογένεια», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ, Περικλής Μάρκαρης, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι η εκμάθηση των αξιών και των δεξιοτήτων του κλασσικού αθλητισμού στην Κύπρο αρχίζει «εξ απαλών ονύχων» και είναι κοινά αποδεκτό ότι η συμβολή της Δημοτικής Εκπαίδευσης στην καλλιέργεια του αθλητισμού είναι τεράστια. Παράλληλα, ανέφερε, μέσω του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και της πετυχημένης λειτουργίας των Αθλητικών Σχολείων στη Μέση Εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας συνεισφέρει ουσιαστικά στην αθλητική ανάπτυξη και πρόοδο.

Όπως είπε, οι διεθνείς επιτυχίες της μαθητιώσας αθλητικής νεολαίας στον στίβο κατά την περσινή σχολική χρονιά «έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο». Σημείωσε ότι τα 18 μετάλλια στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες και τα 7 μετάλλια στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα αποτέλεσαν μια εντυπωσιακή συγκομιδή, η οποία συνεχίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18.

Όπως ανέφερε, τέσσερα μετάλλια, εκ των οποίων δυο χρυσά, 8 συνολικά παρουσίες σε τελικούς και δέκατη θέση στον πίνακα των μεταλλίων, αποτέλεσαν «αξιοζήλευτα στατιστικά για την Κύπρο». Πρόσθεσε ότι η  μεγάλη πλειοψηφία της νέας γενιάς των Κύπριων πρωταθλητών και πρωταθλητριών, φοιτά σε Δημόσια Αθλητικά Σχολεία, ανά το παγκύπριο.


Είπε, επιπρόσθετα, ότι μέσα στα πλαίσια του αναπτυξιακού προγραμματισμού της ΚΟΕΑΣ και λαμβάνοντας υπόψη τις  σύγχρονες προκλήσεις και κινδύνους εξαρτήσεων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά , πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας είναι η επαναφορά των σχολικών αγώνων στίβου στη δημοτική εκπαίδευση, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η έγκαιρη ενασχόληση των παιδιών με τον κλασικό αθλητισμό, ένα άθλημα στο οποίο η Κύπρος διαθέτει πλούσια παράδοση και κληρονομιά.

«Συνεπώς, χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για την επαναφορά των σχολικών αγώνων στίβου δημοτικής εκπαίδευσης εντός του 2023, σε συνεργασία με την ΚΟΕΑΣ και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τον έντιμο Υπουργό και τους συνεργάτες του», σημείωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι η ΚΟΕΑΣ θα συμβάλει στη διοργάνωση τόσο των επαρχιακών όσο και των παγκύπριων αγώνων στίβου δημοτικών σχολείων, με οποιοδήποτε τρόπο ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.

«Ευελπιστούμε ότι οι εκπαιδευτικοί, αναλογιζόμενοι το όφελος για την παιδεία, τον αθλητισμό και τη νεολαία, θα στηρίξουν στο σύνολο τους αυτή τη απόφαση. Παράλληλα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι διοργανώσεις αγώνων στίβου στη δημοτική εκπαίδευση θα τύχουν καθολικής υποστήριξης από όλους τους συντελεστές του αθλήματος και θα ενισχύσουν τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας, του ΚΟΑ, της ΚΟΕ, της ΚΟΕΑΣ και των Γυμναστικών Συλλόγων για την καλλιέργεια του κλασικού αθλητισμού, αποδίδοντας καρπούς, για τους οποίους θα είμαστε όλοι περήφανοι», συμπλήρωσε.


Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ πότε αναμένεται να διεξαχθούν οι αγώνες, ο κ. Μάρκαρης είπε ότι γίνεται προγραμματισμός σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και αναμένεται ότι μετά το Πάσχα, ενδεχομένως περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου θα διοργανωθούν οι επαρχιακοί αγώνες, ενώ οι παγκύπριοι αγώνες προγραμματίζονται για τον Ιούνιο.

Σε παρέμβαση του, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι βρίσκονται στη διαδικασία να συγκεκριμενοποιήσουν κάποια πράγματα, να βρεθούν οι πιο κατάλληλες επιλογές και ότι θα γίνει ο σχεδιασμός ενώ οι ακριβείς ημερομηνίες και διαδικασίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ερωτηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που διοργανώθηκαν αγώνες για μαθητές δημοτικών σχολείων, ο κ. Μάρκαρης είπε ότι έχει πέραν της δεκαετίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.