Επανήλθε η Λουτ: Μίλησε με Ακιντζί στο τηλέφωνο – Αναμένεται να μιλήσει με Αναστασιάδη

Επανήλθε μέσω τηλεφώνου η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ.

Η Yeni Düze αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», η συνομιλία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της Λουτ και κατά την διάρκειά της συζητήθηκε η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Συμφωνήθηκε να παραμείνουν σε επαφή όσο χρειάζεται κατά την διαδικασία που ακολουθεί την δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ της 25ης Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα. Λουτ αναμένεται να έχει σύντομα επαφή και με τον ΠτΔ, Νίκο Αναστασιάδη, έτσι ώστε να κάνουν μια ανασκόπηση στο περιεχόμενο του ψηφίσματος για τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο αναμένεται να τεθεί ενώπιον του ΣΑ ΟΗΕ, στις 30 Ιανουαρίου.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες γίνονται μετά από πρωτοβουλία της κ. Λουτ έτσι ώστε να διατηρήσει επαφή με τις πλευρές ενόψει της συνέχειας.

Στα κατεχόμενα αναφέρεται, πως πέραν του ψηφίσματος, συζητήθηκε μεταξύ Λουτ και Ακιντζί το περιεχόμενο της έκθεσης Γκουτέρες για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί. Αυτό που, ενδεχομένως, να έχει περισσότερη σημασία σε σχέση με το περιεχόμενο των συνομιλιών είναι πως η κ. Λουτ μεταφέρει την πρόθεση να διατηρηθεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, ενόψει του επόμενου βήματος στο Κυπριακό, όπως έχει συμφωνηθεί κατά την άτυπη τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, μεταξύ του Αντόνιο Γκουτέρες-Νίκου Αναστασιάδη-Μουσταφά Ακιντζί στις 25 Νοεμβρίου 2019.