Έπαθαν όπως το βοσκό το ψεύτη

Η κυβέρνηση έπαθε ό,τι και ο βοσκός ο ψεύτης στο θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων. Παρά το γεγονός ότι δηλώνουν πως τερματίστηκε το πρόγραμμα, στην Κομισιόν δεν τους πιστεύουν και προχωρούν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου. Μάλιστα έδωσαν τελεσίγραφο και προειδοποίησαν ρητά με παραπομπή της χώρας στο δικαστήριο.

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Στην Κομισιόν δεν τρελάθηκαν ξαφνικά. Ούτε ενεργούν με γνώμονα τη «στοχοποίηση της Κύπρου», όπως ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση της ΕΕ, η οποία αποτέλεσε προπομπό για τη διαδικασία επί παραβάσει. Αντίθετα, με βάση το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, «από τον Απρίλιο του 2014 η ΕΕ επικοινώνησε επανειλημμένα με το Υπουργείο Εσωτερικών και υπέβαλε ξεκάθαρες εισηγήσεις […] κάτι που φαίνεται να αγνόησε η κυβέρνηση». Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής παραδέχθηκε ότι η Κομισιόν ασκούσε πιέσεις από το 2015. Περιέγραψε μάλιστα τα τεχνάσματα τα οποία χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να ξεγελάσει (όπως νόμιζε) την Κομισιόν, αναφέροντας ότι στο πρώτο στάδιο επικαλέστηκε το μνημόνιο και τα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε η Κύπρος, ενώ στη συνέχεια επικαλέστηκε τις εξελίξεις στο Κυπριακό. «Αφήστε μας, έχουμε πρόβλημα σαν χώρα κτλ κτλ να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά αν θέλετε να έρθουμε να μιλήσουμε, να δούμε πώς θα επικυρώσουμε, κτλ, πάντοτε στη διάθεσή σας, εντάξει;

Τελείωσε το μνημόνιο και αμέσως μετά πήγαμε στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και ξέρετε, είμαστε πολύ κοντά στο να επιλύσουμε το Κυπριακό, τελειώνουμε, αλλά μην ανησυχείτε, είμαστε συνεργάσιμοι, θα παραμείνουμε συνεργάσιμοι και ούτω καθ’ εξής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Χάσικος. Και φαίνεται ότι με πανομοιότυπο τρόπο συνεχίζει να χειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση, αφού, παρά το γεγονός ότι δηλώνουν πως τερματίστηκε το πρόγραμμα, συνεχίζουν να εξετάζουν αιτήσεις με τη δικαιολογία ότι υποβλήθηκαν παλαιότερα. Δηλαδή η Κομισιόν έχει υποδείξει προς την κυβέρνηση ότι παρανομεί, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να παρανομεί με τη δικαιολογία ότι η παρανομία ξεκίνησε πριν την έναρξη της διαδικασίας επί παραβάσει!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι το κόστος το οποίο προκύπτει από τα νέα ρεζιλίκια της κυβέρνησης το πληρώνει η οικονομία και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Και αυτό γιατί κανένας σοβαρός ξένος επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να αμαυρωθεί το όνομά του σε μια χώρα η οποία σέρνεται σε διαδικασία επί παραβάσει από την Κομισιόν. Μόνο λαμόγια και απατεώνες είναι πιθανό να επιδείξουν ενδιαφέρον για να επενδύσουν σε μια τέτοια χώρα. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που γεμίσαμε με απατεώνες και καταζητούμενους. Επίσης, κανένας θεσμός στην ΕΕ δεν αντικρίζει πλέον με εμπιστοσύνη την Κύπρο.

Μας βλέπουν όλοι με καχυποψία. Και αυτό έχει τεράστιο κόστος για την οικονομία αλλά και άλλα θέματα, περιλαμβανομένου του Κυπριακού.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.