Επειδή είναι Παλαιστίνιοι, δεν έχουν τη δική μας νοοτροπία και άρα την πρέπουσα συμπεριφορά!

 

Ρατσιστική ρητορική ακόμη και από τα δικαστήρια…

Απαράδεκτη για τα δικαστικά δεδομένα χαρακτηρίζεται αναφορά σε καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου Πάφου εναντίον δύο αδελφών από την Παλαιστίνη, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 18 μηνών με την κατηγορία του αδικήματος της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, για πράξεις που σκοπεύουν την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης.

Οι κατηγορούμενοι προέβησαν σε παραδοχή για τη διάπραξη των αδικημάτων που κατηγορούνταν και καταδικάστηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τους Kayed Achraf και Ahmad Kayed. Ο πρώτος είναι οικογενειάρχης, παντρεμένος με Κύπρια και έχει τρία παιδιά και διαμένει και εργάζεται στην Κύπρο από το 2004. Βαφτίστηκε και πήρε το όνομα Πέτρος, ενώ τα παιδιά του είναι επίσης χριστιανοί και άριστοι μαθητές.

Ο δεύτερος βρίσκεται και εργάζεται στην Κύπρο από το 2018 και επιθυμούσε όπως κάνει τη ζωή του στην Κύπρο και βρίσκεται στη διαδικασία να παραμείνει στην Κύπρο και να δουλέψει τηρώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ως κάτοικος Κύπρου.

Χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία της απόφασης που αφορά τα γεγονότα, επισημαίνουμε ότι στο πλαίσιο της απόφασής του το Κακουργιοδικείο Πάφου προέβη στα εξής σχόλια ήδη από την 5η σελίδα της απόφασής του, πριν καν προβεί στην ανάλυση των προσωπικών περιστάσεων των δύο κατηγορουμένων:

«Οφείλουμε να εκφράσουμε την απαρέσκειά μας για τη συμπεριφορά των δύο κατηγορουμένων, η οποία δεν αρμόζει στις συνθήκες διαβίωσης αυτού του τόπου που τους φιλοξένησε ερχόμενοι ως πολιτικοί πρόσφυγες. Οι όποιες παρεξηγήσεις δεν επιλύονται με βία, υπάρχουν αρμόδια όργανα για υποβολή παραπόνων και σχετικών καταγγελιών. Μας προκαλεί επίσης εντύπωση ο τρόπος που οι δύο κατηγορούμενοι χειρίστηκαν τον παραπονούμενο από την αρχή, αφού μετέβηκαν στο χώρο όπου υπήρξε κάποια παρεξήγηση μεταξύ παραπονούμενου και της συζύγου του κατηγορούμενου 1 και του επιτέθηκαν χωρίς πρόκληση έναντί τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζούνε σ’ αυτή τη χώρα απορρίπτει τέτοιες πολύ παλαιές νοοτροπίες και επιλογές επίλυσης διαφορών».

 

Σύμφωνα με νομικές πηγές, με την απλή ανάγνωση του συγκεκριμένου αποσπάσματος είναι ξεκάθαρο ότι ένα κράτος δικαίου, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι ένα κράτος που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα με την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών συμβάσεων, δεν πρέπει να εκφράζει ή να προωθεί τέτοιες αντιλήψεις. Το απαράδεκτο των αντιλήψεων αυτών διαφαίνεται από το ίδιο το Σύνταγμα. Ειδικά, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Συντάγματος, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία οφείλουν να προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον τρόπο που η κάθε μια μπορεί μέσω των εξουσιών που της παρέχει το ίδιο το Σύνταγμα. Η δικαστική εξουσία, τα δικαστήρια, είναι αυτά που αποδίδουν την εξουσία τους, είναι σε αυτά που ο κάθε άνθρωπος (ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, καταγωγής, μόρφωσης) βασίζεται, ώστε να του συμπεριφερθεί αυτό το κράτος δίκαια. Τα δικαστήρια είναι αυτά που έχουν στα χέρια τους τη νομοθεσία για να αποδώσουν δικαιοσύνη. Αν η νομοθεσία υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται, ούτε ερμηνεύεται ορθά και δίκαια, τότε το κράτος δικαίου είναι αναποτελεσματικό.

Το δικαστήριο μέσω των αναφορών του προωθεί αναχρονιστικές αντιλήψεις που δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία μας. Η αναφορά του δικαστηρίου παρουσιάζει τους δύο κατηγορούμενους ως φιλοξενούμενους σε αυτή τη χώρα, αλλά η συμπεριφορά τους δεν είναι η πρέπουσα, αφού οι νοοτροπίες των πολιτών της χώρας αυτής είναι πιο πολιτισμένες, ενώ των δύο προσώπων χαρακτηρίζονται ως «παλαιές νοοτροπίες».

Μήπως αναφέρεται στο ότι αυτοί οι άνθρωποι, επειδή είναι Παλαιστίνιοι, δεν έχουν την πρέπουσα συμπεριφορά, αλλά είναι απολίτιστοι και λύνουν τις διαφορές τους με τη βία; Μήπως η αναφορά του δικαστηρίου, εμμέσως πλην σαφώς, εκφράζει κάποιου είδους αναχρονιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις;

Νομικά όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις σε αυτή τη χώρα. Η καταγωγή και το γεγονός ότι κάποιος άνθρωπος διαμένει στην Κυπριακή Δημοκρατία επειδή είναι πρόσφυγας ή για να δουλέψει δεν τον καθιστά άξεστο ή ότι δεν έχει τρόπους. Εννοείται ότι οι πράξεις βίας δεν είναι αποδεκτές, αλλά αυτό ισχύει ανεξαρτήτως αν προέρχονται από Κύπριους ή αλλοδαπούς.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι δεν μπορούν να γίνονται τέτοιες αναφορές στα κυπριακά δικαστήρια και να προκαλούν ανισότητες και διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων. Αν τα ίδια τα δικαστήρια προωθούν τέτοιες αντιλήψεις, τότε πώς θα ελπίζουμε σε μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις και ανισότητες;

Μιχάλης Μιχαήλ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy