Επείγει η αναδόμηση των 43 προσφυγικών πολυκατοικιών με προβλήματα στατικής επάρκειας

Μέτρα για τις προσφυγικές πολυκατοικίες ζητεί ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, με την οποία ζητά την κατεπείγουσα ανάληψη πρωτοβουλίας για εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου, σε σχέση με την αναδόμηση των 43 πολυκατοικιών σε προσφυγικούς οικισμούς, οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα στατικής επάρκειας, απέστειλε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Στην επιστολή του προς τον ΥΠΕΣ, ο κ. Στεφάνου ζητά να ενημερωθούν οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για τα ευρήματα της μελέτης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, που έκανε το 2020 και αφορούσε 358 πολυκατοικίες.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «σε συζητήσεις που έγιναν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ανέφερε ότι σε μελέτη, που διενήργησε το 2020 εντοπίστηκαν 43 πολυκατοικίες σε προσφυγικούς οικισμούς με πολύ χαμηλούς δείκτες θλαστικής αντοχής, αρκετά χαμηλότερους από τα όρια που θέτει το ΕΤΕΚ».

«Η κατάσταση», σημειώνει στην επιστολή του, «είναι εξαιρετικά σοβαρή, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι πρόσφατα έγιναν ισχυροί σεισμοί στην Τουρκία και στη Συρία που βρίσκονται στην περιοχή μας, και ότι πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξανασυμβούν τέτοιοι σεισμοί».

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, «επιβάλλεται να αναληφθεί κατεπειγόντως πρωτοβουλία από μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να εκπονηθεί Στρατηγικό Σχέδιο για την αναδόμηση αυτών των πολυκατοικιών το συντομότερο».

Επιπρόσθετα, καλεί τον ΥΠΕΣ, με δική του παρέμβαση, όπως ενημερωθούν οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για τα ευρήματα της μελέτης που έκανε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως το 2020 και αφορούσε 358 πολυκατοικίες.

Στο μεταξύ, να σημειώσουμε ότι στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρος έθεσε ξανά το θέμα της απομάκρυνσης των αμιάντων από τις στέγες προσφυγικών κατοικιών και υποστατικών, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς κάτω από προϋποθέσεις και κυρίως εάν ο αμίαντος έχει υποστεί ζημιές και είναι φθαρμένος ενδεχομένως να έχει σοβαρές αρνητικές και καρκινογόνες επιδράσεις για την υγεία των κατοίκων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy