Επείγει η κατασκευή των φοιτητικών εστιών στα «Βερεγγάρια»

Το έργο θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων στεγαστικών αναγκών των φοιτητών σε προσιτές τιμές, αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση της φοιτητικής εμπειρίας και γενικότερα της φοιτητικής ζωής.

Αφότου έγινε κατορθωτό, μετά από πολλούς αγώνες των Τοπικών Αρχών και οργανωμένων φορέων τους, να ξεκινήσει τη λειτουργία του και να εδραιωθεί στο κέντρο της Λεμεσού, φέρνοντας μια ανανέωση στην κοινωνική και εμπορική καθημερινότητα της πόλης, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν σταμάτησε να ταλανίζεται από σοβαρά στεγαστικά προβλήματα.

Ελλείψεις σε κατάλληλους χώρους για στέγαση σχολών και υπηρεσιών, αλλά κυρίως σε εστίες για την επαρκή κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών της φοιτητικής κοινότητας. Η δημιουργία ιδιόκτητων φοιτητικών εστιών για καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών αποτελούσε εξ αρχής ένα πάγιο αίτημα του ΤΕΠΑΚ, το οποίο διαφάνηκε ότι βαίνει προς επίλυση μετά την απόφαση της Πολιτείας να παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο μέρος του πρώην οικισμού «Βερεγγάρια» στα Πολεμίδια, για επίλυση κάποιων στεγαστικών αναγκών του.

Πριν από λίγες μέρες, το θέμα της ανέγερσης των ιδιόκτητων φοιτητικών εστιών και των άλλων εγκαταστάσεων του ΤΕΠΑΚ στα «Βερεγγάρια» βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Παναγιώτη Θεοδοσίου και άλλων αρμόδιων λειτουργών του ΤΕΠΑΚ με τον Υπουργό Παιδείας και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατά τη συνάντηση έγινε παρουσίαση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού της περιοχής και του σχεδιασμού των φοιτητικών εστιών και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εξέλιξη του έργου, την επιτάχυνση των διαδικασιών σε σχέση με τις υποδομές που θα πρέπει να ολοκληρωθούν για την απρόσκοπτη υλοποίηση των φοιτητικών εστιών και των άλλων εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου στην περιοχή των Πολεμιδιών.

Βέβαια, εκείνο που επείγει είναι η ολοκλήρωση όλων των τυπικών και άλλων διαδικασιών ώστε να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, δεδομένου ότι με βάση και τις εξαγγελίες που έχουν γίνει η ανέγερση των φοιτητικών εστιών θα τελειώσει το 2025 ώστε να παραδοθούν για την κάλυψη των αναγκών του Πανεπιστημίου.

Πρόκειται, κατά γενική παραδοχή, για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που προωθείται προς όφελος του ΤΕΠΑΚ και έναν από τους μεγαλύτερους στόχους που έχει θέσει το Πανεπιστήμιο από της ίδρυσής του. Η επίτευξη αυτού του στόχου, όπως τονίζουν οι ιθύνοντες του ΤΕΠΑΚ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών για στέγαση των φοιτητών σε προσιτές τιμές, αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση της φοιτητικής εμπειρίας και γενικότερα της φοιτητικής ζωής.

Να σημειωθεί ότι είχε διοργανωθεί και διαδικτυακή εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε η βραβευθείσα πρόταση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το ΤΕΠΑΚ για τη μελέτη και την επίβλεψη της ανέγερσης των φοιτητικών εστιών του.

Το έργο, το οποίο, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί, θα κατασκευαστεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και την αειφορία, αποτελείται από 500 φοιτητικά δωμάτια και μια σειρά από αθλητικές και άλλες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται πως θα ανέλθει στα 50 περίπου εκατομμύρια ευρώ και τα κατασκευαστικά έργα είναι προγραμματισμένα να ολοκληρωθούν μέσα σε διάστημα τεσσάρων χρόνων από την έναρξή τους.

Στην εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης, που πήρε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανέγερση εστιών του ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης Παναγιώτης Ζαφείρης υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη υποδομών για το Πανεπιστήμιο, επεσήμανε ότι με την υλοποίησή του το έργο θα δώσει ζωή και θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή των Πολεμιδιών.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου από τον αρχιτέκτονα Ηρακλή Παπαχρίστου το Γραφείο του οποίου πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό, προβλήθηκαν εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο με εικονική περιήγηση στους χώρους των φοιτητικών εστιών.

Ενδεικτικό του μεγάλου διεθνούς ενδιαφέροντος που επιδείχθηκε για το σχεδιασμό του έργου είναι το γεγονός ότι στο διαγωνισμό υπήρξαν 42 συμμετοχές, 26 από όλη την Κύπρο, 13 από την Ελλάδα, 2 από το Ηνωμένο Βασίλειο και 1 από την Αμερική. Το πρώτο βραβείο πήρε ο Ηρακλής Παπαχρίστου, το δεύτερο ο Παύλος Φεραίος και το τρίτο οι Χρύσανθος Χρυσάνθου και Χριστίνα Χρυσάνθου.

Στα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων, σύμφωνα με την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Κατερίνα Νικήτα, ήταν η σαφήνεια της κεντρικής ιδέας και ταυτότητας της πρότασης, η ποιότητα αρχιτεκτονικής σύνθεσης, η περιβαλλοντική και ενεργειακή προσέγγιση και η αισθητική του έργου.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy