Επείγει να δωθούν λύσεις για την ειδική εκπαίδευση

Το πιο ευαίσθητο και το πιο επείγον από όλα τα προβλήματα, όπως είπε χθες η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, είναι το θέμα της ειδικής εκπαίδευσης.

Σε παρατήρηση ότι μέχρι και τρία παιδιά μοιράζονται ένα σχολικό συνοδό, η κα Μιχαηλίδου είπε ότι «θα πρέπει να δούμε όλα τα στάδια της φοίτησης» ενός μαθητή ειδικής αγωγής, «από τη στιγμή που εγγράφεται στα σχολεία μας μέχρι τη στιγμή που φεύγει από το εκπαιδευτικό σύστημα».

Τα στάδια της φοίτησής του, σύμφωνα με την κα Μιχαηλίδου, αφορούν τη διάγνωση -και άρα τις επιτροπές που αποφασίζουν τι είδους θέμα έχει το παιδί, ποιου είδους ζήτημα και πρόκληση αντιμετωπίζει, το πρόγραμμα που ακολουθεί και τον συνοδό που θα χρειαστεί ή όχι.

Σε σχέση με τους συνοδούς, η υπουργός, αφού ανέφερε ότι «επιτρέπεται από τη νομοθεσία και επιβάλλεται από την παιδαγωγική», σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ο αποκλειστικός συνοδός για ένα παιδί εκτός και αν είναι απόλυτα αναγκαίο», προσθέτοντας ότι «επιτρέπεται να μοιράζεται ένας συνοδός ανάλογα με τη φύση που αντιμετωπίζεται».

«Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε με τους εταίρους μας και έχουμε ήδη εξαγγείλει ότι στις αρχές του Οκτώβρη στην παρουσία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει η επίσημη εξαγγελία», πρόσθεσε.

Άφησαν παιδιά χωρίς συνοδούς

Πάντως αρκετά είναι τα παράπονα από επηρεαζόμενους γονείς για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός συνοδών και ούτε έχουν υλοποιηθεί, όπως καταγγέλλουν δημόσια, οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη ενώ διερωτώνται πού είναι οι 90 συνοδοί, αριθμός ο οποίος ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι θα προσληφθούν. Πάντως και οι Σύνδεσμοι που εκπροσωπούν παιδιά με αναπηρίες τονίζουν ότι θα πρέπει άμεσα να καλυφθούν τα κενά από τους συνοδούς ώστε κανένα παιδί να μην εξαναγκάζεται να παραμένει στην ουσία εκτός της γενικής τάξης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy