Επείγει να ελεγχθεί η καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων

Χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας η πλειονότητα των κτιρίων

Αρκετά φαίνεται ότι είναι τα γενικότερα προβλήματα ασφάλειας και υγείας μέσα στα σχολεία μας και χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να επιλυθούν οριστικά.

Το όλο θέμα απασχόλησε χθες την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και για ακόμη μια χρονιά φάνηκαν τα κενά που υπάρχουν στους τομείς αυτούς. Σήμερα προκύπτει πως η πλειοψηφία των δημοσίων σχολικών κτιρίων λειτουργεί χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν ούτε πιστοποιητικά καταλληλότητας.

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, Πόλυς Χατζηβασιλείου, επεσήμανε πως τα περισσότερα δημόσια σχολεία δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά πυρασφάλειας. Όπως εξήγησε, επίσης, πολλά σχολεία δεν έχουν είσοδο για να μπορούν να μπαίνουν οχήματα Πυροσβεστικής. Θα πρέπει, πρόσθεσε, όπως υποχρεώνονται τα ιδιωτικά σχολεία να έχουν τέτοια πιστοποιητικά, να γίνει κάτι ανάλογο και για τα δημόσια. Το θέμα αφορά τις Σχολικές Εφορείες, σημείωσε ο Ηλίας Μαρκάτζης εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και επεσήμανε ότι το Υπουργείο θα στείλει εγκυκλίους σε όλα τα σχολεία για να προχωρήσουν με τις απαραίτητες διαδικασίες.

Όπως αναφέρθηκε, στη Μέση Εκπαίδευση δεν είναι τόσο έντονο το πρόβλημα αφού οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής είναι γνώστες Πρώτων Βοηθειών, κάτι όμως που δεν ισχύει στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ενώ αναφέρθηκε και σε περιστατικό με μαθητή που χρειάστηκε άμεση αντιμετώπιση χωρίς να επεκταθεί περισσότερο.

Ο Υπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι θα προωθηθεί η επιμόρφωση ικανού αριθμού εκπαιδευτικών για τις Πρώτες Βοήθειες, καθώς και άλλου προσωπικού των σχολείων. Οι υπεύθυνοι Τμήματος σε κάθε σχολείο θα αποτελούν πυρήνες, που θα είναι σε επαφή με τη Μονάδα Άμεσης Παρέμβασης και την Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας του Υπ. Παιδείας. Είπε ακόμη ότι υπάρχει ένας αριθμός δασκάλων που προηγουμένως εργάζονταν ως νοσηλευτές, αυτός ο αριθμός θα εντοπιστεί για να δουν πώς μπορεί να αξιοποιηθεί. Από την πλευρά τους οι οργανωμένοι γονείς ζητούν τουλάχιστον στις μεγάλες σχολικές μονάδες να υπάρχει μόνιμος λειτουργός σχολιατρικών υπηρεσιών.

Τα προβλήματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία είναι χρονίζοντα και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές τεράστιες, τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ. Γεωργίου. «Το πετσόκομμα του προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές δαπάνες και οι διαφοροποιημένες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων τα έχουν επιτείνει. Τα δύο τραγικά περιστατικά τα αναδεικνύουν με ανάγλυφο τρόπο».

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Γ. Γεωργίου, είναι βεβιασμένα, αποσπασματικά και συνιστούν αναποτελεσματικές και βραχυπρόθεσμες λύσεις, ενώ αυτό που απαιτείται είναι μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών μας στο χώρο του σχολείου.

Ελένη Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.