Ικανοποιητική η πορεία του ΓεΣΥ, παρά τα προβλήματα

Η ανάγκη για άμεση ψήφιση του προϋπολογισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας από τη Βουλή λόγω των στενών χρονοδιαγραμμάτων επισημάνθηκε χθες από τους εκπροσώπους του ΟΑΥ. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής συζήτησε τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ για το 2020 και όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ψήφισή του, γιατί σε περίπτωση καθυστερήσεων θα προκύψουν προβλήματα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή Υγείας δεσμεύθηκε ότι ο προϋπολογισμός θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση στις 7 Φεβρουαρίου. Όπως προκύπτει, ο προϋπολογισμός του Γενικού Συστήματος Υγείας είναι πλεονασματικός κατά περίπου €80 εκατομμύρια, ενώ η πορεία υλοποίησης του Συστήματος θεωρείται ικανοποιητική, παρά τα προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, στο ΓεΣΥ είναι εγγεγραμμένοι μέχρι τώρα 1.320 ειδικοί γιατροί, 475 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και 188 παιδίατροι.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε πως για το 2020 τα προβλεπόμενα έξοδα υπολογίζονται στα €969 εκατομμύρια και τα προβλεπόμενα έσοδα στα €1.051 δις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ΟΑΥ θα αρχίσει το διάλογο με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και η εκτίμηση είναι ότι οι εξελίξεις θα συγκρατήσουν τον προϋπολογισμό. Σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι άλλο, τότε ο ΟΑΥ θα επανέλθει.

Κατά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού, ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, δήλωσε συγκινημένος καθώς ο Προϋπολογισμός που παρουσίασε ήταν ο πρώτος του ΓεΣΥ σε πλήρη διάταξη από 1η Ιουνίου. Το γεγονός ότι ξεκίνησε το ΓεΣΥ οφείλεται και στη σταθερή προσπάθεια και στήριξη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, τόνισε.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε επίσης ότι ετοιμάστηκε το έγγραφο για την πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ που υποχρεούται να υποβάλει στη Βουλή, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω στελέχωση του Οργανισμού, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως και επαρκώς στην αποστολή του.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν παράπονα και προβλήματα που απαμβλύνονται. Παρατήρησε πως υπάρχουν γιατροί που χρειάζονταν χρόνο για να αφομοιώσουν τις αλλαγές, ενώ πολλές φορές ένας γιατρός χρειάζεται να ιεραρχήσει τις περιπτώσεις ασθενών που έχουν παραπεμπτικά και να εξετάσει τα πλέον επείγοντα.

Υπάρχουν ασθενείς που πιέζουν τους γιατρούς να γράφουν παραπεμπτικά και εργαστηριακές εξετάσεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι πλείστοι γιατροί είναι καλοί και αντιστέκονται στις πιέσεις. Τόνισε περαιτέρω ότι το ΓεΣΥ πρέπει να προστατεύει τον ασθενή και το σύστημα από τις καταχρήσεις.

1,3 εκατομμύριο αποκοπές λόγω καταχρήσεων

Ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης ότι 124 γιατροί έχουν διερευνηθεί για ενδεχόμενο κατάχρησης του Συστήματος και μέχρι τώρα ο ΟΑΥ προχώρησε σε αποκοπή πληρωμών από  κάποιους γιατρούς συνολικού ύψους €1,3 εκατομμυρίου. Επίσης έχουν σταλθεί επιστολές για εξασφάλιση επιπρόσθετων στοιχείων και τεκμηρίωσης για δραστηριότητες που υποβλήθηκαν από αριθμό γιατρών και αναμένονται απαντήσεις για να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Ελένη Κωνσταντίνου