
Ο άδειος θάλαμος χωρητικότητας δέκα κλινών, ο οποίος προορίζεται για ασθενείς με Covid στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, άνοιξε ήδη από χθες για να μπορέσει να φιλοξενήσει ασθενείς, ώστε αυτοί να μην κοιμούνται πάνω σε καναπέδες. Ωστόσο η λύση αυτή είναι προσωρινή, με την ΠΑΣΥΝΟ να δηλώνει πως είναι έτοιμη να συζητήσει με τον ΟΚΥπΥ πρόταση που να βοηθά στην αποσυμφόρηση. Όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος των νοσηλευτών ψυχικής υγείας ΠΑΣΥΝΟ, Δομέτιος Σκουρουπάθης, το γεγονός ότι ασθενείς κοιμούνται πάνω σε καναπέδες φανερώνει «ότι έχουμε αποτύχει». Λόγω της υπερπληρότητας, όπως είπε, ασθενείς φιλοξενήθηκαν πάνω στους καναπέδες του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, ενώ χαρακτήρισε την εικόνα αυτή ως «ντροπή». Ανέφερε επίσης πως το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται εκτεθειμένο για ακόμη μια φορά μπροστά σε επικίνδυνες πρακτικές τις οποίες ακολουθεί ο ΟΚΥπΥ, αλλά με το φιλότιμό του εργάζεται ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες. Ερωτηθείς ο Δομέτιος Σκουρουπάθης για το ότι ο ΟΚΥπΥ διά του εκπροσώπου Τύπου Χαράλαμπου Χαριλάου υπέδειξε ότι θα μπορούσαν από την αρχή οι ασθενείς να τοποθετούνταν στον άδειο θάλαμο για τον Covid, απάντησε ότι η «ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας και το να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν ως ΟΚΥπΥ είναι το πιο εύκολο πράγμα». Πριν περίπου 3 μήνες, όταν οι νοσηλευτές ξανά ανέδειξαν το θέμα, επειδή και τότε είχαν φιλοξενηθεί ασθενείς σε καναπέδες, ζήτησαν να ανοιχτεί ο θάλαμος Covid, αλλά η απάντηση από τη Διεύθυνση ήταν αρνητική, λέγοντας ότι ο ΟΚΥπΥ θέλει να παραμείνει ο θάλαμος αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19. «Είμαστε σίγουροι ως συντεχνία ότι αν δεν αναδεικνύαμε το θέμα, οι ασθενείς θα ξάπλωναν ακόμα στους καναπέδες».
Πάντως, από την πλευρά του ο ΟΚΥπΥ απαντά πως ενώ υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, αυτές δεν χρησιμοποιήθηκαν και ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε πάντως πως το πρόβλημα επιλύθηκε ύστερα από παρέμβαση του ΟΚΥπΥ, που θα ερευνήσει το περιστατικό.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, επεσήμανε ακόμα ότι υπάρχει υπερπληρότητα στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, το οποίο είναι πεπαλαιωμένο. Πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων μέχρι την ανέγερση του νέου νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο του 2024 θα είναι έτοιμοι οι δύο πρώτοι θάλαμοι.
Να υπενθυμίσουμε πως η ΠΑΣΥΝΟ με δημόσια παρέμβασή της ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής, την Υπουργό Υγείας και τους βουλευτές της Επιτροπής Υγείας να επισκεφθούν το νοσηλευτήριο και να ενημερωθούν από κοντά για τα προβλήματα των ασθενών και γενικότερα για την κατάσταση του νοσηλευτηρίου, ώστε να ασκήσουν πίεση για εξεύρεση λύσεων.
Ελένη Κωνσταντίνου
