Επείγει στελέχωση, εξοπλισμός και νέοι σχεδιασμοί για προστασία των δασών

«Για να μην ξανασυμβεί» στα δάση

 

Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για την προστασία των δασών, σύμφωνα με τον διευθυντή του αρμόδιου Τμήματος. Σημαντικότερη είναι η στελέχωση και οι νέοι σχεδιασμοί.

Με σύνθημα «Για να μην ξανασυμβεί» ξεκίνησε χθες η Εβδομάδα Προστασίας των Δασών, κατά την οποία παρουσιάστηκαν σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες θα επιχειρήσουν να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές και να στείλουν το μήνυμα πως όλοι μαζί «μπορούμε και θα τα καταφέρουμε». Η εβδομάδα πραγματοποιείται από το Τμήμα Δασών σε συνεργασία με το Support Cy της Τράπεζας Κύπρου.

Στον χαιρετισμό του ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα σημειώνοντας πως πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν, κάνοντας λόγο για ανάγκη νέων σχεδιασμών, αλλά και ενίσχυση του προσωπικού. Στους σχεδιασμούς θα πρέπει να ολοκληρωθεί το σχέδιο αποτροπής μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών και η μελέτη για τη διάταξη των επίγειων δυνάμεων έτσι ώστε ο μέγιστος χρόνος της επέμβασης να είναι τα 10 λεπτά.

Σε σχέση με το προσωπικό και τα μέσα, ανέφερε πως υπάρχουν ανάγκες για υπαλληλικό προσωπικό, πυροσβεστικά οχήματα, ενίσχυση της αεροπυρόσβεσης και την εισαγωγή τεχνολογίας.

Αναφορικά με τα πτητικά μέσα, ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως το 2021 το Τμήμα είχε στη διάθεσή του 6 πρωτεύοντα πτητικά μέσα, 2 αεροπλάνα του Τμήματος, 2 μισθωμένα ισπανικά αεροπλάνα και 2 μισθωμένα ρωσικά ελικόπτερα, ενώ σήμερα έχει 5 πρωτεύοντα, καθώς αφαιρέθηκαν τα ρωσικά και προστέθηκε ένα ελικόπτερο της ΕΦ. Σημείωσε πως στις 30 Μαΐου θα υπάρξει απόφαση σχετικά με τη μίσθωση και την έλευση δύο αεροπλάνων και τις επόμενες μέρες απόφαση για τα δύο ελικόπτερα.

Ωστόσο, σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως το Τμήμα χρειάζεται τη βοήθεια του συνόλου της κοινωνίας καθώς η υπόθεση αφορά όλους. Σημείωσε πως χρειάζεται το κοινό να μη γίνει πρόξενο πυρκαγιάς και ακόμη να βοηθήσει με διαφόρους τρόπους. Κάλεσε, τέλος, την κοινωνία σε συστράτευση ώστε να προστατεύσουν το εθνικό πλούτο που λέγεται δάση.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς δεν είναι εύκολη υπόθεση και για αυτό η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, στο χαιρετισμό της είπε πως η καλύτερη πρόληψη είναι να μην ξεκινήσει μια πυρκαγιά και θα πρέπει σε ατομικό επίπεδο όλοι να βρουν τους τρόπους εκείνους που δεν επιτρέπουμε η όποια αμέλεια να γίνει εγκληματική πράξη. «Δεν υπάρχει δικαιολογία κανενός ότι δεν γνώριζε, ότι δεν άκουσε ή ότι δεν κατάλαβε», τόνισε.

 

 

Καίγονται 1.500 εκτάρια δασών
Με βάση τα στατιστικά της τελευταίας δεκαετίας, κατά μέσο όρο ξεσπούν 230 πυρκαγιές το χρόνο, οι οποίες κάνουν στάχτη 1.800 εκτάρια δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Από αυτές οι 100 είναι δασικές και κατακαίνε 1.500 εκτάρια δασών. Πέρσι, είπε ο κ. Αλεξάνδρου, τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα, καθώς ξέσπασαν 310 πυρκαγιές, ο μεγαλύτερος αριθμός που σημειώθηκε ποτέ, εκ των οποίων το 46% ήταν εκ προθέσεως.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.