Επέκταση των ειδικών σχεδίων του κορονοϊού ζητά το ΑΚΕΛΤρεις εισηγήσεις για στήριξη των εργαζόμενων, ανέργων και επιχειρήσεων λόγω κρίσης

Επέκταση των ειδικών σχεδίων στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού ζητά το ΑΚΕΛ. Μάλιστα για το σκοπό αυτό ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Ανδρέας Φακοντής, κατέθεσε χθες τις ακόλουθες εισηγήσεις:

• Επέκταση της περιόδου στήριξης των εργοδοτουμένων και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων και μετά τον Οκτώβρη.

• Να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στα ειδικά σχέδια και άλλες επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, φαρμακεία και mini market, που αποδεδειγμένα έχουν επηρεαστεί δραματικά λόγω του ότι βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και ο κύκλος εργασιών τους εξαρτάται πλήρως από τον τουρισμό.

• Να επεκταθεί η στήριξη των ανέργων που ολοκληρώνουν το ανεργιακό τους επίδομα. Όπως τόνισε ο Α. Φακοντής, ιδιαίτερα όσοι εργάζονται σε τομείς όπως ο τουριστικός, ο οποίος δύσκολα θα ανακάμψει, πρέπει να μεταφερθούν στα ειδικά σχέδια, ώστε να λαμβάνουν τουλάχιστον το 60% του μισθού τους και όχι το ελάχιστο ποσό των 360 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Επιθεωρήσεις για απολύσεις και μειώσεις μισθών

Ο Α. Φακοντής τόνισε επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσουν επιθεωρήσεις στους χώρους εργασίας, ώστε να αποφευχθούν μειώσεις μισθών, τυχόν εξαναγκασμοί σε παραιτήσεις και απολύσεις εργαζομένων.

Ανέφερε ακόμη ότι εντός των επόμενων ημερών θα καταβληθούν τα ποσά που αφορούν στην πρώτη περίοδο για όσους εργοδοτούμενους προσλήφθηκαν τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, καθώς και τα επιδόματα για τη δεύτερη φάση σε όσους δεν τα έχουν λάβει ακόμη.