Επέκταση των μέτρων της Λεμεσού σε όλη την Κύπρο και απαγόρευση εκδρομών


Ακόμα 127 νέα κρούσματα της νόσου COVID-19 ανακοίνωσαν χθες οι Αρχές από σύνολο 3.309 εργαστηριακών διαγνώσεων, καθώς και ανοδική τάση των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία και που παρουσιάζουν πιο σοβαρή συμπτωματολογία.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο θα είναι στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει σήμερα στις 10:30 το πρωί.

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου θα ενημερώσει το σώμα για την επιδημιολογική εικόνα. Πριν το Υπουργικό θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με την επιδημιολογική ομάδα για ανασκόπηση της κατάστασης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Είπε ότι εκεί και όπου υπάρχει έξαρση και διασπορά του ιού θα λαμβάνονται μέτρα. Πρόσθεσε ότι αν κάποια από τα μέτρα θα ήταν καλύτερο να εφαρμοστούν οριζόντια σε παγκύπρια βάση και αυτό θα μπορεί να γίνει, αλλά δεν θέλησε να προκαταλάβει τις αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης, η κ. Κυριάκου είπε ότι υπάρχουν πρωτόκολλα που αναθεωρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Υπέδειξε δε ότι χρειάζεται η συνεργασία πολιτείας και πολιτών, για την προστασία όλων. Παράλληλα, είπε ότι η ομάδα ιχνηλάτησης έχει στελεχωθεί με περισσότερα άτομα, αλλά σημείωσε ότι όταν καταγράφονται καθημερινά τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων και ο καθένας έχει 60-70 επαφές τότε είναι χρονοβόρα η διαδικασία.

Όπως είπε, καταβάλλονται προσπάθειες να γίνεται αρχική ενημέρωση μέσω γραπτού μηνύματος για εξασφάλιση χρόνου και στη συνέχεια να γίνεται η δειγματοληψία. Για τα rabbit test είπε ότι παρόλο που δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προσφορών, θα χρησιμοποιηθούν εκεί όπου υπάρχουν πολλά άτομα μαζεμένα όπως είναι σε σχολεία και στρατόπεδα. Στη συνέχεια πρόσθεσε, θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με PCR.

Μέτρα Λεμεσού σε όλη την Κύπρο

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες μας, η επιδημιολογική ομάδα φαίνεται να προσανατολίζεται στη γενίκευση των μέτρων που λήφθηκαν στη Λεμεσό με κύριο χαρακτηριστικό το «κέρφιου» μετά τις 22:30.

Την ίδια ώρα ο υπουργός αναμένεται να εκδώσει διάταγμα με το οποίο να απαγορεύει τις εκδρομές μαθητών στην Κακοπετριά, που έχουν ξεκινήσει ήδη παρά την έκρυθμη κατάσταση!

Ανοδική τάση στους νοσηλευόμενους

Τις τελευταίες τρεις ημέρες ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας ξεπερνά τα 20 με ανοδική τάση. Επίσης, παρατηρείται αύξηση των ατόμων που παρουσιάζουν πιο σοβαρή συμπτωματολογία και χρειάζονται νοσηλεία. Αυτό επιβεβαιώνει δυστυχώς τις εκτιμήσεις ότι με τη σημαντική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων, αυξάνεται και ο κίνδυνος στον οποίο εκτίθενται άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Επισημαίνεται, τέλος, ότι η αναλογία μεταξύ κρουσμάτων και εργαστηριακών εξετάσεων καταδεικνύει ότι επιβάλλεται η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας, αφού και σήμερα, το ένα στα 25 άτομα που έχουν εξεταστεί καταδείχθηκαν θετικά στον ιό.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News