Επέκταση των σχεδίων στήριξης εργαζομένων – επιχειρήσεων μέχρι 12 Ιουνίου συν 4 μήνες


Με κριτήρια και περιορισμούς ο επαναπατρισμός φοιτητών

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι έστω και τώρα για χιλιάδες εργαζομένους

 

Την παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των μέτρων που έχουν κατά καιρούς αποφασιστεί για περιορισμό των επιπτώσεων του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Αναφέρθηκε επίσης στις αποφάσεις για επαναπατρισμό φοιτητών και εργαζομένων, στη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και στη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων του πληθυσμού, ενάμιση μήνα μετά από την εμφάνιση του κορονοϊού και ενώ οι ειδικοί επεσήμαναν την ανάγκη της πρόληψης παρά της καταστολής.

Για προληπτικούς σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας, ο Πρόεδρος είπε ότι αποφασίσθηκε η διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανά επαρχία, με βάση τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας. Θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες 20.000 επιπλέον δειγματοληπτικές εξετάσεις σε άτομα τα οποία, με βάση τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας, συνεχίζουν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Φρουράς. Θα γίνει και παγκύπρια επιδημιολογική έρευνα με 800 άτομα για να διαφανεί το ποσοστό των ασυμπτωματικών.

Θα γίνουν ακόμη δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όλους όσοι, με βάση το πρόγραμμα σταδιακού και ελεγχόμενου επαναπατρισμού, θα επιστρέψουν στην Κύπρο, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τον επαναπατρισμό, είπε ότι αποφασίσθηκε η σταδιακή επιστροφή Κύπριων πολιτών που είτε διαμένουν σε πανεπιστημιακές εστίες -και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε προπαρασκευαστικά προγράμματα (Foundation Courses)- είτε βρίσκονται στο πρώτο έτος του πτυχιακoύ κύκλου σπουδών.

Το μέτρο αφορά και μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για σκοπούς προσωρινής εργασίας και των οποίων η απασχόληση έχει ανασταλεί ή τερματιστεί εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά και πολίτες που μόνιμα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και των οποίων η επιστροφή από χώρες του εξωτερικού κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι προκειμένου να τηρηθούν τα αυστηρά αυτά μέτρα, ο αριθμός των επαναπατρισθέντων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 1.000 ανά 15 ημέρες, έχοντας υπόψη τις δυνατότητες σε καταλύματα αλλά και τις δυνατότητες για τη φροντίδα και τα απαραίτητα τεστ που πρέπει να γίνουν. Στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα 16.668 φοιτητές και όπως είναι προφανές δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν όλοι με τους περιορισμούς που τέθηκαν, αφού θα χρειαστούν μήνες.

Επέκταση των σχεδίων στήριξης μέχρι 12 Ιουνίου συν 4 μήνες

Ο Πρόεδρος εξήγγειλε επίσης παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου όλων των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι χωρίς καμία εξαίρεση για τις γιορτές του Πάσχα, ενώ τα μέτρα καλύπτουν και τις όποιες συναθροίσεις για εορτασμό των εθίμων της Ανάστασης, πρόσθεσε. Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αποφασίσθηκε η παράταση της κρατικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020, συν τέσσερις μήνες υπό προϋποθέσεις.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News