«Ως ΕΕΑ/ΒΠΑ επιμένουμε πως για κοινωνική ανάπτυξη και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας χρειάζεται επενδυτική στροφή σε κοινωνικές επενδύσεις και προγράμματα. Δημόσιες, μακροχρόνιες επενδύσεις που να δημιουργούν μόνιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Επενδύσεις στην πραγματική οικονομία για επαναβιομηχανοποίηση των περιοχών που το έχουν ανάγκη. Επενδύσεις που προωθούν την κοινωνική ανάπτυξη και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.»

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 28-29 Ιουνίου ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ Νεοκλής Συλικιώτης. Παρόν ήταν ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Τίμερμανς και εκπρόσωπος του Συμβουλίου.

Μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας, στην συζήτηση για την προετοιμασία του ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου, ο κύριος Συλικιώτης τόνισε πως: «παρόλες τι κατά καιρούς διακηρύξεις για κοινωνική Ευρώπη, για δουλειές, καταπολέμηση της ανεργίας, για ανάπτυξη, η Κομισιόν και το Συμβούλιο ακολουθούν πιστά την άγονη και αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Τις πολιτικές που οδηγούν στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, στη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, στη φτωχοποίηση, και τη στρατιωτικοποίηση.»

Συνεχίζοντας, ο κύριος Συλικιώτης κατάκρινε την συνεχή αποκοπή κονδυλίων από προγράμματα στήριξης της αειφόρου ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Ενώ από την άλλη «χρηματοδοτούνται μόνιμοι μηχανισμοί εσωτερικής Τρόικας στα κράτη μέλη. Χρηματοδοτείται το νέο, ειδικό Ταμείο για την Άμυνα προς όφελος και κερδοφορία των ευρωπαϊκών στρατιωτικών μονοπωλίων. Χρηματοδοτούνται νέοι φραγμοί στα σύνορα στην πορεία για την Ευρώπη φρούριο.»