Επενδυτικά ταµεία: Ένας από τους µελλοντικούς στυλοβάτες του τοµέα των υπηρεσιώνΤου Γιώργου Καµπανέλλα*

Στήριξη πέραν του 1,5 εκ. ευρώ από τον Invest Cyprus

Ο κλάδος των επενδυτικών ταµείων γνωρίζει αλµατώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και διόλου τυχαία θεωρείται σήµερα ως ένας από τους πλέον υποσχόµενους τοµείς της κυπριακής οικονοµίας.
Αρκεί να επιµετρήσει κανείς ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια έχουν υπερ-τριπλασιαστεί κατά τα τελευταία χρόνια ξεπερνώντας τα 7 δις ευρώ. Η ανάπτυξη του κλάδου συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτεραιότητες του Κυπριακού Οργανισµού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), ο οποίος εργάζεται συστηµατικά µε στόχο την περαιτέρω αύξηση των εγγεγραµµένων επενδυτικών ταµείων και υπό διαχείριση κεφαλαίων στην Κύπρο. Τα οφέλη για την οικονοµία είναι πολλαπλά, ενώ παράλληλα η ανάπτυξη του νέου αυτού τοµέα εµπλουτίζει την γκάµα των προσφερόµενων επαγγελµατικών υπηρεσιών.


Η Κύπρος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήµατα πάνω στα οποία στηρίζουµε την προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικών ταµείων και των διαχειριστών τους, όπως η πρόσβαση που προσφέρει στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, οι υψηλής ποιότητας και συγκριτικά χαµηλού κόστους υποστηρικτές υπηρεσίες, το ελκυστικό και διαφανές φορολογικό καθεστώς, καθώς και το σύγχρονο ρυθµιστικό πλαίσιο που παρέχει υψηλή προστασία και ευελιξία.

Επιπλέον µια σειρά από χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν µε την ελκυστικότητα της Κύπρου ως προορισµού για headquartering, όπως η ασφάλεια, οι καιρικές συνθήκες, το κόστος ζωής, τα φορολογικά κίνητρα για τους διαχειριστές κεφαλαίων κ.α., συµπληρώνουν τα πλεονεκτήµατα της προσπάθειάς µας για προσέλκυση και µετεγκατάσταση διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων στο νησί µας.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Invest Cyprus άνοιξε το δρόµο για την ανάπτυξη του τοµέα των επενδυτικών ταµείων, µε τις επιτυχηµένες προσπάθειες για εκσυγχρονισµό του ρυθµιστικού πλαισίου και τη δηµιουργία έξι χρόνια πριν του Κυπριακού Συνδέσµου Επενδυτικών Ταµείων (CIFA), τον οποίο υποστηρίζει διαχρονικά µε πόρους και ανθρώπινο δυναµικό. Παράλληλα ο Invest Cyprus έχει αναπτύξει πληθώρα δράσεων στα µεγάλα διεθνή χρηµατοοικονοµικά κέντρα, για την προώθηση της Κύπρου ως κέντρου εγγραφής και διαχείρισης επενδυτικών ταµείων και κεφαλαίων. Ιδιαίτερη έµφαση δόθηκε στη στήριξη των Κύπριων επαγγελµατιών, µε τους οποίους αναλήφθηκαν κοινές δράσεις για την ανάδειξη των πλεονεκτηµάτων που προσφέρει η Κύπρος.

Με τη συµβολή του Invest Cyprus, που µέχρι σήµερα υπολογίζεται στο 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, ο τοµέας παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση κατά την τελευταία πενταετία. Πέραν του εκσυγχρονισµού του ρυθµιστικού και φορολογικού πλαισίου, κοµβικό σηµείο για την ανάπτυξη του τοµέα αποτελεί η ένταξη των Κυπριακών Επενδυτικών Ταµείων στις πλατφόρµες Vestima Fund της Clearstream, Thomson Reuters και Bloomberg, που διάνοιξε νέες ευκαιρίες και προοπτικές για τον κλάδο.

Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς ο Invest Cyprus πραγµατοποίησε πληθώρα προωθητικών δράσεων που περιελάµβαναν τη διοργάνωση µεγάλων συνεδρίων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, φιλοξενία επενδυτών στη χώρα µας, τοµεακά roadshows και στοχευµένες εκδηλώσεις µε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, σεµινάρια και webinars, ενώ συµµετείχε σε διεθνούς εµβέλειας φόρουµ σε χρηµατοοικονοµικά κέντρα του εξωτερικού.

Με στόχο πάντοτε την ανάδειξη όσων έχει να προσφέρει η Κύπρος στα επενδυτικά ταµεία και τους διαχειριστές τους, ο Invest Cyprus σε στενή συνεργασία µε τους επαγγελµατίες του τοµέα, καθώς και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, έχει κατά τη φετινή χρονιά πραγµατοποιήσει προωθητικές δράσεις στις αγορές Λονδίνου, Ντουµπάι, Χονγκ Κονγκ, Βιετνάµ, Τόκιο, Μπανγκόκ, Φρανκφούρτης, Αµβούργου, Νέας Υόρκης, Καζακστάν, Τελ Αβίβ, Μουµπάι και Σιγκαπούρης.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά βήµατα για την ανάπτυξη του κλάδου και η περαιτέρω ανάπτυξή του αποτελεί για τον Invest Cyprus στόχο αδιαπραγµάτευτο. Αναµφίβολα η συνέχιση της ανοδικής πορείας στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον προϋποθέτει ευέλικτες ρυθµιστικές αρχές, παρακολούθηση των παγκόσµιων εξελίξεων και διαρκή αναβάθµιση του ρυθµιστικού πλαισίου, αύξηση της αεροπορικής συνδεσιµότητας της χώρας, πρόσβαση σε υψηλές διαδικτυακές ταχύτητες για τους διαχειριστές και προπαντών εντατικοποίηση των προωθητικών δράσεων.

*Γενικός ∆ιευθυντής Invest Cyprus και αντιπρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσµου Επενδυτικών Ταµείων CIFA