«Έπεσε» ακόμα μια υπόθεση στο δικαστήριο για τα μέτρα

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή», λέει το ΕΔΑΔ

Ακόμη μια υπόθεση που αφορά περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, και συγκεκριμένα το SafePass και τη χρήση μάσκας, «έπεσε» στο δικαστήριο.

Με χθεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, απερρίφθη στο σύνολό της η ενδιάμεση αίτηση που καταχώρισαν 103 πολίτες της Δημοκρατίας, με την οποία αιτούνταν την έκδοση αριθμού προσωρινών διαταγμάτων, με τα οποία να απαγορεύεται στη Δημοκρατία να επιβάλλει και να υποχρεώνει, μεταξύ άλλων, την προσκόμιση SafePass για είσοδο σε διάφορους χώρους, καθώς και την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Μάλιστα, το δικαστήριο καταδίκασε τους αιτητές στα έξοδα.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η διαδικασία έκδοσης των διαταγμάτων ήταν καθόλα νόμιμη. Επίσης, αναφέρει χαρακτηριστικά στην απόφασή του ότι οι αιτητές δεν έχουν ορατή πιθανότητα επιτυχίας στην αγωγή τους.

Στην απόφαση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα προσβαλλόμενα μέτρα δεν παραβιάζουν το δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρεπή διαβίωση και δεν συνιστούν απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση. Επίσης «δεν υφίσταται θέμα απαγόρευσης εισόδου στη Δημοκρατία», ενώ το δικαίωμα στην ελευθερία, ελευθερία μετακίνησης, ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, εκπαίδευσης, στο συνέρχεσθαι ειρηνικώς, στην άσκηση επαγγέλματος «δύνανται να υπόκεινται σε περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας». «Τα ληφθέντα μέτρα εντάσσονται στην προσπάθεια προστασίας του κοινωνικού συνόλου», προστίθεται.

Ακόμα, υπογραμμίζεται ότι «με τα ληφθέντα μέτρα δεν καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός» για να υποδείξει ότι «σύμφωνα με αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή, την προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και την ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας».

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.