Επετειακή συνεδρία της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής

Άρχισε η καθιερωμένη επετειακή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής με κεντρικό, νέο σημείο αναφοράς την παράδοση του φακέλου της Κύπρου όπως αυτός έχει συσταθεί από την εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.
 
Σημειώθηκε η απουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέλαβε την ευθύνη αναφέροντας ότι λόγω παράληψης του Γραφείου του να αποστείλει πρόσκληση  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος δεν παρέστη στη συνεδρία.
 
Η ειδική συνεδρία άρχισε με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη όλων όσοι έπεσαν για να υπερασπιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.
 
Συνεχίστηκε με ομιλία του Πρόεδρου της Βουλής και συνεχίζεται με ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων με πρώτο ομιλητή τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

 

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στη Ολομέλεια της Βουλής για καταδίκη του Πραξικοπήματος

 
 
Η Κυπριακή Βουλή παρέλαβε χτες ντοκουμέντα από την Ελληνική Βουλή για το Πόρισμα της για τον Φάκελο της Κύπρου. Από μέρους του ΑΚΕΛ θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση για την ανταπόκριση τους στο δίκαιο μας αίτημα. Ένα αίτημα διαχρονικό που υλοποιήθηκε όταν βρέθηκε στην εξουσία μια Κυβέρνηση της Αριστεράς. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τους Προέδρους της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη και Γιαννάκη Ομήρου για το ρόλο που διαδραμάτισαν στο να πάρουμε αυτό το υλικό. Χάριν της ιστορίας να αναφέρω ότι αυτό το θέμα το εγείραμε ως ΑΚΕΛ στην κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου, αμέσως μετά την εκλογή της ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

Το υλικό είναι ογκωδέστατο. Εύχομαι να φωτίσει ακόμα περισσότερο την προδοσία του 1974 και τη συνομωσία που οδήγησαν στο διπλό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας.  Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο οι ιστορικοί ερευνητές, οι δημοσιογράφοι αλλά και τα πολιτικά κόμματα να έχουμε πρόσβαση σε αυτά.  Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη μελέτη του υλικού, ίσως θα πρέπει να συσταθεί διακομματική επιτροπή, όχι κατ’ ανάγκη από εκλεγμένους βουλευτές. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει πλήρης αξιοποίηση του υλικού.

Οι τέσσερις και πλέον δεκαετίες που πέρασαν από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή δεν έκλεισαν τις πληγές. Πολύ απλά γιατί τα έργα και οι ημέρες των πραξικοπηματιών άνοιξαν στον τόπο τη μεγαλύτερη πληγή που ακόμα αιμορραγεί: την κατοχή.

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ακούμε πολλά και διάφορα. Προφάσεις εν αμαρτίαις και προσχήματα. Διαστρέβλωση και παραχάραξη της Ιστορίας. Κάθε χρόνο η ίδια προσπάθεια. Προσπάθεια που σπάει τα μούτρα της στους τοίχους του Προεδρικού, στην Αρχιεπισκοπή, στο Αρχηγείο της Αστυνομίας και στο Καϊμακλί. Στους αστυνομικούς σταθμούς, στο «Εφτάπατο» και στο Γ’ Γυμνάσιο στη Λεμεσό. Στον αστυνομικό σταθμό της Λάρνακας. Στην Πάφο από όπου ο Μακάριος διέψευσε το ελεγχόμενο από τη Χούντα ΡΙΚ, ότι ήταν νεκρός, καλώντας το λαό σε αντίσταση. Στα κρύα μάρμαρα των τάφων αυτών που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου. Στα σημάδια αυτών που συνελήφθηκαν και κακοποιήθηκαν σε κάθε χωριό και κάθε συνοικία της Κύπρου. Εκεί που γράφτηκε η σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας.

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο λαός μας τιμά τη μνήμη και τη θυσία των ηρώων του. Τιμά αυτούς που αντιστάθηκαν βάζοντας τη ζωή τους τροχοπέδι στην επέλαση του φασισμού της ΕΟΚΑ Β΄και της ελληνικής Χούντας. Αυτούς που αντιστάθηκαν στον τούρκο εισβολέα. Στις επιβουλές των ιμπεριαλιστών. Αυτούς που έτρεξαν στη μάχη για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια, τη Δημοκρατία και την πατρίδα κι ας ήξεραν ότι βάδιζαν σε μάχη προδομένη και χαμένη. Υποκλινόμαστε ταπεινά στη θυσία τους και σηκώνουμε το βάρος του χρέους να τη δικαιώσουμε.

Όσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα πάψουμε να μιλούμε για προδοσία. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 καταστρώνονταν σχέδια δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Σύμφωνα με το Πόρισμα της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, όλες οι απόπειρες ήταν συντονισμένες από το Διοικητή Δυνάμεων Καταδρομών, Δ. Παπαποστόλου και τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη. Ο τελευταίος διέθετε και τον απαραίτητο οπλισμό στους επίδοξους δολοφόνους. Ενήμερος για τα σχέδια δολοφονίας του Μακαρίου ήταν και ο Αθανάσιος Πουλίτσας, ο ίδιος ο υπασπιστής του Αρχιεπισκόπου.  Όλα τα χρόνια της δράσης της προδοτικής ΕΟΚΑ Β΄, εκπονούνταν σχέδια δολοφονικών επιχειρήσεων ενάντια στον Μακάριο. Σχέδια Απόλλων, Γρόνθος, Ερμής, Ανταπόδοσις, Νίκη, Κεραυνός. Κάποια από αυτά φέρουν την υπογραφή του Γρίβα, άλλα του Σύρου και του Καρούσου. Η πρώτη φάση του εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου προετοιμαζόταν χρόνια πριν σε όλα τα επίπεδα: ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά.

Με το πραξικόπημα εκτελέστηκε το μισό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Το άλλο μισό πραγματοποιήθηκε με την τουρκική εισβολή.  Την ώρα που ο εισβολέας βρισκόταν προ των πυλών οι πραξικοπηματίες της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ έδειχναν πόσο δειλοί και πόσο προδότες ήταν. Είναι χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες ότι πολλοί από τους υπερ-έλληνες της ΕΟΚΑ Β’ ντύνονταν γιατροί και νοσοκόμοι για να γλυτώσουν την επιστράτευση. Είναι επίσης χαρακτηριστική και η μαρτυρία του στρατηγού Μπονάνου, ότι το ξημέρωμα της 20ης Ιουλίου, αν και γνώριζε για την τουρκική απόβαση, δεν επικοινώνησε με την Κύπρο, γιατί «είχε ιεραρχήσει άλλα πράγματα να κάνει». Χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία του Γεωργίτση ότι ο Μπονάνος είχε δώσει οδηγίες να αφήσουν τους τούρκους «για λόγους τιμής και γοήτρου να ακουμπήσουν κάπου στην περιοχή της Κερύνειας».

Ο ιμπεριαλισμός έπαιξε τον πρώτο ρόλο για την προετοιμασία και την υλοποίηση του δίδυμου εγκλήματος. Η Τουρκία άρπαξε με τη βία την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τις επεκτατικές της βλέψεις στο νησί. Όμως κανένας από τους δύο δεν θα μπορούσε να πετύχει τους σκοπούς του, αν δεν βρίσκονταν στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μίσθαρνα εκτελεστικά όργανα για να τους εξυπηρετήσουν. Ο φασισμός, αποθρασυμένος από τα ατιμώρητα εγκλήματα σε βάρος της Αριστεράς πριν από την Ανεξαρτησία, αποθρασυμένος από την κάλυψη που του δινόταν εντός και εκτός Κύπρου, εγκλημάτησε συνειδητά σε βάρος του νησιού και του λαού μας.

Η Τουρκία παραβιάζοντας κάθε αρχή διεθνούς δικαίου εισέβαλε στην Κύπρο. Σαραντατρία χρόνια μετά εξακολουθεί να κατέχει το 40%, σχεδόν,  των εδαφών της χώρας μας. Διαχώρισε βίαια τον κυπριακό λαό˙ γέμισε την Κύπρο τάφους, αγνοούμενους πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να εγκληματεί εποικίζοντας τον τόπο μας, εκμεταλλευόμενη παράνομα τη γη των ελληνοκυπρίων και διατηρώντας πολυάριθμα στρατεύματα στο νησί μας.

Από το 2014 που ξεκίνησε ουσιαστικές συνομιλίες ο κ. Αναστασιάδης φρόντισε να καλλιεργήσει πολλές προσδοκίες στο λαό για λύση του Κυπριακού. Προσδοκίες τις οποίες δυστυχώς δεν δικαίωσε. Ασφαλώς και δεν απενοχοποιούμε την Τουρκία, η οποία έχει την κύρια ευθύνη για το τι έγινε στο Κρανς Μοντανά. Είναι η Τουρκία με την αδιαλλαξία της που δεν επέτρεψε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες λύσης που παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: ούτε η πλευρά μας αξιοποίησε όλα τα περιθώρια που υπήρξαν στις συνομιλίες ως αποτέλεσμα των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικά του διεθνούς παράγοντα στις συνομιλίες που έγιναν στο Κρανς Μοντανά.

Ως ΑΚΕΛ δεν είχαμε αυταπάτες ότι θα καταφέρναμε εκεί να φτάσουμε σε συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Όμως οφείλαμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να γίνει το αποφασιστικό βήμα μπροστά. Αν δεν το πετυχαίναμε αυτό τουλάχιστον να μην επιτρέπαμε να καταρρεύσει η διαδικασία. Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Όχι μόνο δεν κινηθήκαμε προς τη λύση αλλά δυστυχώς απομακρυνθήκαμε από αυτή.
Αυτό που προέχει τώρα είναι να γίνει σωστή εκτίμηση της κατάστασης. Να μη ξεχνούμε ότι μέρα με τη μέρα η κατοχή και οι συνέπειες της εδραιώνονται. Συνεχίζεται η παρουσία 40 χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων και η ντε φάκτο διχοτόμηση. Οι απεχθείς Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας εξακολουθούν να ισχύουν. Οι πρόσφυγες περιμένουν ακόμα την επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Αυτό που προέχει τώρα είναι να μην παραιτηθούμε. Είναι λογικό και αναμενόμενο η Τουρκία να επιδιώκει να παραιτηθούμε από τους στόχους μας. Είμαι σίγουρος ότι όλοι ακούσαμε τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου για λύση εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ.  Εμείς δεν πρέπει να της κάνουμε το χατίρι. Πρέπει να επιμένουμε μέχρι τέλους στη λύση του Κυπριακού. Λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει επεμβάσεις και εγγυήσεις από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένη χώρα με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

Από το Βήμα της Βουλής θέλουμε να επαναλάβουμε ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν σηκώνουν συνθήματα, φανατισμούς, ακρότητες και εξαλλοσύνες της εθνικοφροσύνης. Ακούμε να λέγονται και να γράφονται πολλά. Εγκατάλειψη της ομοσπονδίας, νέα στρατηγική μέχρι και ενιαίο κράτος. Αν τόσα χρόνια με τις δήθεν υποχωρήσεις που κάναμε δεν πετύχαμε την ομοσπονδία τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα την πετύχουμε αν προτάξουμε μαξιμαλιστικές θέσεις; Τι είδους στρατηγική είναι αυτή η νέα στρατηγική που πολυδιαφημίζεται και μένει μόνο στα συνθήματα; Πού θα μας οδηγήσει; Ποιο είναι το όνομα και το περιεχόμενο της λύσης που μας προτείνει; Πώς πιστεύουν ορισμένοι ότι θα μπορέσουμε να πάμε σήμερα πιο πίσω και από το 1960 και να επιστρέψουμε στο ενιαίο κράτος; Αν ακολουθήσουμε τέτοιες προσεγγίσεις το μόνο που θα μας μείνει θα είναι μισή πατρίδα, διχοτόμηση και μόνιμη απειλή του πολέμου και του δημογραφικού αφανισμού. Αν η δεξιά και η ακροδεξιά στην Κύπρο αποτύχουν και τώρα να κατανοήσουν την αγωνία και τις προσδοκίες των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων να ζήσουν ειρηνικά στην κοινή τους πατρίδα, θα τραυματίσουν ανεπανόρθωτα, αυτή τη φορά, ολόκληρη την Κύπρο.

Ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να ξημερώσει η μέρα που η επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος θα είναι φάρος και παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Θα είναι σύγχρονο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων διαφορετικής εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας που θα συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος. Θα είναι χώρα που θα έχει καταφέρει να διώξει τους στρατούς και θα διοχετεύει όλες της τις δυνάμεις και τους πόρους στις κοινωνικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε με συλλογικότητα για να πετύχουμε να γίνει πράξη το όραμα της ειρηνικής Κύπρου. Αλλιώς θα είναι υπόλογος προς τις επόμενες γενιές ότι αντί για αυτές, επέλεξε να ασχοληθεί με τις επόμενες εκλογές. Κάποτε η Ιστορία θα μας δικάσει όλους και θα είναι αμείλικτη.  Ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί έναντι όσων χάθηκαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία, την πατρίδα  και την υπόθεση της επανένωσης του τόπου μας. 
Για να ζήσουν οι γενιές του αύριο σε Κύπρο διαφορετική από τη σημερινή.
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy