Επεξεργασμένο νερό για περισσότερες χρήσεις στη Λάρνακα

Σε ακόμα καλύτερη αξιοποίηση του νερού που προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων στοχεύει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας με τη συμμετοχή του σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Το ΣΑΛ ανακοίνωσε χθες ότι μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα WATER MINING, στο οποίο το Συμβούλιο συμμετέχει ως εταίρος. Στόχος είναι, πέραν από την παραδοσιακή χρήση του νερού για αρδευτικούς σκοπούς, να τυγχάνει αναβαθμισμένης επεξεργασίας μέσω της οποίας θα μπορεί π.χ. να παράγεται χλωρίνη.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 39 εταίροι από 12 χώρες, με κόστος έργου €19.100.000 από τα οποία η Κομισιόν επιχορηγεί τα 16,9 εκατ. ευρώ. Η έγκριση του προγράμματος θεωρείται μεγάλη επιτυχία στον τομέα επεξεργασίας νερού με κυρίως θέμα τη δημιουργία έξυπνων συστημάτων για την οικονομία και την κοινωνία μέσω της σωστής διαχείρισης νερού.

Ο σκοπός του προγράμματος, σύμφωνα με το ΣΑΛ, είναι κατά κύριο λόγο η βελτίωση του τριτοβάθμιου νερού με την ανάκτηση και μείωση του φωσφόρου από το νερό, καθώς επίσης η αφαίρεση και επαναχρησιμοποίηση των χλωριούχων που υπάρχουν στο νερό και ο μετασχηματισμός τους σε χλωρίνη. Ως αποτέλεσμα, θα βελτιωθεί η ποιότητα του νερού που θα παρέχεται για περαιτέρω χρήση καθιστώντας το τριτοβάθμιο νερό πιο ελκυστικό από άποψης τιμής και ποιότητας.

Στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων θα τοποθετηθεί Πιλοτική Μονάδα η οποία θα αφαιρεί το χλωριούχο νάτριο από τα επεξεργασμένα λύματα για επαναχρησιμοποίησή του για παραγωγή χλωρίνης όπως και το φώσφορο για περαιτέρω επεξεργασία.

Αντίστοιχη μονάδα θα εγκατασταθεί και σε Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων της Βαρκελώνης στην Ισπανία. Το ΣΑΛ θα είναι υπεύθυνο για τη συλλογή δεδομένων που θα προκύπτουν κατά τη λειτουργία της Πιλοτικής Μονάδας.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.