Έπιασαν τόπο οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Αίσιο τέλος, με τους εργαζομένους να επιστρέφουν στη δουλειά τους στα αεροδρόμια

 

Αίσια κατάληξη είχαν οι διαβουλεύσεις για τις απολύσεις εργαζομένων στα αεροδρόμια, αφού οι κινητοποιήσεις έπιασαν τόπο. Μετά από πολύωρες χθεσινές διαβουλεύσεις των συντεχνιών με τον Υπουργό Μεταφορών και Έργων, αποφασίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στην επίγεια εξυπηρέτηση, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν στην εργασία τους, να συνεχίσουν κανονικά.

Το θέμα προέκυψε ένεκα της άρνησης της νέας εταιρείας που έχει ενταχθεί στον κλάδο να εργοδοτήσει εργαζομένους των εταιρειών Swissport και LGS, οι οποίοι κηρύχθηκαν πλεονάζον προσωπικό ένεκα μείωσης του κύκλου εργασιών. Η απόφαση αυτή άφησε εκτεθειμένο τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, ο οποίος είχε δώσει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι ο νέος παίκτης στην επίγεια εξυπηρέτηση είναι υποχρεωμένος να εργοδοτήσει προσωπικό από τους πλεονασμούς των υφιστάμενων εργοδοτών. Κατόπιν τούτων, ο Γιάννης Καρούσος κάλεσε έκτακτη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες μέχρι που βγήκε άσπρος καπνός. Το Υπουργείο Μεταφορών και Έργων ανακοίνωσε με το πέρας της σύσκεψης ότι 28 εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Πάφου που βγήκαν πλεονάζον προσωπικό και επιθυμούν να συνεχίσουν, θα εργοδοτηθούν με τους ίδιους όρους και με καθεστώς συνέχισης της εργοδότησης. Το ίδιο θα γίνει και στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπως διαβεβαίωσε το υπουργείο, με τη διαφορά ότι δόθηκε παράταση στις διαβουλεύσεις έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει πόσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να συνεχίσουν, καθώς υπάρχει ένας αριθμός που εθελοντικά επιλέγουν τον πλεονασμό κυρίως λόγω ηλικίας. Όπως πληροφορούμαστε, 21 εργαζόμενοι παραμένουν στην εργασία τους υπό τη νέα εταιρεία, ενώ συνεχίζεται η διαβούλευση για την ανάκληση της πρόθεσης της Swissport για 43 πλεονασμούς, με τις συντεχνίες να ξεκαθαρίζουν ότι αυτό δεν γίνεται αποδεκτό. Με αυτά τα δεδομένα, περίπου 100 εργαζόμενοι παραμένουν στις δουλειές τους, ενώ οι υπόλοιποι οδηγούνται σε πλεονασμό, αλλά σε εθελούσια βάση. Για το αεροδρόμιο Λάρνακας, το Υπουργείο Μεταφορών και Έργων ανακοίνωσε ότι η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 9 Νοεμβρίου.  Κατόπιν τούτων, αίρονται τα απεργιακά μέτρα στα δύο αεροδρόμια και επανέρχεται η ομαλότητα.

Η εργασιακή αναταραχή προέκυψε μετά την αυθαίρετη απόφαση της νέας εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης να αρνηθεί την εργοδότηση μελών του προσωπικού των υφιστάμενων εταιρειών που πήραν επιστολές πλεονασμού μετά την αναδιανομή της πίτας και τη μείωση του κύκλου εργασιών. Ο Υπουργός Μεταφορών είχε δώσει αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ότι οι θέσεις εργασίας είναι διασφαλισμένες με σαφή όρο στο διάταγμα ανοίγματος της αγοράς, το οποίο υποχρεώνει τους νέους ανάδοχους να απορροφήσουν προσωπικό από πλεονασμό. Τη διαφορά όμως έκανε η άμεση ενεργοποίηση των συντεχνιών και τα απεργιακά μέτρα, τα οποία ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να λύσει ένα πρόβλημα στο οποίο συνέβαλε και η ίδια.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.