Ξανά στα χέρια του ΠτΒ η λίστα Γιωρκάτζη – Έπιασε δουλειά η Ad Hoc Επιτροπή για τα δάνεια ΠΕΠΣτα χέρια του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη θα είναι σήμερα η Λίστα Γιωρκάτζη, μετά από περίπου δυο χρόνια συζητήσεων.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα παραδώσει στον κ. Συλλούρη τη λίστα και ακολούθως θα συζητηθεί στην Αd Hoc επιτροπή.

Της Αd Hoc Επιτροπής θα προεδρεύει ο πρόεδρος της βουλής και θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα.

Θα συμμετέχουν ο Μάριος Μαυρίδης εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Στέφανος Στεφάνου εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Πανίκος Λεωνίδου από το ΔΗΚΟ, ο Ηλίας Μυριάνθους από την ΕΔΕΚ, ο Γιώργος Λιλλήκας από την Συμμαχία, ο Μιχάλης Γιωργάλλας από την Αλληλεγγύη και ο Γιώργος Περδίκης από τους Οικολόγους.

Στόχος της Βουλής είναι να εξετάσει την πιθανότητα να υπήρξε χαριστική ή προνομιακή μεταχείριση από μέρους των τραπεζών, για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, σχολίασε ο Γιώργος Λουκαΐδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι είναι διευρυμένοι οι όροι λειτουργίας της Ad hoc επιτροπής, αφού στόχος δεν είναι να εξεταστεί απλώς η λίστα Γιωρκάτζιη, γιατί αν κάποιος έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο από μόνο του αυτό το περιστατικό δεν σημαίνει και παρανομία.

Ο κύριος Λουκαϊδης είπε ότι η πρόθεση είναι να εξεταστούν βουλευτές, Υπουργοί και ιδιοκτήτες ΜΜΕ και αν διαφανεί ότι κάποιοι έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης, τότε πρέπει να γίνουν όλα τα απαιτούμενα βήματα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι ο ίδιος ζήτησε τη λίστα Γιωρκάτζιη για να διαφανεί αν κάποιοι έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης. Πρόσθεσε ότι κάποιοι για τους δικούς τους λόγους, ετοίμασαν μια λίστα στην οποία υπάρχουν οι πάντες για αυτό και πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα.

Διερωτήθηκε αν περιλαμβάνονται στη λίστα τα ονόματα αυτών που κατάφεραν να διαγράψουν τα δάνεια τους. Ο κύριος Σιζόπουλος είπε ότι υπήρξε μεγάλο φαγοπότι στον τραπεζικό τομέα με την εμπλοκή πολλών.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι στις 17 Ιουλίου πρέπει η ολομέλεια της Βουλής να αποφασίσει αν θα δημοσιοποιηθεί ή όχι η λίστα Γιωρκάτζιη.  Τόνισε ότι στόχος είναι να διαφανεί αν κάποιοι ψήφιζαν νόμους που αφορούσαν τις τράπεζες με στόχο να έχουν προνομιακή μεταχείριση για τα δικά τους δάνεια.

Είπε πάντως ότι κάποιοι κατάφεραν να κάνουν αναδιάρθρωση ή και διαγραφή δανείων και δεν περιλαμβάνονται στην λίστα Γιωρκάτζιη.

Ο κύριος Περδίκης είπε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει κουλτούρα διαφάνειας, ούτε οι βουλευτές έχουν την κουλτούρα να δηλώνουν το προσωπικό τους συμφέρον όταν ψηφίζουν νόμους που αφορά τα δικά τους συμφέροντα, και αυτό όπως είπε γίνεται σε κάθε συνεδρία της ολομέλειας.

Πηγή: Άστρα/Διάλογος