Επιχειρήματα για ανέγερση νέων φυλακών παρουσίασε στην Υπουργό Δικαιοσύνης η ΙΣΟΤΗΤΑ

Τα επιχειρήματά του για την ανέγερση νέων φυλακών παρουσίασε με επιστολή του προς την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Προκοπίου, το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ.

Με αφορμή τις δηλώσεις της Υπουργού για τις προκλήσεις που σχετίζονται με την κατασκευή νέων φυλακών, το Κλαδικό Συμβούλιο σημειώνει ότι η Κύπρος κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τον υπερπληθυσμό των φυλακών και γι’ αυτό προτείνει την κατασκευή νέων φυλακών εκτός Λευκωσίας, σε άλλες πόλεις, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, η Κρήτη, με μικρότερο πληθυσμό από την Κύπρο, διατηρεί τρεις φυλακές, ενώ η ύπαρξη φυλακών σε πολλές πόλεις ευθυγραμμίζεται με την ύπαρξη δικαστηρίων και αστυνομικών τμημάτων σε όλες τις πόλεις της χώρας, όπως αναφέρουν.

Το Συμβούλιο αναφέρει ότι τα κεντρικά κτίρια των φυλακών στη Λευκωσία είναι απαρχαιωμένα, καθώς χτίστηκαν επί Αγγλοκρατίας, και δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αναφέρουν, ακόμα, ότι το προσωπικό των φυλακών είναι υπερφορτωμένο σε όλα τα επίπεδα, γεγονός που οδηγεί σε υψηλό ποσοστό φυγής μεγάλου αριθμού, ιδίως νεαρών, οι οποίοι βρίσκουν το επάγγελμα ιδιαίτερα δύσκολο και άκρως ψυχοφθόρο, όπως γράφει η επιστολή.

Επιπλέον, το Κλαδικό Συμβούλιο αναφέρει ότι η κατασκευή νέων φυλακών δεν είναι ανυπέρβλητο έργο, αλλά απαιτεί πολιτική βούληση και δέσμευση για τη βελτίωση της κατάστασης. Προσθέτει ότι η δημιουργία νέων φυλακών μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση χρημάτων μακροπρόθεσμα, καθώς η συντήρηση και επισκευή των υφιστάμενων φυλακών μπορεί να είναι πιο δαπανηρές σε μακροπρόθεσμη βάση από την κατασκευή νέων και σύγχρονων εγκαταστάσεων. Επιπλέον, οι κρατούμενοι στις υπάρχουσες φυλακές είναι υπερβολικά συγκεντρωμένοι, και η κατασκευή νέων φυλακών με αρκετό χώρο και υποδομές μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες κράτησης και την ανθρωπιστική μεταχείριση των κρατουμένων.

“Για την αντιμετώπιση αυτών των μακροχρόνιων προβλημάτων υπερπληθυσμού και προκλήσεων προσωπικού, έχουμε αποστείλει επιστολή στο γραφείο σας και θα θέλαμε να ζητήσουμε μια συνάντηση μαζί σας. Ως εκπρόσωποι της πλειοψηφίας των Δεσμοφυλάκων, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας για την εξεύρεση λύσεων που θα ωφελήσουν όχι μόνο το σωφρονιστικό μας σύστημα αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της”, αναφέρει η επιστολή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy