Επιδεινώνεται η υγεία στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ που κρατείται στο Ισραήλ, απειλές για νέα σύγκρουση

Police officers and prison guards at the scene of a prison escape of six Palestinian prisoners, outside the Gilboa prison, northern Israel, September 6, 2021. Photo by Flash90 *** Local Caption *** כלא גילבוע עמק יזראל שבס שירות בתי הסוהר מחבלים כלא גלבוע בריחה בור משטרה פשע סוהרים סוהרות

Ο Χαλίλ Αουάουντε, στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ που κρατείται στις ισραηλινές φυλακές υψίστης ασφαλείας και πραγματοποιεί απεργία πείνας πάνω από 140 μέρες, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ασάφ Χα’Ροφέ του κεντρικού Ισραήλ, ύστερα από γνωμάτευση των ιατρών που παρακολουθούν την υγεία του, σύμφωνα με την οποία κινδυνεύει η υγεία του να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο νευρικό του σύστημα και κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, Νταούντ Σιχάμπ, δήλωσε χθες βράδυ στο δίκτυο Al Jazeera, ότι «προειδοποιούμε το Ισραήλ να σταματήσει να παίζει με τη ζωή του Αουάουντε» προσθέτονται ότι «το Ισραήλ θα φέρει την απόλυτη ευθύνη εάν τελικά ο Αουάουντε χάσει τη ζωή του ως Ιερομάρτυς του Ισλάμ».

Μία ημέρα μετά την κατάπαυση του πυρός, εκπρόσωποι της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωναν σε παλαιστινιακά και λιβανικά μέσα ότι εάν δεν απελευθερωθεί άμεσα τόσο ο Αουάουντε όσο και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Μπασάμ Ασάαντι που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην Τζιενίν πριν από δύο εβδομάδες, τότε θα αρχίσει νέα στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ.

Από ισραηλινής πλευράς δεν ανακοινώθηκε συναίνεση με τους όρους που έθεσε η οργάνωση για την κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, στο κείμενο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συνέταξε η αιγυπτιακή διαπραγματευτική ομάδα συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι η Αίγυπτος θα εργαστεί ούτως ώστε να απελευθερωθεί άμεσα ο Χαλίλ Αουάουντε και ότι αντίστοιχες προσπάθειες θα καταβληθούν «εν καιρώ» και για την απελευθέρωση του Μπασάμ Ασάαντι – ο οποίος συνεχίζει να κρατείται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ισραήλ.

Η απελευθέρωση του Αουάουντε αποτέλεσε ένα από τα αιτήματα που προέβαλε η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ προκειμένου να εφαρμοσθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο το Ισραήλ δεν αποδέχθηκε το συγκεκριμένο αίτημα. Τον κρατούμενο επισκέφθηκαν στις φυλακές όπου κρατείται Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές, προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση της υγείας του.

Το γεγονός διέρρευσε στα ισραηλινά ΜΜΕ, προκαλώντας δηλώσεις ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων που επιβεβαίωναν ότι το Ισραήλ δεν είχε συμφωνήσει στο αίτημα της οργάνωσης για την απελευθέρωσή του.

Ο Χαλίλ Αουάουντε τελεί από τον Δεκέμβριο του 2021 υπό καθεστώς «διοικητικού περιορισμού» χωρίς να του έχει απαγγελθεί κατηγορία, όπως ορίζουν οι διατάξεις του στρατιωτικού νόμου που εφαρμόζεται στην περιοχή C της Δυτικής Όχθης και στο χωριό Ίντνα στα περίχωρα της Χεβρώνας, όπου ο κρατούμενος έχει την μόνιμη κατοικία του.

Ο κρατούμενος πραγματοποιεί απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τη συνέχιση της κράτησής του χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Από ισραηλινής πλευράς υποστηρίζεται ότι ο Αουάουντε είναι ενεργός πυρήνας της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στην Δυτική Όχθη, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.