Επιδείνωση στην ποιότητα της ζωής των ΛΟΑΤΚΙ+ κατά την πανδημία

72,1% δήλωσε πως αισθάνεται μοναξιά συχνά ή κάποιες φορές

 

Επιδείνωση στην ποιότητα της ζωής των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Κύπρο, κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και υποβάθμιση της ψυχικής και συναισθηματικής τους κατάστασης, κατέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ένα στα πέντε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δήλωσε πως η ψυχική υγεία του/της έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία. Ως κύριες αιτίες αυτής της υποβάθμισης της ψυχικής υγείας αναφέρθηκαν το άγχος, η μελαγχολία, η κατάθλιψη, η μοναχικότητα, οι κρίσεις πανικού, ακόμα και οι τάσεις για αυτοκτονία.

Η αίσθηση μειωμένης κοινωνικής σύνδεσης, καθώς και η απώλεια της φυσικής επαφής με φίλους και άλλα μέλη της κοινότητας, σε χώρους όπου να αισθάνονται όμορφα, ήταν τα κύρια αρνητικά αποτελέσματα της διακοπής λειτουργίας, λόγω της πανδημίας, χώρων για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Το 65% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν πως τους λείπει η συντροφικότητα, ενώ το 52% τόνισαν πως ένιωσαν παραμελημένοι. Ένας/μια στους/στις τρεις υπέδειξε πως η ποιότητα της ερωτικής τους ζωής υποβαθμίστηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας Covid-19.

Άλλο σημαντικό θέμα που αναφέρθηκε ήταν η απομάκρυνση από την οικογένεια ή και τους φίλους. «Η συντριπτική πλειοψηφία (72,1%) δήλωσε πως αισθάνεται μοναξιά συχνά ή κάποιες φορές, ενώ ένας/μία στους πέντε αισθάνθηκε πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους ανθρώπους του κοινωνικού του/της περίγυρου», τόνισαν οι υπεύθυνοι της έρευνας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, το 68,8% των ερωτηθέντων εμβολιάστηκαν και με τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Βασικότεροι λόγοι εμβολιασμού τους ήταν η προστασία του συνόλου της κοινωνίας, η προστασία του ιδίου του ατόμου και η επιθυμία για επαναφορά στην κανονικότητα.

Την ερχόμενη Κυριακή 25/09 πραγματοποιείται η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.