Κραυγή απόγνωσης εκπέμπει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ευημερίας των γάτων, με αφορμή ολοένα και συχνότερα περιστατικά εγκατάλειψης των ζώων αυτών, τα οποία ισοδυναμούν, όπως τονίζει, με βάρβαρη και απάνθρωπη πράξη

 

Με ένα κείμενο που ξεχειλίζει από οργή, ο Ντίνος Αγιομαμίτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας των Γάτων, περιγράφει την κατάσταση: «Τις τελευταίες βδομάδες οι εθελοντές που φροντίζουμε αδέσποτα ζώα ανεβαίνουμε έναν πραγματικό Γολγοθά. Δεχόμαστε καθημερινά κλήσεις από ευαισθητοποιημένους πολίτες οι οποίοι βρίσκουν μικρά γατάκια, μερικών ημερών ή εβδομάδων πεταμένα σε κιβώτια, ή σε σακούλια, σε πάρκα, σε κοιμητήρια, σε κάδους των σκουπιδιών, σε χωράφια και όπου αλλού φανταστείτε. Πολλές φορές τα βρίσκουμε αφού κάποια από αυτά έχουν ήδη πεθάνει.

Δυστυχώς ακόμη και όσα επιβιώσουν και σταθούν τυχερά να τα βρει κάποιος και να αναλάβει κάποιος εθελοντής να τα φροντίζει, να τα ταΐζει, να τα κρατά ζεστά και καθαρά, οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι ελάχιστες. Όταν τα μικρά γατάκια μείνουν νηστικά για πολλές ώρες, παθαίνουν ζημιά κάποια εσωτερικά τους όργανα και πολύ δύσκολα επιβιώνουν ακόμη και αν μετά αρχίσουν να τρέφονται κανονικά.

Ακόμη και αυτά τα ελάχιστα που θα προλάβουν να γίνουν 4 ή και 6 εβδομάδων πεθαίνουν πολύ εύκολα από αρρώστιες γιατί δεν έχουν αντισώματα τα οποία θα έπαιρναν μέσα από το γάλα της μάνας τους».

Οι ασυνείδητοι, γράφει ο Ντίνος Αγιομαμίτης, που τα εγκαταλείπουν σε μέρη που υπάρχουν άλλα γατιά και εθελοντές που τα φροντίζουν, και νομίζουν ότι θα είναι εντάξει κάνουν μεγάλο λάθος. Στην πραγματικότητα τα οδηγούν σε έναν αργό και μαρτυρικό θάνατο από πείνα, κρύο και τη στέρηση της θαλπωρής και της φροντίδας της μάνας τους.

Ο κ. Αγιομαμίτης περιγράφει μια πραγματικά συγκλονιστική κατάσταση: «Οι εθελοντές που πολλές φορές αναλαμβάνουν να τα φροντίζουν δεν έχουν μαγικές ικανότητες να θηλάζουν δεκάδες γατάκια που πετάγονται κάθε μέρα. Αντίθετα δίνουν το χρόνο τους, την ψυχή τους, ξοδεύουν και τα ελάχιστα που τους μένουν στη φροντίδα των ζώων και στο τέλος ζουν μια ψυχοφθόρα διαδικασία να φροντίζουν τα μωρά γατάκια για μέρες ή βδομάδες και στο τέλος να πεθαίνουν το ένα πίσω από το άλλο.

Οι ασυνείδητοι που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις πρέπει να ξέρουν ότι εκτός από τα μικρά γατάκια που σκοτώνουν προκαλούν και τεράστιο πόνο στη μάνα γάτα που ψάχνει απεγνωσμένα τα μικρά της. Ας σκεφτούν ότι όταν ένα παιδάκι στον ανθρώπινο κόσμο εξαφανίζεται η οικογένειά του περνά ένα δράμα και ιδιαίτερα η μάνα του, ενώ γίνεται πρώτη είδηση στα ΜΜΕ. Σε τι διαφέρει μια γατομάνα που της αρπάζουν τα μωρά της, ή μια σκυλομάνα ή οποιαδήποτε άλλη μάνα στον ζωικό κόσμο. Αν νομίζουμε ότι μόνο το ανθρώπινο είδος αισθάνεται, πονά και αγαπά κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος. Αντίθετα το ανθρώπινο είδος έχει μετατραπεί εδώ και πολύ καιρό στο χειρότερο κτήνος που πέρασε ποτέ από τον πλανήτη και απειλεί να τον καταστρέψει μέσα από την απληστία και την αλαζονεία του».

Ο κ. Αγιομαμίτης θέτει και μία άλλη παράμετρο, εξίσου τραγική. Αναφέρεται σε αυτούς που ρίχνουν φόλες ή παίρνουν τα μωρά μιας γάτας ή τα κουταβάκια μιας σκυλίτσας και τα πετούν. «Αναθεματίζετε τον Ηρώδη που σκότωσε τα μωρά για να γλιτώσει από τον Ιησού, αλλά είστε χειρότεροί του. Αυτές τις μέρες μάλιστα θα πάτε στις εκκλησίες για τον επιτάφιο και θα ψάλλετε με κατάνυξη το θρήνο της Παναγίας, που χάνει τον μοναχογιό της, “Ω γλυκύ μου έαρ” και “σπλάχνο των σπλάχνων μου” και θα κοιτάτε με δέος τον αποκαθηλωμένο Ιησού, αλλά θα διαγράψετε από τη μνήμη σας ότι πριν πάτε στην εκκλησία αφήσατε στο πάρκο, στο κοιμητήριο, στα σκουπίδια 6 μικρά πλάσματα που τα μετατρέψατε σε ορφανά, καταδικασμένα σε θάνατο. Αυτά είναι τα σπλάχνα μιας μάνας που δεν θα ακούσετε ποτέ το θρήνο της, γιατί κουφαθήκατε από την αλαζονεία και την υποκρισία. Άσπλαχνα κτήνη», γράφει με σπαραγμό ο κ. Αγιομαμίτης.

Την ίδια ώρα παρουσιάζεται βέβαιος ότι «δεν θα σας πείσουμε να σταματήσετε, αλλά τουλάχιστον να ξέρετε τι έγκλημα διαπράττετε. Δεν θα κάτσουμε βέβαια με σταυρωμένα τα χέρια να περιμένουμε τη θεία δίκη», λέει και καλεί εκ μέρους του συνδέσμου «τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, αυτούς που καταλαβαίνουν ότι μπορούμε και πρέπει να μοιραζόμαστε με αρμονία και ασφάλεια τον πλανήτη με άλλες ζωντανές υπάρξεις και πλάσματα, να καταγγέλλουν σε μας και στην Αστυνομία όταν βλέπουν τέτοια περιστατικά. Η εγκατάλειψη ζώων εκτός από βάρβαρη και απάνθρωπη πράξη είναι και παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμο ή φυλάκιση ή και τα δύο μαζί -Νόμος 46(1) του 1994 – 2013. Καταγγείλτε τους, κι ας είναι η καλή σας γειτόνισσα ή ο συγγενής σας που θύμωσαν γιατί τα γατιά τους λερώνουν τη βεράντα ή ανεβαίνουν στο αυτοκίνητό τους. Μπορούμε και πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη βαρβαρότητα», καταλήγει ο κ. Αγιομαμίτης.

Για περισσότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.facebook.com/CatPawsCyprus/