Επιδιορθώσεις τώρα… πριν θρηνήσουμε θύματα!

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

 

Όχι σε μια, αλλά σε δυο περιπτώσεις είχαμε πτώσεις μπαλκονιών τις προηγούμενες μέρες στην Πάφο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά διαμένοντες στο ένα κτίριο και ελαφρά θαμώνες καφεστιατορίου που απολάμβαναν αμέριμνα τον καφέ τους με θέα τη θάλασσα. Οι εικόνες… σοκαριστικές. Είναι εκεί που κάνεις το σταυρό σου και διερωτάσαι πώς και δεν θρηνήσαμε θύματα. Στη μια περίπτωση, τρία άτομα ξάπλωσαν το βράδυ στο μπαλκόνι του τρίτου ορόφου πολυκατοικίας και σε κάποια στιγμή αυτό κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, με τους τρεις νεαρούς να γίνονται ένα με το μπετόν και τα συντρίμμια και να πέφτουν από ύψος περίπου 10 μέτρων. Αποτέλεσμα της πτώσης ήταν οι τρεις νεαροί να τραυματιστούν πολύ σοβαρά.

Μέχρι να καταλαγιάσει το συγκεκριμένο περιστατικό και να καταλάβει ο κόσμος τι έγινε, λίγες ώρες αργότερα άλλο ένα μπαλκόνι κατέρρευσε, αυτή τη φορά σε κεντρικό σημείο της πόλης, στην περιοχή των δημοτικών μπάνιων. Εκεί βέβαια οι θαμώνες είχαν… άγιο, καθώς τα χαλάσματα του μπαλκονιού έπεσαν πάνω σε πέργολα πολυσύχναστου καφεστιατορίου που στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου. Ευτυχώς δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά. Αν δεν υπήρχε όμως η πέργολα, αυτή τη στιγμή θα μετρούσαμε και θα θρηνούσαμε θύματα.

Πάντως χθες μιλώντας στον «Άστρα» ο δήμαρχος της πόλης, Φαίδωνας Φαίδωνος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν και άλλα μπαλκόνια τις επόμενες μέρες λόγω της σαθρότητας του μπετόν και της παλαιότητας των κτιρίων. Επεσήμανε δε ότι υπάρχουν αρκετές πολυκατοικίες στην Πάφο που έχουν επίσης επικίνδυνες σκάλες και ταβάνια. Σε κάποιες άλλες οικοδομές, όπως είπε, εξωτερικά δεν φαίνονται  κατασκευαστικά προβλήματα και αλλοιώσεις, αλλά τίθεται θέμα ασφάλειας τόσο των ενοίκων όσο και πολιτών που περνάνε από τις συγκεκριμένες περιοχές. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν σε διάφορα σημεία της Κύπρου -όχι μόνο στην Πάφο όπου σημειώθηκαν προ ημερών τα περιστατικά με τις πτώσεις μπαλκονιών- ετοιμόρροπες οικοδομές, κατοικίες με ρωγμές και μπαλκόνια που τα βλέπεις και σου προκαλούν φόβο. Δεν είναι μόνο να τα βλέπουμε. Το θέμα είναι τι γίνεται και τι πράττουν οι αρμόδιοι φορείς, οι τοπικές Αρχές και οι ιδιοκτήτες παλαιών πολυκατοικιών και εγκαταστάσεων για συντήρηση, επιδιόρθωση και βελτίωση των κατασκευαστικών προβλημάτων που προκύπτουν. Κάποιοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η πρόληψη είναι το παν, κυρίως όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών.

Πάντως τις τελευταίες μέρες αρκετοί είναι αυτοί που φωνάζουν για έλλειψη νομοθεσίας σχετικά με την επιτήρηση και επιθεώρηση παλιών κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρέπει να υπάρχει θεσμοθετημένη υποχρέωση των ιδιοκτητών να ελέγχουν τις υποδομές τους, αλλά και να υπάρχει πιστοποιητικό καταλληλότητας για ασφαλή χρήση ενός χώρου.

Δεν πρέπει οποιοσδήποτε να παίζει με τις ανθρώπινες ζωές. Εξάλλου, οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν πρέπει να είναι επιμηθείς, αλλά… προμηθείς.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.