Επίδειξη ισχύος από Ερντογάν

Πέντε εκατομμύρια ήταν η συμμετοχή στη χθεσινή συγκέντρωση κατά του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στο Γενίκαπι της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού. Στη συγκέντρωση η οποία είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Τουρκίας συμμετείχαν για πρώτη φορά έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τα τρία μεγάλα κόμματα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης πλην του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο `πρωθυπουργός` των κατεχομένων Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το έθνος είναι πολύ μεγάλο και δεν πρέπει να φοβάται ο λαός. “Η υποδούλωση και ο εξευτελισμός δεν είναι αποδεκτά”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο είπε πρέπει να ρωτηθεί γι αυτό και ο λαός. “Αυτή την υποδούλωση δεν θα την φέρει κανείς σε αυτό τον λαό ποτέ”, είπε ο κ. Ερντογάν. Σχολιάζοντας το σλόγκαν για την θανατική ποινή, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “όλοι οι ηγέτες των κομμάτων είναι εδώ και γνωρίζουν το αίτημά σας. Αν εγκριθεί και έρθει τέτοια απόφαση από τη βουλή το δηλώνω ότι θα την εγκρίνω”, είπε. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα τελειώσουν οι `σκοπιές` του λαού όπως αποκαλούν τις συγκεντρώσεις που γίνονται τις νύχτες μέχρι το πρωί στις πλατείες όλης της χώρας.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στην δική του ομιλία είπε ότι “ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO ο οποίος δηλητηρίασε τον λαό το βράδυ της 15ης Ιουλίου θα έρθει στην Τουρκία και θα δώσει λογαριασμό”. Ανέφερε ότι δεν θα κινηθούν με αίσθημα εκδίκησης αλλά με αίσθημα δικαιοσύνης. Ευχαρίστησε την αντιπολίτευση και είπε ότι αυτή η ενότητα δεν θα χαλάσει, θα ενισχυθεί.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε στην ομιλία του ότι στις 15 Ιουλίου μια σπείρα εντός του τουρκικού στρατού ήθελε να κάνει πραξικόπημα εναντίον της τουρκικής δημοκρατίας. “Ήθελε να κάνει πραξικόπημα εναντίον της βουλής. Πιο σωστά ήθελε να κάνει πραξικόπημα εναντίον εσάς, εναντίον εμάς, εναντίον όλων μας”, ανέφερε. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε ότι τώρα άνοιξε η πόρτα του συμβιβασμού για μια νέα Τουρκία, λέγοντας ότι η χθεσινή μέρα ήταν μια σημαντική μέρα στην ιστορία της Τουρκίας. “Ούτε πραξικόπημα, ούτε δικτατορία, ζήτω η δημοκρατία”, είπε.

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε ανέφερε ότι βλέπει την άνοδο της νέας Τουρκίας προσθέτοντας ότι η νέα πορεία της Τουρκίας αρχίζει από το Γενίκαπι.

Έκπληξη ήταν η ομιλία του αρχηγού του τουρκικού στρατού Χουλούσι Ακάρ ο οποίος είπε ότι οι προδότες θα τιμωρηθούν με τις πιο βαριές ποινές, κανένας να μην έχει αμφιβολία γι αυτό.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι με την χθεσινή συγκέντρωση η Τουρκία έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Σχολιάζουν ότι έστειλαν μήνυμα σε φίλους και εχθρούς. Προβάλλουν μάλιστα τη φωτογραφία των αρχηγών των τριών κομμάτων οι οποίοι πριν από τη συγκέντρωση κάθονται όλοι και συζητούν μεταξύ τους.

Στα «μαχαίρια» με τη Γερμανία

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε και πάλι κατά της Γερμανίας που δεν του επέτρεψε να απευθυνθεί με video link στους υποστηρικτές του που διαδήλωναν στην Κολωνία χθες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι συγκεντρώσεις “υπέρ της δημοκρατίας” που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου θα συνεχισθούν μέχρι την Τετάρτη.

Αναφερόμενος στην άρνηση της Γερμανίας να τον φιλοξενήσει στη συγκέντρωση, ο Ερντογάν είπε προς το πλήθος ότι αντίθετα το Βερολίνο επέτρεψε σε Κούρδους ακτιβιστές να μιλήσουν μέσω video link.

“Πού είναι η δημοκρατία; Αφήστε τους να τρέφουν τους τρομοκράτες και αυτοί θα επιστρέψουν και θα τους χτυπήσουν”, είπε ο Ερντογάν.

«Ψευδαίσθηση» η δυνατότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

“Ψευδαίσθηση” αποτελεί ακόμη και η ιδέα ότι η Τουρκία ή έστω και ένα μικρό κράτος θα μπορούσε τώρα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και εκτίμησε ότι θα χρειαστούν δέκα ως είκοσι χρόνια προκειμένου η Τουρκία να είναι έτοιμη για ένταξη.

“Η ιδέα ότι κάποιος έρχεται τώρα και γίνεται πλήρες μέλος της ΕΕ είναι ούτως ή άλλως ψευδαίσθηση. Η ίδια η ΕΕ αυτή την στιγμή δεν είναι σε θέση να δεχτεί έστω και ένα μικρό κράτος ως επιπλέον κράτος-μέλος”, δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην καθιερωμένη “θερινή συνέντευξη” που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, για να προσθέσει ότι “θα χρειαστούν ακόμα δέκα, είκοσι χρόνια ώσπου η Τουρκία να είναι έτοιμη για ένταξη”.

Αναφερόμενος στην απειλή της Τουρκίας ότι θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό, αν ως τον Οκτώβριο δεν έχει λυθεί το ζήτημα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος απέρριψε τη διασύνδεση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες με τις διευκολύνσεις στο θέμα της βίζας. “Το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο – διαπραγματευόμαστε με την Άγκυρα για τους όρους της απελευθέρωσης της βίζας περισσότερο καιρό από ό,τι υπάρχει το προσφυγικό θέμα”, δήλωσε και επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει να εκβιαστεί από την Τουρκία, αλλά θα πρέπει και να αναθεωρήσει, εάν η Άγκυρα αφήσει να σπάσει η συμφωνία για τους πρόσφυγες.

Παρόλα αυτά, ο κ. Γκάμπριελ υποστήριξε ότι “πρέπει να επιδιωχθεί κάθε κανάλι επικοινωνίας με την Τουρκία”, καθώς, όπως είπε, “δεν υπηρετεί τον στόχο η διακοπή των συνομιλιών με την Τουρκία”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy