Επιφανείς Βαρωσιώτες στηρίζουν την επίσκεψη της Επ. Αναφορών στην πόλη

Να σταλεί παντού το μήνυμα ότι ο πόθος για λύση είναι άσβεστος.

 

Επιφανείς Βαρωσιώτες και όχι μόνον ενστερνίζονται την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Χθες ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου πραγματοποίησε συνάντηση στη Λευκωσία με τον πρώην μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Θεόφιλο Κ. Θεοφίλου, τον τέως δικαστή του Δικαστηρίου της ΕΕ Γεώργιο Κ. Αρέστη και τον τέως πρόεδρο του Ανωτάτου Δημήτριο X. Χατζηχαμπή, με αντικείμενο συζήτησης την επίσκεψη.

Οι Θεοφίλου, Αρέστης και Χατζηχαμπής, οι οποίοι κατάγονται από την Αμμόχωστο, έχουν δηλώσει στον Τάκη Χατζηγεωργίου τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει και χθες συναντήθηκαν -μαζί και άλλοι ευρωβουλευτέςγια να συντονιστούν για αυτό το πολύ σημαντικό βήμα που επιχειρείται. Ως γνωστόν οι τρεις προσωπικότητες που κατάγονται από την Αμμόχωστο έχουν ετοιμάσει μια ενδιαφέρουσα πρότασηυπόμνημα για την πόλη η οποία έχει φτάσει στα χέρια και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο επίσκεψής τους στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Τάκης Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στον προγραμματισμό που γίνεται για την επίσκεψη λέγοντας συγκεκριμένα πως προσωπικότητες από την Αμμόχωστο, αλλά και απλός κόσμος, έχουν επικοινωνήσει μαζί του για να δηλώσουν τη στήριξή τους στην απόφαση της Επιτροπής Αναφορών και στην πρωτοβουλία που αναλαμβάνει για διερευνητική επίσκεψη στην πόλη της Αμμοχώστου.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη (η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2007 στη βάση της αναφοράς 733/2004 που είχε υποβληθεί από την Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου εξ ονόματος περίπου 30.000 ατόμων που άφησαν τα σπίτια τους στην περιοχή της Αμμοχώστου μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή το 1974). Η αποστολή, ως γνωστόν, είχε επιδιώξει πρόσβαση στο αποκλεισμένο τμήμα της Αμμοχώστου, τα Βαρώσια, «αλλά υπήρξε μια επίμονη ”απουσία απάντησης” εκ μέρους των τουρκικών στρατιωτικών αρχών, οι οποίες ουδέποτε χορήγησαν την άδεια που τους ζητήθηκε». Σήμερα θα επιχειρηθεί εκ νέου η είσοδος στην κατεχόμενη πόλη, πρόσθεσε. Αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα Έκθεσης σχετικά με την τότε επίσκεψη που έλαβε έγκριση στις 16 Ιουλίου του 2008, η οποία συμπεραίνει ότι η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης στην πόλη δεν είναι αποδεκτή και ότι τα Βαρώσια πρέπει να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους τους, αφού θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαστήριο ανάπτυξης και σύμβολο του μέλλοντος της Κύπρου. Οι συντάκτες της Έκθεσης είχαν επίσης ζητήσει από την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη, όπως σεβαστεί τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Η επίσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 7-8 Μαΐου, με τον Τ. Χατζηγεωργίου να εκφράζει την άποψη ότι «για να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα πρέπει να τύχει ένθερμης υποστήριξης από τα κόμματα και τους πολίτες». Πρέπει, τόνισε, να σταλεί παντού το μήνυμα ότι στην καρδιά των Κυπρίων ο πόθος για λύση είναι άσβεστος. Αν δεν συνδυαστεί αυτή η κάθοδος της Ευρώπης με μια μαζική υπεράσπιση της ιδέας για επιστροφή της πόλης μας και για λύση, τότε τα αποτελέσματα θα είναι απλά μια νέα έκθεση, κατέληξε.

 

Στους ευρωβουλευτές η πρόταση τριών Βαρωσιωτών για Αμμόχωστο

Ευρωβουλευτές θα προωθήσουν τις εισηγήσεις τους στο Ευρωκοινοβούλιο

Στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης με ευρωβουλευτές έθεσαν το υπόμνημα-πρότασή τους για την Αμμόχωστο οι Θεόφιλος Κ. Θεοφίλου, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Γεώργιος Κ. Αρέστη, τέως δικαστής του Δικαστηρίου της ΕΕ, Δημήτριος X. Χατζηχαμπή, τέως πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν για το υπόμνημα το οποίο οι τρεις Αμμοχωστιανοί έχουν ετοιμάσει και δημοσιοποιήσει τους τελευταίους μήνες. Ως γνωστόν, με το εν λόγω υπόμνημα γίνονται εισηγήσεις όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου εις τους νόμιμους κατοίκους της αποτελέσει θέμα προτεραιότητας, όπως προνοείται σε ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στη συμφωνία κορυφής Κυπριανού – Ντενκτάς. Οι έξι ευρωβουλευτές αντίκρισαν ευνοϊκά τις εισηγήσεις που περιέχονται στο υπόμνημα, οι οποίες αποσκοπούν σε πρώτο στάδιο στη λήψη μέτρων τα οποία δυνατόν να οικοδομήσουν αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των κατοίκων της πόλης, τόσο Ελληνοκυπρίων όσο και Τουρκοκυπρίων, με περαιτέρω ευεργετικές συνέπειες για την τελική λύση του κυπριακού προβλήματος ώστε ν΄αποτελέσουν και τον καταλύτη για τη λύση.

Ύστερα από μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αποφασίσθηκε όπως με τη βοήθεια των έξι ευρωβουλευτών οι περιεχόμενες στο υπόμνημα εισηγήσεις προωθηθούν με συγκεκριμένα μέτρα τόσο προς την Επιτροπή όσο και προς το Ευρωκοινοβούλιο στο άμεσο μέλλον. Οι Χατζηχαμπής, Θεοφίλου και Αρέστης είχαν στο μεταξύ στις 3 Φεβρουαρίου συνάντηση με τον Κύπριο Επίτροπο Χρίστο Στυλιανίδη με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις επί του υπομνήματός τους.

 

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy