Επιφυλάχθηκε το Ανώτατο για πρόσθετη μαρτυρία στην υπόθεση Μουσταφά

Η Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Περσεφόνη Παναγή επιφύλαξε την απόφαση της στο αίτημα του εκζητουμένου από τις αιγυπτιακές αρχές για την αεροπειρατεία στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, η οποία διεπράχθη στις 29 Μαρτίου 2016, Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά, για προσαγωγή πρόσθετης μαρτυρίας στη διαδικασία της αίτησης του εκζητουμένου για έκδοση προνομιακού διατάγματος Habeas Corpus (τερματισμός κράτησης) του Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά.

Κατά τη δικάσιμο της 22ας Δεκεμβρίου 2016 η Δικηγόρος του εκζητουμένου Νικολέτα. Χαραλαμπίδου και η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου παρέθεσαν τα επιχειρήματα τους επί των γραπτών αγορεύσεων που υπέβαλαν, η μεν κ. Χαραλαμπίδου προς υποστήριξη του αιτήματος για την καταχώρηση 5 πρόσθετων εγγράφων και η δε Εισαγγελέας προς υποστήριξη της ενστάσεως τόσο για την προσαγωγή πρόσθετης μαρτυρίας όσο και για το περιεχόμενο των 5 εγγράφων.

Η δικηγόρος του εκζητουμένου ανέφερε ότι τα έγγραφα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και έκθεση ιατρού με ειδίκευση στα βασανιστήρια, είναι σχετικά με την υπόθεση.

Πρόσθεσε επίσης ότι η επίκληση συγκεκριμένης απόφασης του ΕΔΑΔ προς υποστήριξη της ενστάσεως από πλευράς Εισαγγελίας και της θέσης ότι το ΕΔΑΔ απεφάνθη ότι η συμμετοχή σε συγκεκριμένη οργάνωση της αντιπολίτευσης δεν τεκμηριώνει ότι θα τύχει μεταχείρισης κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), δεν υποστηρίζει τα επιχειρήματα της Εισαγγελίας, καθώς ο λόγος που δεν έκανε αποδεκτό το επιχείρημα ήταν επειδή το σχετικό πιστοποιητικό που υπεβλήθη ήταν πλαστό.

Περαιτέρω ανέφερε ότι δεν ευσταθεί η θέση της Εισαγγελίας ότι η έκθεση αναφέρεται γενικά στην κατάσταση στην Αίγυπτο και όχι συγκεκριμένα για τον εκζητούμενο. Πρόσθεσε ότι η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεση της αξιολόγηση κατά πόσο θα υπάρξει ενδεχόμενο παράβασης του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ σε περίπτωση έκδοσης. Επίσης είπε ότι η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας καταλήγει πως είτε υπήρξε, είτε δεν υπήρξε αλλαγή στην Κυβέρνηση της Αιγύπτου η μεταχείριση ανθρώπων που κατηγορούνται ή καταδικάζονται παραμένει η ίδια.

Περαιτέρω η κ. Νικολαϊδου είπε ότι ο εκζητούμενος αναγνωρίστηκε ως πολιτικός πρόσφυγας και αποκλείστηκε ασύλου. Σε ό,τι αφορά την έκθεση του ιατρού η δικηγόρος του εκζητουμένου είπε ότι αυτός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάθε φορά που επέστρεφε στην Αίγυπτο τύγχανε κακοποίησης και βασανισμού και ότι δεν έχει σημασία αν αυτός είναι γιατρός του ιδιωτικού τομέα ή του δημοσίου.

Η Εισαγγελέας είπε ότι υπεράσπιση του εκζητουμένου δεν υπέβαλε τα πιστοποιητικά τα οποία θα αποδεικνύουν την εξειδίκευση του ιατρού ως εμπειρογνώμονα για βασανιστήρια. Είπε ακόμα ότι ο γιατρός κάνει αναφορά στον αυτοτραυματισμό του, όπως είναι και η αναφορά από τις Φυλακές. Το ίδιος, συνέχισε η εισαγγελέας αναφέρεται σε ουλή που φέρει μετά από συμπλοκή του με άλλους κρατουμένους.

Η κ. Λοϊζίδου ανέφερε περαιτέρω ότι κατά την ίδια περίοδο που ο συγκεκριμένος γιατρός φέρεται να ήταν Διευθυντής σε Κέντρο και εξέδιδε εκθέσεις για βασανιστήρια ήταν και διορισμένος ως έκτακτος ιατρός του δημοσίου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Ανέφερε επίσης ότι τα ιατροσυμβούλια που διορίστηκαν από τον Υπουργό και σε αυτά συμμετέχουν ιατροδικαστές είναι να έγκυρα, θεσμικά όργανα που αποφαίνονται για βασανισμούς.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του ΕΔΑΔ, η Εισαγγελέας διευκρίνισε ότι το ΕΔΑΔ δεν αποφάνθηκε ότι το πιστοποιητικό ήταν πλαστό, αλλά ότι αδυνατεί να καταλήξει σε συμπεράσματα για την αυθεντικότητα του.

Συνεχίζοντας η Εισαγγελέας επανέλαβε ότι το ΕΔΑΔ αποφάσισε πως η γενικότερη κατάσταση σε μία χώρα δεν μπορεί να αποτελέσει σαφή εικόνα ότι συγκεκριμένος εκζητούμενος θα τύχει, άδικης, δίκης και απάνθρωπης μεταχείρισης.

Περαιτέρω η Εισαγγελέας είπε ότι η έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας απευθύνεται προς τη δικηγόρο του εκζητουμένου, φαίνεται ότι η φερόμενη έρευνα και η έκθεση έγιναν κατά παραγγελία και είπε ότι το περιεχόμενο της έκθεσης της οργάνωσης είναι πανομοιότυπο με το περιεχόμενο της μαρτυρίας του εκζητουμένου.

Ο εκζητούμενος στην κατάθεση του ενώπιον του επαρχιακού Δικαστηρίου δεν έδωσε ικανοποιητικές και πειστικές απαντήσεις ως προς τεκμηρίωση του ισχυρισμού του για το ενδεχόμενο να τύχει μη δίκαιης δίκης και βασανισμού.

Η κ. Λοϊζιδου ανέφερε ακόμα ότι ο εκζητούμενος τόσο ενώπιον του Δικαστηρίου όσο και κατά τη συνέντευξη του στην Υπηρεσία Ασύλου υπέπεσε σε αντιφάσεις.

Η Δικαστής Παναγή επιφυλάχθηκε για την απόφαση της στο αίτημα του εκζητουμένου για προσκόμιση πρόσθετη μαρτυρίας.

Ο εκζητούμενος έχει επίσης καταθέσει έφεση κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας να εκδοθεί στην Αίγυπτο και μετά την πρώτη εμφάνιση των δύο πλευρών ενώπιον του Εφετείου και έχουν ορισθεί για τις 14 Φεβρουαρίου οι αγορεύσεις για την Δικαιοδοσία του Δικαστηρίου να εκδικάσει αίτηση Habeas Corpus και έφεση,

Θέση της υπεράσπισης του εκζητουμένου είναι ότι ο εκζητούμενος έχει δικαίωμα για Εφεση και Habeas Corpus, ενώ της Εισαγγελίας ότι γίνεται κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy