Επιφυλάξεις για την Google και από τον επικεφαλής της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς

Μια ημέρα πριν συζητηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόταση που θα επιτρέπει ακόμα και τον διαχωρισμό της διαδικτυακής αναζήτησης από τις λοιπές εμπορικές δραστηριότητες της Google, ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά στην Ε.Ε., ο Εσθονός Άντρους Άσιπ εκφράζει τις επιφυλάξεις του σχετικά με το επίπεδο του υγιούς ανταγωνισμού στην Ευρώπη από τις τεχνολογικές εταιρείες.

Ο άνθρωπος που υπήρξε πρωθυπουργός της τεχνολογικά προηγμένης Εσθονίας από το 2005 έως τον Μάρτιο του 2014, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reuters πως «οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες μπορεί να εκμεταλλεύονται την κυρίαρχη θέση τους στην αγορά», ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα τις κατονομάσει, ούτε θα προκαταβάλλει την απόφαση της συναδέλφου του Margrethe Vestager στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα επισημαίνει πως «δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη στην έρευνα για την Google». Τέλος, ο κος Άσιπ αναφέρθηκε στις ανησυχίες μελών του Κοινοβουλίου, λέγοντας πως «πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι αδύνατο να προβληθούν, δηλαδή να πουλήσουν».

Πριν την εκλογή της στην θέση της επικεφαλής της ομάδας για θέματα ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κα Βεστάγκερ είχε αναγνωρίσει ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας» και είχε υποσχεθεί ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της πολιτικής ανταγωνισμού που θα έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τον θεμιτό ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά και να δώσει στις ΜΜΕ την ευκαιρία για να αναπτυχθούν.

Η διάσπαση της Google αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Την Τετάρτη αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόταση νομοθετικού περιεχομένου για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά της διαδικτυακής αναζήτησης, στην οποία προτείνεται, μεταξύ άλλων, και ο διαχωρισμός της δραστηριότητας αυτής από άλλες εμπορικές δραστηριότητες. Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2014.

Η Ουδετερότητα του Διαδικτύου στην Ευρώπη

Ο «τσάρος του ψηφιακού», όπως αποκαλείται μετά την εκλογή του ο νέος Επίτροπος, έκανε το σχόλιό του για την υπόθεση της Google, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης για την περίφημη ουδετερότητα του Διαδικτύου στην Ευρώπη.

Ο κος Άσιπ δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος» μετά τις «προτάσεις κρατών» που ζητούν να τους επιτραπεί να παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ με διαφορετικές ταχύτητες. «Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υιοθετεί ακόμα και την εκφράσεις μας, τις εκφράσεις που ακούστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε αναφερόμενος στην πρόσφατη παρέμβαση Ομπάμα για το θέμα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Άσιπ αναφερόταν σε σχετική πρόταση της Ιταλίας. «Θα ήταν επιτρεπτό να υπάρχει δυνατότητα ταχύτερης πρόσβασης, αλλά όχι εις βάρος των άλλων», δήλωσε ο Εσθονός πολιτικός. «Η πρόσβαση στο Ίντερνετ πρέπει να θεωρείται βασικό δικαίωμα», κατέληξε.

Τέλος στην ουδετερότητα του δικτύου στις ΗΠΑ -Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
2010: Βασικό, ατομικό δικαίωμα το γρήγορο Ίντερνετ, προτείνει ο ΟΗΕ.

In.gr

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.