Επιφυλάξεις για τα νομοσχέδια είσπραξης του 0,4% προς όφελος του προσφυγικού κόσμου

Υπολογισμός με βάση την τελευταία εκτιμημένη αξία του ακινήτου που ήταν το 2018

Επιφυλάξεις εκφράζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων για συγκεκριμένες πρόνοιες των δύο τροποποιητικών νομοσχεδίων που ρυθμίζουν την είσπραξη του τέλους 0,4% επί της πωλήσεως ακίνητης ιδιοκτησίας προς όφελος του προσφυγικού κόσμου και σκοπεύει να ζητήσει διευκρινίσεις, μεταξύ άλλων, για τον τρόπο είσπραξης του τέλους αυτού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι ξεκίνησαν τη συζήτηση για τα δύο νομοσχέδια που έχουν σκοπό να ρυθμίσουν την είσπραξη του τέλους του 0,4% επί της πωλήσεως ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και της πώλησης μετοχών εταιρειών που κατέχουν ακίνητη ιδιοκτησία προς όφελος του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΦΙΚΒ). Υπενθύμισε ότι η Επιτροπή είχε ασκήσει πίεση για να κατατεθούν τα νομοσχέδια αυτά ούτως ώστε να αρχίσουν να εισπράττονται τα χρήματα αυτά, που όπως είπε έπρεπε να εισπράττονται από τον Φεβρουάριο του 2021.

Από τότε μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί €15,4 εκατ. προς όφελος του ΦΙΚΒ, ο οποίος θα μπορούσε να τα διαθέσει σε διάφορα σχέδιά του, όπως για παράδειγμα, για τις σπουδές κάποιων παιδιών που έχουν ανάγκη, ή ακόμη και για την αποζημίωση της απώλειας χρήσης κατεχόμενων περιουσιών στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη.

«Επομένως, αυτά τα λεφτά θα διατεθούν προς όφελος του προσφυγικού κόσμου και γι’ αυτόν το λόγο έχουμε πολλή έγνοια να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό για να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση και την ψήφιση αυτών των νομοσχεδίων», είπε ο κ. Κέττηρος.

Επεσήμανε ότι η Επιτροπή εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες πρόνοιες των δύο νομοσχεδίων, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι το 0,4% το οποίο θα πρέπει να καταβάλλεται για τις ακίνητες περιουσίες που πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές, αφορά την τελευταία εκτιμημένη αξία του ακινήτου από το Κτηματολόγιο, που ήταν το 2018. Για παράδειγμα, όπως είπε, αν ανεγερθεί ένας πύργος το 2019 ή το 2020 σε κάποιο οικόπεδο, το τέλος το οποίο θα καταβληθεί θα είναι το 0,4% πάνω στο οικόπεδο και όχι πάνω στον πύργο.

«Αυτό είναι μια αδυναμία που έχουμε εντοπίσει κατά την πρώτη συζήτηση σήμερα ενώπιον της Επιτροπής», είπε προσθέτοντας ότι κάλεσαν σε 15 ημέρες και τη Νομική Υπηρεσία για να τους βοηθήσει και σε ό,τι αφορά τις ερμηνείες κάποιων όρων στα νομοσχέδια και να ρυθμιστούν ζητήματα πάνω στη νομοθεσία «για να μη χαθούν και άλλα λεφτά από τα ταμεία του Φορέα, προς όφελος των προσφύγων».

 

Διεκδίκηση εισπράξεων
Ο Ν. Κέττηρος ανέφερε ότι εκκρεμούσε η κατάθεση κανονισμών από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, για τον τρόπο είσπραξης του τέλους αυτού και ότι το Τμήμα Φορολογίας οφείλει να απευθυνθεί στους πωλητές αυτών των ακινήτων και να διεκδικήσει την είσπραξη αυτών των €15,4 εκατ. «Είναι ένα από τα ζητήματα που θα απαντήσει η Νομική Υπηρεσία», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.