Επιφυλάξεις και από μέλη της ΣΕΕ για “test to stay”

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πάρουν από κοινού αποφάσεις για χειρισμό της κατάστασης 

Πέραν των εκπαιδευτικών και των γονέων, επιφυλάξεις και προβληματισμούς για την εφαρμογή του “test to stay” εκφράζουν και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ). Σημειώνεται ότι μετά τη χθεσινή σύσκεψη της ΣΕΕ με τον Υπουργό Υγείας αποφασίστηκε όπως το μέτρο τεθεί σε εφαρμογή τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου. Περαιτέρω διευκρινίσεις αναμένονται μετά από σύσκεψη διυπουργικής επιτροπής, όπου και θα επικαιροποιηθούν τα πρωτόκολλα που διέπουν τα σχολεία.

Συγκεκριμένα, η Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά επεσήμανε πως το μέτρο έγινε μεν αποδεκτό σαν βάση, ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να συζητηθούν τα διαδικαστικά και πρακτικά ζητήματα. Μιλώντας στον «Άστρα», είπε πως η εφαρμογή του μέτρου δεν είναι μόνο θέμα του Υπουργείου Υγείας, αλλά όλων, σημειώνοντας ότι μένουν πολλά που πρέπει να απαντηθούν.

Την ίδια στιγμή, και ο καθηγητής Δρ Κωνσταντίνος Φελλάς, σε χθεσινές του δηλώσεις στον «Άλφα» εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για το εν λόγω μέτρο. Οι ενστάσεις του έχουν να κάνουν κυρίως με τη διαφοροποίηση της κατάστασης των παιδιών στενών επαφών, τα οποία το απόγευμα θα πρέπει να μένουν σε απομόνωση. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για ενδεχόμενο στιγματισμό παιδιών.

Στο μεταξύ, οι ενστάσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων παραμένουν. Ο ΓΓ της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, τόνισε ότι δεν ικανοποίησαν οι απαντήσεις και ότι αναμένουν διευκρινίσεις. Μιλώντας στον «Άστρα» επεσήμανε ότι πρόκειται περί χαλάρωσης των μέτρων ασφάλειας μόνο για τα σχολεία. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ, Απόστολος Σκουρουπάτης, υπογράμμισε ότι οι αντιφάσεις που προκαλεί το μέτρο παραμένουν αδιευκρίνιστες. Είναι ένα πείραμα που εφαρμόζεται στα σχολεία και εάν πετύχει θα εφαρμοστεί ευρύτερα στην κοινωνία, είπε. Τόνισε πως το μέτρο για να λειτουργήσει θα έπρεπε να ληφθεί σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Και οι δύο τόνισαν ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πάρουν από κοινού αποφάσεις για το χειρισμό της κατάστασης, αναμένοντας περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, διερωτήθηκε τι θα γίνει με τους μαθητές που κυκλοφορούν με τα λεωφορεία εφόσον είναι επαφές. Σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού και στοχοποίησης των ίδιων των μαθητών. Πρόσθεσε ακόμη ότι ίσως το μέτρο λειτουργήσει και ως αντικίνητρο για αντικαταστάτες.

Τη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη της ΣΕΕ με τον Υπουργό Υγείας αποφασίστηκε όπως το μέτρο τεθεί σε εφαρμογή τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου. Περαιτέρω διευκρινίσεις αναμένονται μετά από σύσκεψη διυπουργικής επιτροπής, όπου θα επικαιροποιηθούν τα πρωτόκολλα που διέπουν τα σχολεία.

 

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.