Επιφυλάξεις κομμάτων αντιπολίτευσης για τα ν/σ για τα κόκκινα δάνεια

Αρκετές επιφυλάξεις εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικα με τα τρία νομοσχέδια της Κυβέρνησης που εντάσσονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και τη βελτίωση της διαχείρισης τους.

Τα νομοσχέδια δίνουν στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα των δανειοληπτών που είναι υπό τη διαχείριση τους, για να εκτιμήσουν την πιστοληπτική ικανότητα τους και να παρέχουν σε αυτούς βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης, κάτι που προκαλεί την έντονη ανησυχία της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβαση της Κύπρου στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα εμβολιάσει τα νομοσχέδια με όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα των συνεργάσιμων δανειοληπτών και να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών. Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η κατ’ άρθρο συζήτηση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς δήλωσε ότι ό,τι ισχύει για τις Τράπεζες να ισχύει και για τις εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων. Ουδόλως, είπε, επηρεάζονται τα δικαιώματα των δανειοληπτών και οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες δεν έχουν να φοβηθούν, ενώ αντιθέτως θα πρέπει να ανησυχούν οι κακοπληρωτές.

Από την πλευρά του ο Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ είπε τα νομοσχέδια αν εφαρμοστούν θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους δανειολήπτες με μία διαδικασία αμφιβόλου νομιμότητας, χωρίς ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν τις αρμοδιότητές του χρηματοοικονομικού επιτρόπου και χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των δανειοληπτών, των οποίων τα δεδομένα θα πηγαινοέρχονται μεταξύ τραπεζών επενδυτικών ταμείων και εταιρειών διαχείρισης εξαγοράς πιστώσεων.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι πρόκειται για νομοσχέδια καθόλα προβληματικα, τα οποία το ΑΚΕΛ δε θα στηρίξει, εκφράζοντας ανησυχία για τα υπερ-προνόμια που δίνονται προς όφελος των τραπεζών και επενδυτικών ταμείων εταιρειών, σε βάρος πάντοτε των δανειοληπτών και του ισοζυγίου που πρέπει να υπάρχει σε ένα κράτος δικαίου όπως θα έπρεπε να είναι κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Σταύρος Παπαδούρης των Οικολόγων εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, αφού εργαλεία που δίνονται σε εταιρείες τέτοιες και επενδυτικά ταμεία, τυγχάνουν κατάχρησης, όπως είπε.

Σημείωσε ότι σκοπός είναι στην κατ’ άρθρο συζήτηση να τεθούν τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες από χρηματοοικονομικό επίτροπο και κεντρική τράπεζα, ώστε να μην τύχει κατάχρησης.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ, εξέφρασε επίσης σοβαρότατη επιφύλαξη για τα δικαιώματα που παραχωρούνται στις εταιρείες για ενδεχόμενες καταχρήσεις και μη σωστές διαχείρισης των δεδομένων των δανειοληπτών.

Ακούγονται πολλά, είπε, για τις εταιρείες που διαχειρίζονται ΜΕΔ και προνομοιακές μεταχειρήσεις συγκεκριμένων δανειοληπτών και μη συμμόρφωση με τον κώδικα συμπεριφοράς δανειοληπτών.

Σε καμία περίπτωση, σημείωσε, θέλουν να προστατεύσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι πρέπει να εξυπηρετούν τα δάνεια τους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.