Επείγοντα, Εντατικές και Ακτινολογικά στο τραπέζι

Οι προτεραιότητες των γιατρών στο διάλογο με το Υπ. Υγείας.

Η υποστελέχωση στα ακτινολογικά τμήματα, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι από τα θέματα που θα τεθούν πρώτα στο τραπέζι στον νέο κύκλο διαλόγου μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των κυβερνητικών ιατρών. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας μιλώντας στη «Χ» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το θέμα με τους ακτινολόγους επείγει αφού «πλέον όλοι οι γιατροί ζητούν γνωμάτευση όλων των ακτινολογικών εξετάσεων», γεγονός που έφερε στην επιφάνεια το πόσο υποστελεχωμένα είναι τα ακτινολογικά τμήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Εξήγησε πως σήμερα οι ακτινολόγοι εργάζονται σε σύστημα on call, πολλές φορές χρειάζεται να μένουν όλη μέρα στο νοσοκομείο «και αντιλαμβάνεστε πως πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις». Πρέπει, τόνισε, πρώτιστα να αποφασιστεί το μοντέλο που θα εφαρμοστεί στα ακτινολογικά: Θα είναι ενεργός εφημερία; Θα είναι σε σύστημα βάρδιας; «Απ’ εκεί και πέρα θα μπορούμε να πούμε επακριβώς τον αριθμό των ακτινολόγων που χρειάζονται για να είναι επαρκώς στελεχωμένα όλα τα νοσηλευτήρια». Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ερωτηθείς σχετικά επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται ακτινολογικές εξετάσεις μόνο στους εσωτερικούς ασθενείς και στους ασθενείς που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, λέγοντας όμως ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα σε μια προσπάθεια να μην αυξηθούν οι λίστες αναμονής (αφορά εξωτερικούς ασθενείς με προγραμματισμένο ραντεβού).

Δήλωσε πάντως ικανοποιημένος από την προχθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και επανέλαβε ότι ο διάλογος με τη Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου θα είναι σε καθημερινή βάση ενώ κάθε 15 μέρες αντιπροσωπεία της Συντεχνίας θα συναντάται με τον Υπουργό Υγείας. Σημείωσε ακόμη ότι, πέρα από τα πιο πάνω θέματα, στο τραπέζι μπαίνει και η συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΥΚΙ και κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της Υγείας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στην εν λόγω συμφωνία, εκτός από το οικονομικό κομμάτι που αφορούσε σε αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών (απόφαση η οποία έχει εφαρμοστεί από την 1.1.2018), περιλαμβάνετο και σειρά από άλλα θέματα τα οποία στοχεύουν στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων. Προνοούσε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία και θεσμοθέτηση νέων οργάνων και δομών και την κατανομή του υφιστάμενου προσωπικού ανά δημόσια νοσηλευτική / κλινική / επαρχία. Στη συμφωνία μνεία γίνεται και στην ανάγκη επέκτασης του ωραρίου των νοσοκομείων, με τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν ότι το υφιστάμενο ωράριο των νοσοκομείων του δημοσίου δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι δύο πλευρές θα διαβουλευτούν με βάση τα πορίσματα των μελετών και την ισχύουσα νομοθεσία του «περί οργανισμού του χρόνου εργασίας» για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων μέσω της εφαρμογής ειδικών ωραρίων και νοικοκυρέματος των υπερωριών και επιδομάτων. Προβλέπει επίσης την εισαγωγή νέου σχεδίου αξιολόγησης καθώς και νέου καθεστώτος επιδότησης για την ανταμοιβή της παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση στη συμφωνία κάνει αποδεκτή την πρόταση της ΠΑΣΥΚΙ για παροχή επιπρόσθετων κινήτρων στους ιατρικούς λειτουργούς που εργάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών καθώς και σε απομακρυσμένα από τις πόλεις κέντρα υγείας.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy