Επικίνδυνα κοντά στην ύφεση η ευρωζώνη – «Κοκκινίζουν» ο ένας μετά τον άλλο οι δείκτες 

 

«Κόκκινοι», ο ένας μετά τον άλλο, γίνονται πλέον όλοι οι δείκτες στην ευρωζώνη. Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα το 2022. Ο δείκτης παραγγελιών σε μεταποίηση και υπηρεσίες (PMI) της S&P Global στην Ευρωζώνη -πρόδρομος δείκτης για την πορεία της οικονομίας- μειώθηκε τον Αύγουστο (δεύτερο διαδοχικό μήνα) στο χαμηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο 2021.

Η οικονομία της Ευρωζώνης πλησιάζει επικίνδυνα πλέον σε τεχνική ύφεση. Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ο σύνθετος δείκτης PMI της ζώνης του ευρώ υποδηλώνει ότι η οικονομία της νομισματικής ένωσης διολισθαίνει σε ύφεση υπό το βάρος του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. «Τα τελευταία στοιχεία του PMI δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του 2022», λέει ο οικονομολόγος Αντριου Χάρκερ, διευθυντής στον τομέα  Economic Indices στην S&P Global Market Intelligence.

Όσον αφορά τον δείκτη τιμών καταναλωτή, οι οικονομικοί αναλυτές εξακολουθούν να φοβούνται μια άνοδο τους επόμενους μήνες στη νομισματική ένωση. «Το πληθωριστικό σοκ είναι πολύ σημαντικό. Η κορύφωση του πληθωρισμού είναι πιθανώς ακόμη μπροστά μας. Η άνοδος του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή θα μπορούσε να φτάσει το 10% το φθινόπωρο στη ζώνη του ευρώ», λέει η οικονομολόγος της BNP Paribas, Ελέν Μποντσόν.

Εν τω μεταξύ, το ενιαίο νόμισμα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου φέτος, οδηγώντας την ισοτιμία του προς το αμερικανικό νόμισμα κάτω από το 1/1, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Αυτή η μείωση αυξάνει υπέρμετρα το κόστος των εισαγωγών -ειδικά των πετρελαιοειδών- επιδεινώνοντας την απότομη άνοδο του πληθωρισμού που πλήττει την οικονομία. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον «ισχυρές πιέσεις κόστους».

Όπως γράφει το Bloomberg, «όποια θετικά και αν προκύψουν από την υποτίμηση του νομίσματος- ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στα κέρδη- επισκιάζονται από την ενεργειακή κρίση και τον κίνδυνο ύφεσης. Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη λόγω της εξάρτησής της από εισαγωγές από τη Ρωσία. Οι προμήθειες φυσικού αερίου έχουν ήδη μειωθεί και περαιτέρω περικοπές θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις οικονομίες της περιοχής, ιδιαίτερα τη Γερμανία».

 

Υποχώρηση του ευρώ
Το ενιαίο νόμισμα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου φέτος, οδηγώντας την ισοτιμία κάτω από το 1/1, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Αυτή η μείωση αυξάνει υπέρμετρα το κόστος των εισαγωγών, ειδικά των πετρελαιοειδών. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις  αντιμετωπίζουν πλέον «ισχυρές πιέσεις κόστους».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy