Επικίνδυνες οικοδομές: Δεν γίνεται ούτε το μίνιμουμ από τους δήμους

Ασκήθηκε έντονη κριτική για μη επιβολή του νόμου περί επικίνδυνων οικοδομών

Έντονη κριτική ασκήθηκε χθες στους δήμους, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, καθώς φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης αναφορικά με τη συντήρηση των επικίνδυνων διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται στα όριά τους.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η έλλειψη κινήτρων, καθώς και ότι σημαντικό στοιχείο στην υλοποίηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας αποτελεί το οικονομικό.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής ασκήθηκε έντονη κριτική από όλους τους βουλευτές, καθώς ενώ δίνονται τα απαραίτητα νομικά εργαλεία στους δήμους για να διασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια αλλά και τα διατηρητέα κτίρια, τα οποία αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά, εντούτοις στις πλείστες των περιπτώσεων δεν εφαρμόζονται ούτε τα βασικά.

Σε τοποθέτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, υπέδειξε ότι δεν γίνεται ούτε το μίνιμουμ για την προστασία των πολιτών από τυχόν κατάρρευση επικίνδυνων οικοδομών, αφού δεν τοποθετούνται καν οι απαραίτητες σημάνσεις από τον δήμο. Επιπρόσθετα σημειώθηκε ότι το σημαντικότερο ζήτημα, είτε για τη συντήρηση από τους ιδιοκτήτες είτε για την ανάληψη της ευθύνης από τις τοπικές Αρχές, αποτελεί το οικονομικό. Ως εκ τούτου σχολιάστηκε από όλους τους βουλευτές η έλλειψη κινήτρου για συντήρηση των επικίνδυνων οικοδομών, καθώς και η έλλειψη τιμωρητικών μηχανισμών για όσους δεν εφαρμόζουν το νόμο.

Με τη σειρά του και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου συμφώνησε ότι η νομοθεσία είναι επαρκής, ωστόσο ζήτησε από τους δήμους να τον ενημερώσουν πού υπάρχει πρόβλημα στο νόμο και να προτείνουν τρόπους επίλυσης. Το θέμα εγγράφηκε για συζήτηση με την κατάρρευση του κτιρίου στην παλιά Λευκωσία, γεγονός που επαναλήφθηκε μερικές μέρες μετά, σε άλλη οικία.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω συμβάντων, ο Δήμος Λευκωσίας έχει προχωρήσει στη δημιουργία καταλόγου που αφορά τη μαζική στήριξη των επικίνδυνων οικοδομών, στον οποίο περιλαμβάνονται 12 επικίνδυνες διατηρητέες οικοδομές και 12 επικίνδυνες μη διατηρητέες. Επίσης υπάρχουν και άλλες 7 οι οποίες θα τύχουν στήριξης από το Υπουργείο Εσωτερικών λόγω του ότι είναι τουρκοκυπριακές. Οι εν λόγω οικοδομές βρίσκονται στους Άγιο Κασσιανό, Ταπάκ Χανέ, Άγιο Αντώνιο, Αγίους Ομολογητές, Άγιο Ιωάννη, Άγιο Σάββα, Ταχτ Ελ Καλέ και Τρυπιώτη.

Επιπλέον, ο δήμος με στόχο τη διάσωση της παραδοσιακής κληρονομιάς και την ασφάλεια των πολιτών, αποφάσισε να προχωρήσει στη μαζική στήριξη 189 επικίνδυνων οικοδομών.

Εκτεθειμένο το Υπ. Εσωτερικών

Για περισσότερο από ένα χρόνο η Επιτροπή Εσωτερικών έστελνε επιστολές (16/3/2018, 13/9/2018 και 26/2/2019) προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητώντας του να τροποποιήσει την αρμόδια Αρχή σε δύο συγκεκριμένα Νομοσχέδια.

Τελικά, ανταποκρινόμενο το Υπουργείο, μέσω του γενικού του διευθυντή ενημέρωσε την Επιτροπή Εσωτερικών ότι θα κατατεθούν εκ νέου τα νομοσχέδια, ορίζοντας ως αρμόδια Αρχή το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο λόγος για τα Νομοσχέδια που φέρουν τον τίτλο «Ο Περί Κοινωνικών Επιχειρήσεων Νόμος του 2018» και «Ο περί της Διευκόλυνσης των Επενδύσεων νόμος του 2017», στα οποία προβλέπεται ότι αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή τους θα είναι το «Υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας», το οποίο δεν υπάρχει.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy