Επικίνδυνες οικοδομές στη Λεμεσό: Προειδοποιητικές επιστολές σε περισσότερους από 350 ιδιοκτήτες οικοδομών απέστειλε ο Δήμος

Μπαλκόνι πολυκατοικίας, στη Λεμεσό, αποκολλήθηκε και κατέληξε στο έδαφος.

Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κινητοποιήθηκαν άμεσα και λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μετά την πτώση στηθαίου στην οροφή της πολυκατοικίας Marinos Building, αναφέρει ο Δήμος Λεμεσού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για λήψη δραστικών αποφάσεων από την Πολιτεία, για τα θέματα επικίνδυνων οικοδομών.

Σε ανακοίνωση του, με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε τα ξημερώματα, ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει ότι «από την πρώτη στιγμή όλες οι υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν άμεσα και σε συνεργασία με την Αστυνομία, λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τόσο για τους ένοικους, όσο και για τους διερχόμενους πολίτες.

«Σε επιτόπια επίσκεψη, οι Μηχανικοί του Δήμου διερεύνησαν και κατέγραψαν τα αίτια πτώσης του στηθαίου και δόθηκαν οδηγίες για άμεση άρση της επικινδυνότητας που προκλήθηκε ένεκα της πτώσης», προσθέτει.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Λεμεσού σημειώνει πως, μετά από παράπονα δημοτών αλλά και επιτόπιων ελέγχων, έχει αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές σε περισσότερους από 350 ιδιοκτήτες οικοδομών (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, εμπορικά υποστατικά κτλ), που βρίσκονται εντός των Δημοτικών του ορίων, εκ των οποίων οι 100 έχουν προκηρυχθεί επικίνδυνες με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι ενέργειες του Δήμου Λεμεσού, συνεχίζει η ανακοίνωση, βασίζονται στον Περί Οδών και Οικοδομών Νόμο και συγκεκριμένα στα άρθρα 15Α και 15Β, που αφορούν οικοδομές που χρήζουν επισκευής και επικίνδυνες οικοδομές αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες των Άρθρων, η Δημοτική Αρχή καλεί τους ιδιοκτήτες όπως προβούν στην λήψη μέτρων μέσω διαφόρων δράσεων που περιγράφονται στα άρθρα, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα της οικοδομής τους.

Πιο ειδικά, προστίθεται, με βάση τις πρόνοιες του Άρθρου 15Β, ο Δήμος Λεμεσού δύναται να εισέλθει αυτεπάγγελτα στην επικίνδυνη οικοδομή και να την εκκενώσει, προκειμένου να εξασφαλιστούν εκείνα τα μέτρα για άρση της επικινδυνότητας.

«Σήμερα, η επικινδυνότητα σε ένα σημαντικό αριθμό οικοδομών έχει αρθεί, είτε με την συμβολή των ιδιοκτήτων, ως απάντηση στις επιστολές του Δήμου, είτε με την άμεση συμβολή του Δήμου επικαλούμενος το Άρθρο 15Β του Νόμου», υποδεικνύει ο Δήμος.

Σημειώνει ακόμη πως ο ίδιος ο Δήμος ανέλαβε και ολοκλήρωσε την διεκπεραίωση του έργου επιδιόρθωσης της πολυκατοικίας Salonica Block A, επί της οδού Θεσσαλονίκης, που κηρύχτηκε επικίνδυνη, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στην κατακύρωση της προσφοράς για επιδιόρθωση της επικίνδυνης πολυκατοικίας Diamond Court στην Νεάπολη.

Το κόστος επιδιόρθωσης για άρση της επικινδυνότητας που αφορά είτε εξολοκλήρου μια οικοδομή, είτε μέρος της, το οποίο αναλαμβάνει αρχικά ο Δήμος Λεμεσού, θα το επωμιστούν στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες, με την προσθήκη σε αυτό των Διοικητικών εξόδων, εξηγεί η ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα διευκρινίζεται ότι, στην προσπάθεια του Δήμου να εξασφαλίσει την επιστροφή των χρημάτων που δαπανήθηκαν για τις επιδιορθώσεις, «διασφάλισε την νομική οδό και την ενσωμάτωση ΜΕΜΟ στην ιδιοκτησία του δημότη που δεν συμμορφώνεται».

Αναφέρει δε πως, με βάση το άρθρο 15Ε του Περί Οδών και Οικοδομών Νόμου, η Δημοτική Αρχή δύναται να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι και €20.000 και ημερήσιο πρόστιμο €200 σε όλους τους ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του Νόμου και δεν αναλαμβάνουν την επιδιόρθωση της οικοδομής τους για άρση της επικινδυνότητας της.

Στην ανακοίνωση του, ο Δήμος Λεμεσού εκφράζει την άποψη ότι, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα των επικίνδυνων οικοδομών, θα πρέπει να γίνει εφαρμογή του Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας των κτιρίων και καθορισμός του νομικού πλαισίου που θα καθιστά επίσημα τις Διαχειριστικές Επιτροπές ως Νομικό πρόσωπο, με όλες τις ευθύνες και υποχρεώσεις που τους αναλογούν.

«Στο παρελθόν, ο Δήμος Λεμεσού πρωτοστάτησε στο να επικαιροποιηθεί η Νομοθεσία με πιο αποτελεσματικά πολεοδομικά εργαλεία, αλλά το μοναδικό που πέτυχε να αλλάξει, ήταν να επιτραπεί στις Τοπικές Αρχές να λαμβάνουν νομικά μέτρα σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στις προειδοποιήσεις του Δήμου, χωρίς φυσικά να καταργεί την νομική υποχρέωση των Δήμων για άρση της επικινδυνότητας», προσθέτει.

Ωστόσο αυτό, υπογραμμίζει ο Δήμος, δεν ήταν το ζητούμενο, αφού «το ζητούμενο είναι η Νομοθεσία και το νομικό πλαίσιο να είναι τέτοια που να υποχρεώνουν όλους μας (πολίτες και αρχές) να θεωρούμε την ασφάλεια προτεραιότητα, χωρίς την απαραίτητη επιβολή λήψης μέτρων».

Σημειώνοντας πως «η λήψη δραστικών αποφάσεων στα θέματα των επικίνδυνων οικοδομών κρίνεται απαραίτητη για αποφυγή μοιραίων περιστατικών», ο Δήμος Λεμεσού θεωρεί ότι οι εισηγήσεις του «είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη δημιουργία συνθηκών ελαχιστοποίησης του προβλήματος.

Οι δημοτικές Αρχές της Λεμεσού τίθενται στη διάθεση όλων των Αρμόδιων Υπηρεσιών και Οργάνων τόσο για την πολιτική στήριξη όσο και για την όποια τεχνογνωσία διαθέτει, καταλήγει η ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι τα Δημόσια Κτίρια, θεσμοθετημένα, ελέγχονται από τα Δημόσια Έργα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy