Επικίνδυνοι οι δρόμοι που οδηγούν στο Φαράγγι του Άβακα εκτιμά ο κοινοτάρχης Π. Αρόδων

Στην εκτίμηση ότι οι δρόμοι που οδηγούν στο Φαράγγι του Άβακα χρήζουν βελτίωσης προέβη ο πρόεδρος του ΚΣ Πάνω Αρόδων Ματθαίος Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως το φαράγγι του Αβακά αποτελεί καταπληκτικό αριστούργημα της φύσης, όπου βρίσκεται στην αρχή της χερσονήσου του Ακάμα, 16 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου, προσθέτοντας ωστόσο πως η προσβασιμότητα στην περιοχή είναι ακατάλληλη και άκρως επικίνδυνη.

Τμήμα της πρόσβασης ώστε να μπορέσει ο επισκέπτης να ανεβεί στο Δάσος αποτελεί «παγίδα», ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα πως ο δρόμος είναι ολισθηρός.

Επεσήμανε πως οι βελτιώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα, σε αρκετά σημεία οι λακκούβες είναι συνεχόμενες με αποτέλεσμα η πρόσβαση να είναι πολύ δύσκολη και σε αρκετά σημεία επικίνδυνη.

Λόγω των σχηματισμών των βράχων και επειδή είναι πολύ στενό, το φαράγγι θεωρείται δύσκολη πεζοπορία είπε ο κ. Στεφάνου, ενώ επιπλέον συνέχισε, υπάρχουν ολισθηρά μέρη και απαιτείται αναρρίχηση πάνω από πέτρες και βράχους από τους επισκέπτες.

Συνιστάται να φορά ο επισκέπτης, αθλητικά ρούχα και υποδήματα και αναφέρθηκε στην μεγάλη επισκεψιμότητα που καταγράφει το Φαράγγι του Άβακα τους καλοκαιρινούς μήνες που εκτιμάται σε πάνω των 150 ατόμων ημερησίως.

Όσον αφορά την πανίδα, είναι πλούσια, καθώς ο επισκέπτης, όπως είπε, μπορεί να βρει αλεπούδες, λαγούς, γεράκια, κοράκια, νυχτερινές κουκουβάγιες, πεταλούδες καθώς και διάφορους τύπους ερπετών.

Επιπλέον, ζουν εκεί νυχτερίδες που είναι δύσκολο να τις δει κάποιος, αλλά αν είναι τυχερός μπορεί να τις εντοπίσει, συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη πως η ιδανική περίοδος για να επισκεφθεί κάποιος το φαράγγι του Άβακα είναι την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Τους καλοκαιρινούς μήνες η ζέστη είναι αρκετή, ενώ τους χειμερινούς μήνες υπάρχει χείμαρρος του οποίου η στάθμη γίνεται πολύ βαθιά.

Το φαράγγι του Άβακα τόνισε χρειάζεται δυόμιση ώρες για να το διαβείς, προσθέτοντας πως πολλοί δεν γνωρίζουν την έξοδο με αποτέλεσμα να χάνονται. Επιβάλλεται, εκτίμησε η τοποθέτηση βοηθητικών ταμπελών, ώστε να γνωρίζει ο επισκέπτης που να πηγαίνει.

Ίσως εκτίμησε η τοποθέτηση ενός φωτοβολταϊκού και με τη συμβολή της CYTA να δώσει την δυνατότητα στους επισκέπτες να έχουν σήμα τα κινητά τηλέφωνα τους και να είναι σε θέση να επικοινωνούν.

Πάρα πολλοί επισκέπτες συνέχισε, έχουν χαθεί ιδιαίτερα λόγω του σκότους και του δύσβατου του εδάφους.

Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε πως έχουν προβεί σε διαβήματα στους αρμόδιους αλλά δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση και κάλεσε τους αρμόδιους να ευαισθητοποιηθούν επί τούτου.

Είπε ακόμη πως δίπλα από το Φαράγγι του Άβακα υπάρχει ένα πιο αξιόλογο φαράγγι το Φαράγγι της Ειρήνης που επίσης αρκετοί που το γνωρίζουν το επισκέπτονται. Και στο Φαράγγι της Ειρήνης η προσβασιμότητα σε κάποια σημεία είναι επικίνδυνη, κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy