Επικυριαρχία ΔΝΤ στους θεσμούς κατά Ελλάδας

Το Ταμείο εμμένει σε προληπτικά μέτρα αγνοώντας τη συμφωνία του Ιουλίου

Διόδους απεμπλοκής στη διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, μετά το αδιέξοδο εξ υπαιτιότητας του ΔΝΤ, αναζητούν Αθήνα και Βρυξέλλες. Η Κομισιόν εμφανίζεται ενοχλημένη από τη στάση του Ταμείου να εμμένει στο πακέτο των προληπτικών μέτρων αγνοώντας τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Μοναδική παραφωνία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε.

Αναλυτικότερα: Τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ, που απαιτούν ως εγγύηση οι δανειστές εάν υπάρξουν αποκλίσεις ως προς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτέλεσαν το μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης που διακόπηκε την Τρίτη και οδήγησε σε αναβολή της σημερινής έκτακτης σύγκλησης του Γιούρογκρουπ. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει πάρει μέχρι στιγμής 26 δις ευρώ από το πακέτο των 86 δις ευρώ που συμφωνήθηκε στις 13 Ιουλίου 2015 ενώ με την ολοκλήρωση της τρέχουσας διαπραγμάτευσης αναμένεται να απελευθερωθεί ένα πρόσθετο κοντύλι ύψους 5,4 δις ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ο χρόνος εξαντλείται και σε μια προσπάθεια υπέρβασης της επανάληψης ενός αδιεξόδου, αντιπρότεινε τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. «Η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους» λένε κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, που δείχνουν ως υπευθύνους για την αναβολή του Γιούρογκρουπ το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οπως, ειδικότερα, επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, «εδώ και τρεις μήνες το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks». Υπογραμμίζουν, επίσης, την επιμονή Σόιμπλε για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.

Οι δανειστές ζητούν αυτός ο «μηχανισμός εξισορρόπησης» να μπει στον προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει ένας «κόφτης δαπανών», αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα.

Μετά τη διακοπή των διαβουλεύσεων και τη ματαίωση του Γιούρογκρουπ της Μεγάλης Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε έκτακτη σύνοδο κορυφής από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να «διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα». Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015 όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Γιούρογκρουπ. Ο πρωθυπουργός θα έχει νέα τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το πρωί «προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αντίδραση Τουσκ

«Οφείλουμε να αποφύγουμε μια κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειάζεται να καθοριστεί ημερομηνία για τη σύγκληση του Γιούρογκρουπ όχι στο απώτερο μέλλον. Εντός ημερών και όχι εβδομάδων», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Κατηγορηματικά αρνητικός ο Σόιμπλε

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν βλέπει λόγο σύγκλησης έκτακτης συνόδου προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. «Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».

Αποστάσεις Κομισιόν: Αντισυνταγματική η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων

Η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που ζητείται από την Ελλάδα είναι αντισυνταγματική και παράλογη τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Κολέγιο των Επιτρόπων, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI που επικαλείται πηγή που ήταν στη συνεδρίαση.

Υποστηρίζοντας ανοιχτά την ελληνική θέση, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν μπλοκάρει ακριβώς λόγω της διαφωνίας στη νομοθέτηση του πακέτου των «υπό αίρεση» μέτρων, ο Γιούνκερ φέρεται να ανέφερε σε έντονο ύφος ότι είναι παράλογο (unreasonable) και ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα.

«Σε μια -όπως περιεγράφη- υπό έντονους τόνους παρέμβαση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι ”παράλογες” και ότι ”σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση”», αναφέρει το ΜΝΙ. «Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η «ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», υπογράμμισε ο Γιούνκερ ζητώντας άμεση σύγκληση του Γιούρογκρουπ.

Οργισμένος με τις άκαμπτες θέσεις και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά και για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί στην ευρωζώνη, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι ο ρόλος του κάποιες φορές λειτουργεί υπονομευτικά για την ευρωζώνη.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy