Εποικοδομητική ασάφεια περί «δημοσίου συμφέροντος»

Ενστάσεις από ΑΚΕΛ και περιβαλλοντικές οργανώσεις για τα παραθυράκια που προτίθεται να ανοίξει η κυβέρνηση προς οικειοποίηση παραλιών

Του Ανδρέα Ριρή

Ανησυχίες για υπερεξουσίες στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό παραλιών και την κήρυξή τους σε ακίνητη κρατική γη, η οποία να μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης, εξέφρασαν βουλευτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, όπου συζητήθηκε ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας νόμος.

Το πρώτο από τα νομοσχέδια αφορά την παροχή δυνατότητας κήρυξης θαλάσσιου χώρου που έχει επιχωθεί για τη δημιουργία ξηράς σε ακίνητη ιδιοκτησία και κήρυξης του ως χώρου ελλιμενισμού. Το δεύτερο ν/σ  τροποποιεί τον δημόσιο χαρακτήρα των παραλιών της Κύπρου, έτσι ώστε να παρέχεται η εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να κηρύσσει με Διάταγμα για σκοπούς «δημοσίου συμφέροντος» οποιοδήποτε μέρος γης, το οποίο προήλθε από επίχωση ή υποχώρηση της θάλασσας, ως παραλία, και οποιοδήποτε μέρος παραλίας, το οποίο έπαυσε να χρησιμοποιείται ως παραλία, ως κρατική ακίνητη ιδιοκτησία.

Οι αντιρρήσεις τόσο των βουλευτών του ΑΚΕΛ, όσο και των εκπροσώπων των περιβαλλοντικών οργανώσεων εδράζονται στο πώς ορίζεται το δημόσιο συμφέρον και ποιος αποφασίζει και βάσει ποιων κριτηρίων πότε μια παραλία παύει να χρησιμοποιείται ως παραλία.

Ο διευθυντής του τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Ανδρέας Σωκράτους, παραδέχθηκε ενώπιον της επιτροπής ότι λίγο-πολύ τα τροποποιητικά νομοσχέδια είναι προϊόν πιέσεων από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς το «αναπτυξιακό ενδιαφέρον έχει στραφεί στη θάλασσα». Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους, ο αποχαρακτηρισμός των παραλιών θα γίνεται προς διευκόλυνση της αδειοδότησης αναπτύξεων, καθώς δεν υπάρχει αρμόδιο κρατικό τμήμα το οποίο να διαχειρίζεται αναπτυξιακά έργα σε θαλάσσιους χώρους.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, η Μυρούλλα Χατζηχριστοφόρου ενημέρωσε τη Βουλή ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση υπό το τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας για την κοινοτική οδηγία περί Θαλάσσιας Χωροταξίας, θέση με την οποία συμφώνησε και το ΕΤΕΚ. Τόνισε δε, ότι το Υπουργικό, το οποίο είναι το μόνο που έχει εξουσία επί του θαλάσσιου χώρου της Κύπρου, όφειλε να αναμένει την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και μετά να καταθέσει τα νομοσχέδια, τα οποία χαρακτήρισε απαράδεκτα.

Από την πλευρά της, το μέλος της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Δρ Μαρία Χατζημιχαήλ, εξέφρασε φόβους για οικειοποίηση των κοινών αγαθών, παραπέμποντας στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του 2014 για τη διαχείριση των παραλιών και το πώς πρέπει να ορίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Αιτήσεις για 6-7 χώρους ελλιμενισμού

Ο εκπρόσωπος της μονάδας ανάπτυξης ναυτιλιακού τουρισμού, Μάρκελλος Μαρκίδης, αποκάλυψε στην επιτροπή ότι ένας από τους λόγους που προωθείται η κήρυξη χώρων ελλιμενισμού είναι η υποβολή έξι-εφτά αιτημάτων από ιδιώτες για χώρους ελλιμενισμού, ενώ σημείωσε ότι λειτουργούν ήδη δύο μη αδειοδοτημένοι χώροι σε Πάφο και Αλαμινό. Εξήγησε ότι οι χώροι ελλιμενισμού διαφέρουν από τις μαρίνες, καθώς δεν συνοδεύονται από πολεοδομικά κίνητρα και μισθώνονται αντί να δίνονται μέσω της διαδικασίας προσφορών. Πρόσθεσε ότι σε κάθε χώρο ελλιμενισμού προβλέπεται να δίνεται άδεια μόνο για ένα χώρο εστίασης. Η πρόεδρος της επ. Εσωτερικών Ελένη Μαύρου εξέφρασε απορία για την αναγκαιότητα αδειοδότησης εστιατορίων αφού οι χώροι ελλιμενισμού, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μαρκίδης, θα χωροθετηθούν μπροστά από υφιστάμενες τουριστικές αναπτύξεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy