Ξεκινούν με παιχνίδι ευθυνών ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό

Στην τουρκική στάση μετατοπίζει την προοπτική πραγματοποίησης μιας άτυπης πενταμερούς η κυβέρνηση σε μια ακόμη επικοινωνιακή διαρροή προς τα ΜΜΕ, που στόχο έχει να προεξοφλήσει το παιχνίδι ευθυνών σε περίπτωση αποτυχίας. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, κυβερνητική πηγή αφήνει ανοιχτή την προοπτική της άτυπης διαδικαστικής σύσκεψης των μερών που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά, σημειώνει ωστόσο πως για την εξέλιξη αυτή θα είναι καθοριστικής σημασίας η στάση της Τουρκίας, η οποία «πρέπει να συνταχθεί στην προσπάθεια που γίνεται, εγκαταλείποντας τη σημερινή επιθετική τακτική της».

«Σε κάποια στιγμή θα πρέπει μέσα από τις διεργασίες των ΗΕ, να δηλώσει και να δείξει ετοιμότητα και η Άγκυρα», επεσήμανε ίδια πηγή, μιλώντας για τις εξελίξεις μετά την τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ακόμη η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ορατό το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί που η κυβέρνηση προκαταβάλλει τη δυσκολία αλλά και την ευθύνη στην Τουρκία είναι για τη συνέχιση της διαδικασίας αυτής, στο αν θα προχωρήσουν τα πράγματα σε μία άτυπη σύσκεψη των συμμετεχόντων στο Κραν Μοντανά. Η θέση αυτή της κυβέρνησης μαζί με την επιλογή των «διαρροών» ενδέχεται να έχει κάνει με τους φόβους της για δυσκολίες που θα προκύψουν, στις οποίες επιδιώκει να μεταθέσει εκ των προτέρων πλήρως τις ευθύνες στην τουρκική πλευρά.

Τη στάση αυτή ακολουθούσε ωστόσο μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση, χωρίς ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο διεθνής παράγοντας να φαίνεται να τη συμμερίζεται, αν όχι καθόλου τουλάχιστον όχι πλήρως. Η ίδια πηγή εξέφρασε την ικανοποίηση της Λευκωσίας από το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει στην απαντητική επιστολή που έστειλε στον κ. Αναστασιάδη πως η θέση των ΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου παραμένει η ίδια, παραπέμποντας ουσιαστικά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προετοιμασία της πόλης για απόδοση στους νόμιμους κατοίκους της.

Ο κ. Γκουτέρες εκφράζει ετοιμότητα να συμβάλει στην εφαρμογή τέτοιων μέτρων, σημείωσε η πηγή. Την ίδια ώρα η κυβερνητική πηγή δεν φαίνεται να σχολιάζει την επιστολή που απέστειλε ο ΓΓ στον Τ/κ ηγέτη, στην οποία ο ΓΓ σημειώνει την πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες και χαρακτηρίζει όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν στη μείωση των εντάσεων ως ευπρόσδεκτες. Από το λεγόμενο «προεδρικό» εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υποδοχή της πρότασης Ακιντζί. Η κυβερνητική πηγή περιορίστηκε να πει πως βρίσκεται υπό ετοιμασία το άτυπο έγγραφο με τις αντιπροτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το φυσικό αέριο, το οποίο θα αποσταλεί εντός των ημερών στον Τ/κ ηγέτη.

Σύμφωνα με πιο παλιά επιστολή-απάντηση του Προέδρου στον κ. Ακιντζί, η πρόταση θα κινηθεί γύρω από την εξέταση πρόσθετων μηχανισμών διασφάλισης προς όφελος των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα, όταν και εφόσον προκύψουν, από την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Η κυβέρνηση προηγουμένως είχε κάνει και λόγο για μηχανισμούς ενημέρωσης των Τ/κ για τις αποφάσεις σχετικά με το θέμα.

Όσον αφορά τη συνέχιση της διαδικασίας αναμένεται η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, να επικοινωνήσει τώρα με τους δύο ηγέτες και να συνεννοηθεί μαζί τους για την επίσκεψή της, που αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Στο στάδιο αυτό θα συζητηθούν ξανά οι όροι αναφοράς με στόχο την τριμερή με τον ΓΓ. Η ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον κ. Αναστασιάδη αναμένεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Δημήτρης Παλμύρης