Επικοινωνιακά σόου αντί ενεργειακοί σχεδιασμοί

Κίνδυνος να μην μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

 

Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει νυχθημερόν για τις Τριμερείς Συνεργασίες και Συμμαχίες αποδεικνύεται ότι αυτές όχι μόνο δεν θωράκισαν την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ούτε σε στοιχειώδη πράγματα δεν έχουν οδηγήσει, όπως η συνομολόγηση και υπογραφή συμφωνίας συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ. Το ΑΚΕΛ, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στ. Στεφάνου, προειδοποιούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» λόγω της μη κατάληξης σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης της χώρας μας με το Ισραήλ. Μάλιστα, με δύο επιστολές του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προς τον Υπουργό Εμπορίας είχε θέσει το ζήτημα της συμφωνίας που τόσα χρόνια μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι σε εκκρεμότητα. Προφανώς δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας και η κυβέρνηση συνέχισε τις επικοινωνιακές φιέστες. Τώρα όμως, ο Γενικός Διευθυντής του Ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας ενημέρωσε τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κοίτασμα «Αφροδίτη» ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη μέχρι την επίλυση της διαφοράς. Προφανώς το μεγάλο εμπόδιο σε αυτά είναι η στάση του Ισραήλ και οι διαφωνίες λόγω αυξημένων αξιώσεων από τις ισραηλινές εταιρείες. Τι έπραξε όμως για αυτά η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος; Και τι περιεχόμενο έχει τελικά η πολυδιαφημισμένη συνεργασία με το Ισραήλ όταν το γειτονικό κράτος δεν συναινεί σε μια αυτονόητη και απαραίτητη διακρατική συμφωνία με τη χώρα μας, που αποτελεί διεθνή πρακτική και έχει ήδη συνομολογηθεί με την Αίγυπτο;

Μία προς μία οι ψευδαισθήσεις που καλλιέργησαν οι κυβερνώντες καταρρέουν με πάταγο. Αντί σχεδιασμένης ενεργειακής πολιτικής, η κυβέρνηση έκανε επικοινωνιακή πολιτική. Τώρα έρχεται ο λογαριασμός.

Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τρόπο συνεννόησης με το Ισραήλ

Επτά χρονιά για να συμφωνηθεί η συνεκμετάλλευση είναι πολλά, τονίζει με χθεσινή του ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζοντας ανησυχία για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις για τη συνδιαχείριση του κοιτάσματος Αφροδίτη/Ισιάι, οι όποιες στην ουσία έχουν «κολλήσει». Ευελπιστούμε, καταλήγουν οι Οικολόγοι, ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστούν χωρίς να παρουσιαστεί μεταγενέστερο πρόβλημα μετά από το «μπλοκάρισμα» για ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», και πως θα επιφέρει το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων.