Επικριτικοί οι Γερμανοί έναντι της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Πιο επικριτική φαίνεται να έχει γίνει η στάση των Γερμανών έναντι της ΕΕ, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της DeutschlandTrend για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ARD.

Μόνο το 26% των ερωτηθέντων διατυπώνει την άποψη ότι η Γερμανία είναι ωφελημένη από την ένταξή της στην ΕΕ -14 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από τον Ιούλιο του 2020. Περίπου το ίδιο ποσοστό (27%) λέει σήμερα ότι η Γερμανία έχει ζημιωθεί από την ένταξη στην ΕΕ (+12% σε σχέση με το 2020). Από την άλλη πλευρά, μια σχετική πλειοψηφία της τάξης του 41% συνεχίζει να υποστηρίζει ότι υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα σε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Αλλά και η επιθυμία να ανακτήσουν τα κράτη-μέλη περισσότερες ευθύνες από την ΕΕ και να ενεργούν πιο ανεξάρτητα έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία τρία χρόνια. Μια σχετική πλειοψηφία της τάξης του 38% θα το ήθελε -16 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τον Ιούλιο του 2020.

Μόνο το ένα τρίτο (34%, πτώση 20 ποσοστιαίων μονάδων) θα ήθελε από τις ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τη συνεργασία τους και να παραδώσουν περαιτέρω αρμοδιότητες στην ΕΕ. Για το 20% (αύξηση 1% σε σχέση με το 2020), τα πράγματα θα πρέπει σε γενικές γραμμές να μείνουν ως έχουν.

Από την άλλη πλευρά, μόνο μια μειοψηφία φτάνει στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Γερμανία θα πρέπει να φύγει από την ΕΕ -όπως έκανε η Μεγάλη Βρετανία πριν από μερικά χρόνια. Το 14% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου συμφωνεί ότι η Γερμανία πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ. Όμως τέσσερις στους πέντε Γερμανούς (79%) απορρίπτει την ιδέα αυτή.

Λιγότεροι Γερμανοί απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια πιστεύουν ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ επιδρά θετικά στην Ασφάλεια και την Οικονομία. Ωστόσο, η πλειοψηφία εξακολουθεί να αναγνωρίζει τέτοιου είδους πλεονεκτήματα. Τα δύο τρίτα των Γερμανών (68%) λένε ότι η ΕΕ κάνει τη ζωή στην Ευρώπη πιο ασφαλή. Το ποσοστό αυτό είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο απ’ ό,τι πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Μια μικρή πλειοψηφία της τάξης του 56% πιστεύει ότι η ένταξη στην ΕΕ διασφαλίζει στη Γερμανία μία καλύτερη Οικονομία (-22% σε σχέση με το Μάιο του 2019), με το 35% να εκφράζει την αντίθετη άποψη.

Σε ότι αφορά στην ιδέα δημιουργίας ενός κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού. Οι Γερμανοί εμφανίζονται αρκετά ανοιχτοί σε μια τέτοια ιδέα. Το 53% θεωρεί καλή ιδέα να έχουν τα κράτη της ΕΕ έναν κοινό Στρατό, ενώ το 32% των Γερμανών απορρίπτει την ιδέα. Το 15% δεν εκφράζει καμία άποψη επί του θέματος. Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές του 2019, το 62% τασσόταν υπέρ ενός κοινού Στρατού.

Μεταξύ των υποστηρικτών της ιδέας, μόνο το 34% υποστηρίζει ότι ο κοινός Στρατός θα πρέπει να αντικαταστήσει πλήρως τους εθνικούς Στρατούς –επομένως και τη Bundeswehr. Σημαντικά περισσότεροι, το 62%, θεωρούν ότι οι εθνικοί Στρατοί θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος άλλαξε την ΕΕ και έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ένωση. Οι μισοί Γερμανοί (52%) πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να ενταχθεί μακροπρόθεσμα, ελαφρά μείωση της τάξης του 6% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο. Το 37% των Γερμανών λαμβάνει θέση κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Σε σχέση με το έργο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τέσσερις στους δέκα Γερμανούς (38%) δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι ή ικανοποιημένοι (+15% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021), ενώ το 53% είναι λιγότερο ή καθόλου ικανοποιημένο (-17%). Οι επιδόσεις της Φον ντερ Λάιεν είναι ελαφρώς καλύτερες από αυτές που επιτύγχανε το 2019, κατά τα τελευταία στάδια της θητείας της ως ομοσπονδιακής Υπουργού Άμυνας. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ χαμηλότερες από τις επιδόσεις της σε άλλα Υπουργεία. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της ως Υπουργός Εργασίας στα τέλη του 2009, τα 2/3 ήταν ικανοποιημένα με τη δουλειά της.

Ο ρόλος που διαδραματίζει ο καγκελάριος Σολτς για τη συνοχή στην ΕΕ αντιμετωπίζεται επικριτικά από την πλειοψηφία των Γερμανών. Το 23% είναι της γνώμης ότι ο Καγκελάριος προωθεί τη συνοχή εντός της ΕΕ. Το 60% διαφωνεί με μία τέτοια εκτίμηση.

Σε ποιους εταίρους πρέπει να απευθυνθεί η ΕΕ; Η συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό. Μια σχετική πλειοψηφία της τάξης του 42% είναι της γνώμης ότι η συνεργασία θα πρέπει να συνεχιστεί στην τρέχουσα κλίμακα. Τρεις στους δέκα Γερμανούς (29%) πιστεύουν ότι θα πρέπει να επεκταθεί, ενώ το 22% τάσσεται υπέρ της μείωσης της συνεργασίας.

Αντίθετες απόψεις εκφράζονται σε σχέση με τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Κίνας: Το 47% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα πρέπει να μειωθεί. Τρεις στους δέκα (28%) λένε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί στα σημερινά επίπεδα. Το 14% πιστεύει ότι είναι σωστό να επεκταθεί η συνεργασία της ΕΕ με την Κίνα.

Πάντως, οι Γερμανοί είναι επιφυλακτικοί σε σχέση με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο διεθνές πεδίο η ΕΕ. Το 53% υποστηρίζει ότι η ΕΕ δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στη διεθνή σκηνή (+5% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2014).

Τέσσερις δε στους δέκα Γερμανούς διαφωνούν με αυτή τη διαπίστωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy