Επικύρωση βαθμολογίας χωρίς πρωταθλητή στο μπάσκετΤην επικύρωση της βαθμολογίας των πρωταθλημάτων τη στιγμή της διακοπής τους χωρίς την ανάδειξη πρωταθλητή αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Ιουνίου. Η απόφαση αφορά στην Μπάσκετ Λιγκ και στα πρωταθλήματα Γυναικών Α’ Κατηγορίας, τροχοκαθίσματος, Β1 Κατηγορίας, καθώς και εκείνα των Νέων και Νεανίδων κάτω των 18 χρόνων.

Οι ομάδες που κατείχαν την τελευταία θέση τη στιγμή της διακοπής της Μπάσκετ Λιγκ και Β1 Κατηγορίας διαβαθμίζονται. Για την ομάδα του ΑΠΟΠ Πάφου, το Δ.Σ. ενέκρινε προκαταρκτικά κάρτα ελευθέρας συμμετοχής (wild card), βάσει του κανονισμού 4.2 της ειδικής προκήρυξης του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ Μπάσκετ Λιγκ. 


Η ομάδα που κατείχε την 1η θέση στην βαθμολογία της Β1 Κατηγορίας Ανδρών (Αχιλλέας Καϊμακλίου) δικαιούται συμμετοχή στην ΟΠΑΠ Μπάσκετ Λιγκ της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021.

Οι ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο θα είναι βάσει της βαθμολογίας την στιγμή της διακοπής του πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα, το Τσάμπιονς Λιγκ έχει δικαίωμα συμμετοχής ο πρωτοπόρος Κεραυνός Στροβόλου και στο FIBA Γιούροπ Καπ η 2η στη βαθμολογία ΑΕΚ Λάρνακας. Στην αντίστοιχη διοργάνωση Γυναικών θα λάβει μέρος η ΑΕΛ, που ήταν στην πρώτη θέση, νοουμένου ότι θα παραχωρηθεί θέση στην ΚΟΚ.

Για τα υπόλοιπα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας λήφθηκαν οι ακόλουθες αποφάσεις: Συνέχιση του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ Ανδρών Β2, το οποίο βρισκόταν στην τελική φάση και συμμετείχαν η Ανόρθωση Αμμοχώστου και NBA Διγενής Μόρφου. Οι αγώνες της τελικής φάσης αναμένεται να διεξαχθούν στις 5 και 12 Ιουλίου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και οι δύο ομάδες έχουν δικαίωμα ανόδου στο Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Ανδρών Β1 της νέας περιόδου, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων στις αναμετρήσεις τους.

Η απόφαση για τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα κάτω των 10, 12, 14 και 16 χρόνων η απόφαση για το μέλλον τους θα ληφθεί την ερχόμενη βδομάδα, αφού ληφθούν υπόψιν οι θέσεις των σωματείων που λαμβάνουν μέρος σε αυτά.

Η επόμενη σεζόν

Στην ίδια συνεδρία λήφθηκαν αποφάσεις και για την ΟΠΑΠ Μπάσκετ Λιγκ της νέας περιόδου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΚ θα μειωθούν η χρονική διάρκεια και ο αριθμός των αγώνων, λόγω των δύσκολων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού. Αυτό αποσκοπεί στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ομάδων. Παράλληλα, θα αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος προκειμένου να διεξαχθεί ικανοποιητικός αριθμός αγώνων.

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί σε δύο γύρους. Στα πλέι οφ θα λάβουν μέρος οι οκτώ πρώτες ομάδες της βαθμολογίας, με την ακόλουθη διασταύρωση: 1-8, 2-7, 3-6, 4-5. Οι ομάδες που θα πετύχουν πρώτες δύο νίκες θα προκρίνονται στην ημιτελική φάση, όπου θα απαιτούνται τρεις νίκες για πρόκριση στον τελικό. Ο τίτλος θα κριθεί, επίσης, στις τρεις νίκες.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-10 θα αναμετρηθούν σε πλέι άουτ για παραμονή, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχει 10η ομάδα θα διαβαθμιστεί αυτόματα η 9η στη βαθμολογία.

Η κάθε ομάδα θα έχει δικαίωμα για εγγραφή στο ρόστερ της μέχρι τέσσερις μη γηγενείς καλαθοσφαιριστές. Οι αγώνες της πρεμιέρας του πρωταθλήματος αναμένεται να διεξαχθούν από τις 2 μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2020. Η προημιτελική φάση θα ολοκληρωθεί στις 5-6 Μαρτίου 2021 και στις 12-13 του ίδιου μήνα θα αρχίσουν τα ημιτελικά.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της ΚΟΚ που σχετίζονται με το οικονομικό κομμάτι της συμμετοχής θα κοινοποιηθούν στα σωματεία.