Επιλογές σπουδών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Στις πρώτες επιλογές των Κυπρίων το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Το τέλος της σχολικής χρονιάς είναι αρκετά κοντά, αφού ουσιαστικά με το κλείσιμο των σχολείων μας για τις διακοπές του Πάσχα, τα παιδιά θα αρχίσουν να προετοιμάζονται για τις τελικές τους εξετάσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που είναι στη Γ’ Λυκείου ή στην Τεχνική Σχολή, αφού θα καλεστούν να εξεταστούν και να διεκδικήσουν θέση στα ακαδημαϊκά ιδρύματα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Μια διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη, η οποία δεν περιορίζεται στους μαθητές, αλλά έχει επίδραση σε όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα για τους γονείς. Για το κόστος τής δήθεν δωρεάν παιδείας δεν θα μιλήσουμε τώρα, γιατί είναι ένα άλλο τεράστιο θέμα και δεν είναι αυτός ο σκοπός της παρέμβασης.

Η διεκδίκηση θέσης μέσα από τις εξετάσεις, πέραν του ότι είναι εκ της φύσεώς της αρκετά δύσκολη και ανταγωνιστική, έχει καταστεί ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους τελειόφοιτους μαθητές μας, αφού ουσιαστικά από το μέσο της Β΄ τάξης δεν έχουν κάνει μαθήματα με φυσική παρουσία. Τα μαθήματα μέσω του διαδικτύου, όσο και αν κατάφεραν να κρατήσουν τους μαθητές και καθηγητές σε επαφή, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αναπληρώσουν τη φυσική παρουσία. Όσοι από εμάς έχουμε εμπλακεί στην όλη διαδικασία, γνωρίζουμε και κατανοούμε τις πρακτικές δυσκολίες, το ψυχοφθόρο της διαδικασίας, καθώς και τη σοβαρή έλλειψη επικοινωνίας, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για την εκπαίδευση.

Οι τελειόφοιτοι έχουν αυτή τη στιγμή μπροστά τους μια τεράστια επιλογή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για να ξεκινήσουν τις σπουδές τους και αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί ανάλογα τόσο από τους ίδιους όσο και από τους γονείς, οι οποίοι στο τέλος της ημέρας θα καλεστούν να στηρίξουν τα παιδιά τους όσον αφορά το οικονομικό μέρος. Επίσης, σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να αναφερθεί ότι η συνεχιζόμενη εξέλιξη της πανδημίας έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, τα οποία θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψιν κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης για το πού θα πάει ένας μαθητής να σπουδάσει. Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι όντως ρευστή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πώς θα είναι η κατάσταση τον Σεπτέμβρη όταν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, οπότε αυτό επηρεάζει τις αποφάσεις.

Οι υποψήφιοι φοιτητές και οι οικογένειές τους θα πρέπει να έχουν ούτως ή άλλως εναλλακτικές επιλογές, ειδικά εάν η πρώτη τους επιλογή είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου ή το ΤΕΠΑΚ. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία κατά την παρούσα περίοδο, αφού η πανδημία είναι σίγουρο ότι θα αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον, άρα και τον ανταγωνισμό, για εισδοχή σε ένα από τα δύο κρατικά μας πανεπιστήμια. Το γεγονός ότι υπάρχουν προφανείς ελλείψεις σε αρκετούς μαθητές λόγω της διαδικτυακής εκπαίδευσης, κάνει αυτόν τον ανταγωνισμό ακόμα πιο περίπλοκο, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα ανταποκριθούν οι μαθητές, ιδιαίτερα αυτοί που ήταν σε υψηλό επίπεδο.

Οι μαθητές και οι οικογένειές τους θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η πρόσβαση στα κρατικά μας πανεπιστήμια δεν είναι δεδομένη. Από την άλλη, η μη πρόσβαση δεν είναι το τέλος του κόσμου, αφού υπάρχουν μια σειρά από άλλες εξαιρετικές επιλογές, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ των προτέρων για να είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η παράλληλη απόσυρση του φοιτητικού δανείου από την κυβέρνηση της χώρας για τους Ευρωπαίους φοιτητές έχει δημιουργήσει κάποια αρνητικά δεδομένα. Όμως η Βρετανία παραμένει ένας εξαιρετικός προορισμός, ιδιαίτερα για αυτούς που μπορούν να επενδύσουν οικονομικά σε αυτό. Το γεγονός ότι η φοίτηση είναι τριετής, καθώς και οι προοπτικές εργοδότησης, εξισορροπούν σε μεγάλο βαθμό τα όποια αρνητικά. Η Ιρλανδία, με την τεράστια εμπειρία και τα εξαιρετικά χαμηλά δίδακτρα, αποτελεί επίσης μια ποιοτική επιλογή με τεράστιες προοπτικές. Επίσης, η Ολλανδία παρέχει μια τεράστια σειρά από προγράμματα στην αγγλική γλώσσα και σε συνάρτηση με το εξαιρετικό επίπεδο, την τεχνογνωσία και τα χαμηλά δίδακτρα μπορεί να δώσει εναλλακτικές επιλογές.

Οι μαθητές και οι οικογένειές τους θα πρέπει να είναι έτοιμοι και ανοικτοί για κάθε ενδεχόμενο και επιλογή. Η εκ των προτέρων αξιολόγηση των επιλογών αυτών είναι ό,τι πιο σημαντικό και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Το θετικό είναι ότι οι επιλογές εντός της Ένωσης όχι απλά είναι υπαρκτές, αλλά κυρίως είναι πολλές.

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων

[email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy